Aardbeienjam zonder suiker
top of page

Aardbeienjam zonder suiker


Jam zonder suiker met chiazaden
Zelf jam maken is kinderlijk eenvoudig met geleisuiker. Fruit koken, hup zakje erbij, roeren en klaar. Maar wat als je geen suiker wilt of mag gebruiken?  En misschien vind je het gewoon prettiger om jam volledig zelf te maken? Jam maken zonder suiker zonder pakjes is zeker mogelijk. Lekker voor op je boterham, maar ook tussen twee taartlagen. Aardbeienjam zonder geraffineerde suiker!

Jam zonder suiker, maar met chiazaden. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik weet wel dat chiazaden bij weken een beetje glibberig, slijmachtig worden. Maar jam? Ik kwam dit recept tegen in het boek Power food van Rens Kroes. Blijkbaar is deze manier van jam maken populair, want ik kom het nu vaker tegen op internet. 


Je kunt jam maken van vruchten die jij lekker vindt. Verse vruchten, maar zelfs met vruchten uit de diepvries is dit mogelijk. Om te zorgen dat het vruchtsap gelei-achtig wordt, gebruik je chiazaden.

Heb je chiazaden in huis? Probeer het maar eens. Doe een klein beetje chiazaden in een kopje, doe er wat water bij en laat het een tijdje staan. Er onstaat een soort glibberige gelei die overigens nergens naar smaakt, maar heel handig is om je eigen jam lekker stevig te maken.

Jam zonder suiker met chiazaden

Jam zonder geraffineerde suiker met chiazaden

Benodigdheden:

  1. 500 gram fruit, bijvoorbeeld aardbeien

  2. 5 eetlepels zoet, bijvoorbeeld oerzoet, palmsuiker, ahornsiroop of agavesiroop

  3. 2 theelepels vanille extract

  4. 1 theelepel (verse) citroensap

  5. 4 eetlepels chiazaden

  6. Je kunt ook minder zaden gebruiken bv. 2,5 eetlepel en 1 eetlepel gemalen havermout.

Jam zonder suiker met chiazaden

Recept aardbeienjam zonder suiker

Was je fruit.  Zet het fruit op een laag vuurtje en laat het geheel kort koken.

Een klein scheutje (verse) citroensap komt de smaak ten goede, maar ook de houdbaarheid.

Er ontstaat veel vocht. Voeg een alternatief voor suiker toe. Het ene suiker is de andere niet qua zoetheid. Probeer het zelf een beetje uit. Niet teveel in één keer, je kunt altijd nog wat extra toevoegen.


Normaal zoet de gelei suiker niet alleen je jam, maar het geeft ook een beetje vulling, stevigheid.


In sommige recepten staat dat je enkele eetlepels havermout fijn kunt mixen en aan de jam kunt toevoegen. Ik heb het zelf niet gedaan. Als vulling vind ik het prima, maar de chiazaden dikken de jam goed in.

Jam zonder suiker met chiazaden

Schep de jam in potjes die je goed uitgekookt hebt, eventueel met wat soda. Vul het potje en draai het potje op zijn kop. Laat het zo 5-10 minuten staan. Nu kan het potje weer omgedraaid worden en is het potje vacuüm. Maar ja, dat blijft het natuurlijk niet lang!


Laat het afkoelen.

Jam zonder suiker met chiazaden

Pure jam, alleen fruit met chiazaden met wat natuurlijk suiker naar smaak. Heerlijk!

De jam is zeker een week houdbaar als je het in een schoon, afgesloten potje bewaard in de koelkast. Dus wat mij betreft: Val aan!


Aardbeienjam zonder suiker of pakjes. Ja, het is mogelijk. Voor op brood maar ook een alternatief als taartvulling.


Gerelateerde posts

bottom of page