top of page

Bananen tiramisu met dulce de leche


Bananen tiramisu met dulce de leche
Het is best lang geleden dat ik een banaan-toffee-taart heb gemaakt en ik kan me herinneren dat de taart supersnel klaar was en echt heel lekker. Sommige taarten, net als de bananofee-taart, zien er vrij basic uit, maar behoren misschien wel tot de meest favoriete recepten. Het idee van deze taart wilde ik graag vertalen naar een tiramisu. Lekker fris door de mascarpone en toch rijk van smaak door de dulce de leche, banaan en een tikje koffiesmaak. De bananen-tiramisu met dulce de leche is een no-bake recept. Begin een iets eerder, want om de dulce de leche met gecondenseerde melk te maken,heb je wel zo’n 3-4 uur nodig.

Ken je dulce de leche

Het verhaal hoe een wat saai blikje gecondenseerde melk veranderd in een goddelijke karamelsaus vind je hier.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Bananen tiramisu met dulce de leche

Bananen tiramisu met dulce de leche

Benodigdheden voor een schaal van 16 x 16 cm:

  1. 1 blikje gecondenseerde melk

  2. 100 ml sterke espresso (of vervang 25 ml door Kahlúa likeur)

  3. 3 grote bananen

  4. Pak lange vingers, het liefst Italiaanse

  5. 200 ml slagroom

  6. 250 gram mascarpone

  7. Ongeveer 1 eetlepel suikerBananen tiramisu met dulce de leche

Bananen tiramisu met dulce de leche

Geen banoffee tiramisu zonder dulce de leche. Bereid deze dus op tijd met gecondenseerde melk. Ik kookte mijn gecondenseerde melk zo’n 2,5 uur in een pan met ruim water boven het blikje en liet de karamel die nacht afkoelen in het water. De dulce de leche was wat dikker geworden, maar dat vind ik juist lekker. Om de karamel te gebruiken kun je het verwarmen in de magnetron. Niet te snel, maar een paar maal 15-20 seconden doet wonderen. Eventueel kun je ook nog een klontje boter toevoegen als je dat lekker vindt.


Bananen over op de schaal? Denk dan eens aan dit bijzonder recept!

Zet de sterke koffie en laat het afkoelen. Klop de slagroom door, gevolgd door de mascarpone. Roer de mascarpone door de slagroom en mix hier een klein beetje suiker doorheen. Liever minder suiker want de dulce de leche en de bananen maken het dessert straks al zoet.


Kahlúa

Bedek de bodem met lange vingers. Ik liet de helft van de koffie met Kahlúa hier overheen druipen, maar je kunt de lange vingers ook indopen. Dat is misschien nog wel lekkerder als ik eerlijk ben, maar dan zakt het dessert meer in elkaar en dat vind ik dan ook weer jammer. Kies wat je zelf graag wilt en maak eventueel iets meer koffie!Bananen tiramisu met dulce de leche
Als je het dessert eerder maakt, zal het vocht uit de mascarpone/slagroom de lange vingers ook zachter maken.

Bedek de bodem met plakjes banaan en smeer hier een laag dulce de leche overheen. Is de karamel te dik, volg de stappen dan die hierboven beschreven zijn. Herhaal de laag opnieuw.

Versier de bovenkant door een lange vinger te raspen boven het dessert en trek met de karamel die nog over is strepen over de topping.


Laat de bananen tiramisu met dulce de leche koelen in de koelkast tot gebruik.Buon appetito!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page