top of page

Hoe maak je dulce de leche


Hoe maak je dulce de leche
Dulce de leche, het is een romige karamelpasta die je veelvuldig kunt vinden in Latijns Amerikaanse landen. In Nederland wordt ook wel Bebogeen verkocht, maar dat is wat betreft smaak niet te vergelijke met deze saus dat van oorsprong uit Zuid Amerika komt. Heb je al eens een blikje gecondenseerde melk in je handen gehad? Dit is zo uit blik een stroperige vloeistof en heel erg lekker over toetjes, pannenkoeken of als zoete melk in warme- of koude thee. Hoe maak je dulce de leche van gecondenseerde melk? Ik ga het je laten zien.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Friese vlag gecondenseerde volle melk met suiker

Hoe maak je dulce de leche?

Dulce de leche smaakt naar karamel, toch is het anders, romiger.  Gewone karamel maak je met suiker. Gecondenseerde melk is ingedikte melk met suiker.  De suiker in gecondenseerde melk werkt als conserveermiddel en daarom hoeven de blikjes niet gesteriliseerd te worden. Melk in blik kan heel handig zijn want hierdoor is de “ingeblikte” melk heel lang houdbaar ook zonder koeling. Gecondenseerde melk is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Vaak vind je het bij de koffiemelkproducten maar ik kom het ook regelmatig tegen bij de Indische producten.Rustig in een pannetje koken

Voorzichtig

Het maken van dulce de leche is niet zonder gevaar. Het blikje moet  2,5 tot 3 uur in een pan zachtjes gekookt worden. Belangrijk is dat het blikje goed onder water staat. De druk in het blikje is enorm hoog en zou kunnen ontpoffen.


Zodra het water lauw is geworden mag je het blikje uit de pan halen om te openen.

Als je de dulce de leche nog iets steviger wilt, zet dan het gas uit, laat het dan met het deksel nog op de pan een paar uur staan. Dan wordt de dulce de leche iets steviger, zie de foto op deze site. Dit kan handig zijn om te bewaren of bijvoorbeeld om op je brood te smeren.


Dulce de leche bewaren

Is je dulce de leche wat dikker geworden in de koeling en je wilt het gaan gebruiken om bijvoorbeeld iets in te dopen of te verwerken in bonbons? Verwarm het dan au bain marie.  Ik verwarm het in een glas dat ik in kokend water zet in een pan. Het wordt dan mooi egaal weer wat dunner en dan het zich makkelijker verwerken.


Tja en wat ga je met de dulce de leche verwennen? Of het nu een boterham is, een taartvulling, een klein beetje op een cupcaketoef, vulling voor een zelfgemaakt chocolaatje. Je hebt een paar weken de tijd om deze heerlijke caramelcrème te gebruiken.


Tip: Kook meteen meerdere blikken, je kunt ze gekookt ook heel erg lang bewaren, wel maanden. Fijn om op voorraad te hebben!


heerlijke dulce de leche karamel

Gerelateerde posts

Comments