Hoe maak je dulce de leche


Hoe maak je dulce de leche


Dulce de leche, het is een romige caramelpasta die je veelvuldig kunt vinden in Latijns Amerikaanse landen. Je kunt het in Nederland kopen onder de naam Bebogeen, maar je kunt het ook zelf maken.

Als ik eerlijk ben, vind ik deze zelfgemaakte dulce de leche echt een stuk lekkerder. Bebogeen heeft een rare nasmaak, een beetje chemisch.


Hoe maak je dulce de leche?

Dulce de leche smaakt naar caramel, toch is het anders, romiger.  Gewone caramel maak je met suiker. Gecondenseerde melk is ingedikte melk met suiker.  De suiker in gecondenseerde melk werkt als conserveermiddel en daarom hoeven de blikjes niet gesteriliseerd te worden.

Melk in blik kan heel handig zijn want hierdoor is de “ingeblikte” melk heel lang houdbaar ook zonder koeling. Gecondenseerde melk is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Vaak vind je het bij de koffiemelkproducten maar ik kom het ook regelmatig tegen bij de Indische producten.
Het maken van dulce de leche is niet zonder gevaar. Het blikje moet  2,5 tot 3 uur in een pan zachtjes gekookt worden. Belangrijk is dat het blikje goed onder water staat. De druk in het blikje is enorm hoog en zou kunnen ontpoffen.


Zodra het water lauw is geworden mag je het blikje uit de pan halen om te openen.

Als je de dulce de leche nog iets steviger wilt, zet dan het gas uit, laat het dan met het deksel nog op de pan een paar uur staan. Dan wordt de dulce de leche iets steviger, zie de foto op deze site.

Dit kan handig zijn om te bewaren, of bijvoorbeeld om op je brood te smeren.


Dulce de leche bewaren


Tip: kook meteen meerdere blikken, je kunt ze gekookt ook heel erg lang bewaren, wel maanden. Fijn om op voorraad te hebben!

Is je dulce de leche wat dikker geworden in de koeling en je wilt het gaan gebruiken om bijvoorbeeld iets in te dopen of te verwerken in bonbons? Verwarm het dan au bain marie.  Ik verwarm het in een glas dat ik in kokend water zet in een pan. Het wordt dan mooi egaal weer wat dunner en dan het zich makkelijker verwerken.Tja en wat ga je met de dulce de leche verwennen? Of het nu een boterham is, een taartvulling, een klein beetje op een cupcaketoef, vulling voor een zelfgemaakt chocolaatje. Je hebt een paar weken de tijd om deze heerlijke caramelcrème te gebruiken.


Bewa

en

Bewaren

#basics #dulcedeleche

0 opmerkingen

Gerelateerde posts