Zelf jam maken is kinderlijk eenvoudig met geleisuiker. Fruit koken, hup zakje erbij, roeren en klaar. Maar wat als je geen suiker wilt of mag gebruiken? En misschien vind je het gewoon prettiger om jam volledig zelf te maken? Jam maken zonder suiker zonder pakjes is zeker mogelijk. Lekker voor op je boterham, maar ook tussen twee taartlagen. Aardbeienjam zonder geraffineerde suiker!
Jam zonder suiker, maar met chiazaden. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik weet wel dat chiazaden bij weken een beetje glibberig, slijmachtig worden. Maar jam? Ik kwam dit recept tegen in het boek Power food van Rens Kroes. Blijkbaar is deze manier van jam maken populair, want ik kom het nu vaker tegen op internet.
Je kunt jam maken van vruchten die jij lekker vindt. Verse vruchten, maar zelfs met vruchten uit de diepvries is dit mogelijk. Om te zorgen dat het vruchtsap gelei-achtig wordt, gebruik je chiazaden.
Heb je chiazaden in huis? Probeer het maar eens. Doe een klein beetje chiazaden in een kopje, doe er wat water bij en laat het een tijdje staan. Er onstaat een soort glibberige gelei die overigens nergens naar smaakt, maar heel handig is om je eigen jam lekker stevig te maken.
Jam zonder geraffineerde suiker
met chiazaden:
Benodigdheden:
- 500 gram fruit, bijvoorbeeld aardbeien
- 5 eetlepels zoet, bijvoorbeeld oerzoet, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop
- 2 theelepels vanille extract
- 1 theelepel (verse) citroensap
- 4 eetlepels chiazaden
- Je kunt ook minder zaden gebruiken bv. 2,5 eetlepel en 1 eetlepel gemalen havermout.
Was je fruit. Zet het fruit op een laag vuurtje en laat het geheel kort koken.
Een klein scheutje (verse) citroensap komt de smaak ten goede, maar ook de houdbaarheid.
Er ontstaat veel vocht. Voeg een alternatief voor suiker toe. Het ene suiker is de andere niet qua zoetheid. Probeer het zelf een beetje uit. Niet teveel in één keer, je kunt altijd nog wat extra toevoegen.
Normaal zoet de gelei suiker niet alleen je jam, maar het geeft ook een beetje vulling, stevigheid.
In sommige recepten staat dat je enkele eetlepels havermout fijn kunt mixen en aan de jam kunt toevoegen. Ik heb het zelf niet gedaan. Als
vulling vind ik het prima, maar de chiazaden dikken de jam goed in.
Pure jam, alleen fruit met chiazaden met wat natuurlijk suiker naar smaak. Heerlijk!
Jam zonder suiker of pakjes. Ja, het is mogelijk. Voor op brood maar ook een alternatief als taartvulling.
Klinkt goed! Kan het ook met tagatose? Ik heb een te snel werkende alvleesklier waardoor ik ook geen andere suikers mag hebben (dus ook geen kokosbloesem…).
Hoi Ellen, Tagatose, bedoel je daar Tagatesse mee? Op zich zou je dat kunnen gebruiken maar tagatesse is eigenlijk ook een kunstmatige suiker. Mag je helemaal geen andere suiker gebruiken. Ook geen honing of goede ahornsiroop, diksap? Lijkt me heel moeilijk voor je! Groetjes Carola
Ik had een vraag hoe lang blijft het houdbaar als je voor half jaar jam heb ik heb namelijk zo veel aardbeien in de moestuin stAan
Hoi Lyanne,
De jam met alleen chiazaden en weinig suiker is niet zolang houdbaar, ongeveer 7-8 dagen. Het is vooral de suiker met wat citroen die de jam langer houdbaar maakt. Als je jam echt goed volgens de hygiene-normen schoonmaakt is het vele maanden houdbaar. Wil je het echt zeker weten: Veel meer informatie vind je hier: http://www.weckenonline.eu/index.html p.s. mocht je een groter vriezer hebben: je kunt aardbeien ook goed invriezen en gebruiken voor smoothies, aardbeienmousse etc. Succes! groetjes Carola
Jammer dat je zegt dat het zonder suiker is, maar dat het dus toch wel suiker bevat!
Hoi Sabine, je hebt gelijk, het bevat wel suiker. Het is alleen niet geraffineerd en wel een stuk minder dan gebruikelijk. Het is een beetje een trend geweest recepten zonder geraffineerde suiker “suikervrij” te noemen. Het mag dan iets voedzamer zijn, je suikerspiegel reageert er wel op. Ik heb het een paar keer in de tekst aangepast dat het om “zonder geraffineerde suiker” gaat.
Echt zonder suiker vind ik persoonlijk niet zo lekker. Zelfs als je heel rijp en zoet fruit gebruikt krijg je suiker binnen, wel op een natuurlijke manier. Je zou het recept alsnog aan kunnen passen door in ieder geval minder suiker te gebruiken. Suiker heeft behalve zoeten ook een extra functie om de jam iets langer houdbaar te maken.
Mocht je het gaan maken; succes! Groetjes Carola
”aardbeienjam zonder geraffineerde suiker”, maar vervolgens staat er wel in de benodigdheden (als optie) ”Agavesiroop”. Als er een soort suiker/siroop is die geraffineerd is, en volkomen ongezond, zelfs nog ongezonder dan gewone kristalsuiker, dan is het wel Agavesiroop!
Het labeltje doet mensen geloven dat het sap is die uit een Agave komt, maar dit is dus niet waar. Ook het feit dat Agavesiroop wordt verkocht in een ”natuur”winkel, bevestigt dit. Maar Agavesiroop is maar een heel klein beetje Agave, en verder is het niets meer dan chemisch bewerkte bende. De brei die overblijft door het verhitten, en smelten van suikers, dat is wat men ”Agavesiroop” noemt. Het is niets anders dan geraffineerde suikers, en ik zou iedereen die ”gezond” wil doen adviseren om Agavesiroop de mijden.
Overigens nog een opmerking. Als palmbomen liefhebber moet ik dit gewoon corrigeren.
Palmsuiker en kokosbloesemsuiker zijn beiden dezelfde. Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit de bloemen van de kokospalm (joh, echt?) en dit is dus een palm. Palmsuiker is gewoon een kortere naam voor kokosbloesemsuiker.