top of page

Aardbeien bavarois met aardbeien coulis


Aardbeien bavarois met aardbeien coulis
Wat is er heerlijker dan een fijne maaltijd af te sluiten met een luchtige bavarois. De zachte, bijna schuimige substantie smelt op je tong. Het is bijna zomer is en de lekkerste zomerkoninkjes zijn  goed verkrijgbaar. De perfecte tijd dus om deze aardbeien bavarois met aardbeien coulis te maken. Vier de zomer en sluit je diner af met dit zacht zoete en toch frisse dessert.

Dit dessert maakte ik in 4 champagneglazen. De glazen stonden te niksen en ik vond ze erg geschikt voor een dessert. Helaas was de inhoud van het glas een beetje te enthousiast gekozen. Je kunt met dit recept toch al snel 8 desserts maken in plaats van de 4 glazen die ik vulde. Kijk dus even goed in de keukenkastjes of er geschikte kleinere glazen zijn, of vul één grote schaal.  Zo kan ieder zijn een eigen deel op het bordje scheppen en heb je nog wat ruimte voor vers fruit en een frisse coulis.


Aardbeien bavarois met aardbeien coulis

Aardbeien bavarois met aardbeien coulis

Benodigdheden voor 8 personen:

 1. 2 blaadjes gelatine

 2. 35 gram (Griekse) yoghurt

 3. 110 gram aardbeienpuree (gepureerde aardbeien)

 4. 35 gram fijne kristalsuiker

 5. 10 ml citroensap

 6. 250 ml slagroom

Voor de aardbeien coulis:

 1. 125 gram aardbeien

 2. 1 eetlepel poedersuiker

 3. 1/4 theelepel citroen- of limoensap


Ingredienten voor aardbeien bavarois roeren

Recept aardbeien bavarois

 1. Week de gelatine in ijswater.  Vaak wordt gelatine zo’n 10-15 minuten in water geweekt. Dit is zeker mogelijk maar de blaadjes hebben geen tijd genoeg om volledig te weken.Heb je meer tijd? Laat de gelatine dan wat langer weken. Bijvoorbeeld een uur.

 2. Knijp de gelatine uit en verwarm dit voorzichtig in een pannetje tot de gelatine gaat smelten.

 3. Roer de yoghurt, de suiker, citroensap en aardbeienpuree door elkaar.

 4. Meng hier voorzichtig een klein beetje van de bij de gesmolten gelatine. Meng nu alles bij elkaar en roer goed door.

 5. Klop de room en spatel dit door het aardbeien-yoghurtmengsel. Vul je spuitzak en vul de glazen. Laat de bavarois nog wat steviger worden in de koelkast.  Een klein uurtje was bij mij voldoende.


Aardbeiencoulis maken

Hoe maak je aardbeiencoulis?

Snij voor de coulis de aardbeien in stukken, pureer de aardbeien en duw het door een zeef met een lepel.  Roer de citroen- of limoensap met het poedersuiker hier doorheen.  Versier de aardbeien bavarois met een rood jasje van de aardbeien coulis.


Onlangs kocht ik aardbeienmunt. De kleine geurende blaadjes ruiken naar  aardbeitjes en passen perfect bij het dessert.


Aardbeien wassen of niet?

Aardbeien worden maar zelden bespoten en liggen schoon in de winkel. Je zou het wassen daarom over kunnen slaan. Wil je de aardbeien toch graag wassen? Was ze dan met het groene steeltje er nog aan. Doe je dit niet dan absorbeert de aardbei als een soort spons heel veel vocht en wordt hij een stuk minder lekker.

Heerlijke aardbeien van Roger van Damme

Dit recept voor aardbeien bavarois is afkomstig uit Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme. Een boek vol informatie over aardbeien en heerlijke en vaak verrassende recepten.


Wil je meer weten wat je allemaal kunt verwachten? Een review vind je hier#dessert

Gerelateerde posts

bottom of page