Drollenkoekjes als kindertraktatie?? Oke, ik wil gewoon lekker een keer gaan viezeren. Diep in je hart denk ik dat je dat eigenlijk ook wel leuk vindt. Nee, het mag natuurlijk niet, maar wees eens eerlijk? Wat vind je van deze Drollenkoekjes als kindertraktatie?
Onlangs liet Mannin van Baksels.net als trotse moeder een foto zien van haar zoon die ging trakteren, hij was net jarig geweest. Hoewel Mannin behoorlijk veel baktalent bezit ging ze ditmaal vies bakken: drollenkoekjes.
Op zoek naar een leuke kindertraktatie?
Ehhhh, wat zeg je nou, zie ik iedereen kijken als ik zeg wat ik heb gebakken. Ja! Drollenkoekjes. Ik vind ze zelf heel guitig met die schattige oogjes.
En nee, zelfs mijn kinderen wilde ze niet eten. Maar ja, je bent puber en dan eet je natuurlijk niet zo’n kinderachtig koekje. Gelukkig vonden de poephoopjes toch een clubje vrijwilligers; volwassen mannen vinden absurde koeken namelijk ook reuze interessant.
Daarbij ik kan natuurlijk ook niet alles opeten. Dan draai ik zelf van die megahopen. Oeps, mag ik dat zomaar zeggen?
Drollenkoekjes als kindertraktatie
ongeveer 16 stuks
Het recept is bedacht en afkomstig van de taartenacademie, een site vol zoete ideeën!
Benodigdheden:
- 360 gram bloem
- 50 gram vanillesuiker
- 150 gram witte basterdsuiker, maar bruin of lichtbruin lijkt me ook lekker
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- snufje zout
- 1 ei
- 40 gram cacaopoeder
Wat kijken de drollen ondeugend!
Je kunt niet boos worden toch op deze drol met oogjes? Zal ik ook oogjes plaatsen op de drollen die ik soms in de tuin vind van de huisdieren in de buurt, die onze tuin graag willen bezitten?
Oh sorry, ik zal stoppen met vieze praatjes.
Eet smakelijk.
Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de koekjes vindt.
Laat je me weten of je deze grappige drollenkoekjes hebt gebakken? Laat het zien met de tag #zoethoudertje op Instragram of @carolabaktzoethoudertjes op Facebook!
Drollenkoekjes? Het zou zomaar kunnen dat de oorsprong van deze grappige koekjes afkomstig zijn uit het leuke boekje: Vies he! van Betty Sluyzer, geïllustreerd door Alex de Wolf. Betty mailde mij dat het boekje niet meer te koop is maar dat je het soms nog tegen komt in de bibliotheek. Grappig, wij hebben vroeger een goedkopere versie van dit boek over een ondeugende opa met zijn kleinkind gehad. het leesboekje kon je via de school bestellen. Helaas heb ik het niet meer in mijn bezit en kan het je dus niet laten zien.
Zoiets zag ik een tijdje geleden ook op pinterest voorbij komen. Ik vind ze zo leuk! Als mijn jongens wat groter zijn(de oudste is pas 3) ga ik die zeker eens maken om te trakteren.
Bij mij zijn de 3 ruimschoots voorbij maar ik weet zeker dat ze het destijds heel leuk gevonden zouden hebben. Veel plezier over … jaar 🙂
Groetjes Carola
Ik ga ze van het weekend maken als traktatie voor de kleuters van groep 1-2. Ben heel benieuwd naar de reacties! Ik zal hier volgende week een reactie plaatsen met de ervaringen!
Oei, groep 1 en 2, die zitten nog lekker in de poep en plasfase. Succes! Groetjes Carola
Even en snelle vraagj. Ik wil even chcken dat 50g vanillesuiker echt klopt. Ik gebruik normaalgesproken 1 zakje per recept (8g) dus 50g klinkt als een enorme hoeveelheid voor mij….
Hoi Asia, 50 gram is inderdaad heel veel maar dat is het recept. Je kunt een recept natuurlijk ook aanpassen en iets minder vanillesuiker toevoegen. Gebruik dan wel eenzelfde deel gewone suiker. Bruine suiker lijkt me trouwens ook heel lekker! Succes! Groetjes Carola
De traktatie was een groot succes! Ik heb de koekjes overigens gemaakt met bruine suiker, ook erg lekker!
Eigenlijk is een foto van de gezichtjes als je binnen komt vast nog leuker dan de koekjes op zich 🙂 Bruine suiker vind ik ook altijd wat meer smaak hebben dan alleen wit. En dat mag ook wel want het is best een "basic" beetje saai koekje. Leuk, bedankt voor je berichtje. Groetjes Carola
Carola, kun je ze ook invriezen. Of kun je ze makkelijk 1-2 dagen bewaren. Zit te denken om ze voor jelle zijn verjaardag te maken.
Hoi Liek, je kunt ze invriezen maar je kunt het ook andersom doen…. eerder het deeg maken en pas afbakken. Ik denk dat de koeken wel minder lekker worden als je ze lang bewaard. De oogjes zijn niet ideaal om in te vriezen. Misschien kun je ze de avond ervoor als je ze uit de diepvries haalt opplakken met wat poedersuiker en een drupje water. Wist je dat je de oogjes ook kant en klaar bij de action kan kopen? Dat verminderd de stress rondom kinderverjaardagen een beetje! Succes gegarandeerd! groetjes Carola
Ik heb ze vorige week gemaakt. Geweldig! Als je de oogjes aan het plakken bent worden ze echt schattig. Mijn dochter was er erg blij mee, de kinderen in de klas vonden ze lekker! Bedankt voor het idee.
Wat leuk om te horen enne…. ? nog van harte gefeliciteerd! Groetjes Carola
Mijn zoon heeft ze vandaag mee naar school om uit te delen (zonder oogjes), hij is 9 geworden afgelopen vrijdag. Op zolder had ik nog een knal-oranje potje staan, dat heb ik goed schoon geschrobt en daar een 20 tal drollen in gelegd. Het geheel zag er hilarisch uit. Jammer dat ik hier geen foto kan uploaden.
Bedankt voor het delen.
Ha, ha, lekker vies doen. Heel leuk. Ik kan hieronder geen foto plaatsen maar als jullie het allebei leuk vinden wel op mijn facebook. Mocht je het leuk vinden, mail je het dan naar zoethoudertje@hotmail.nl. Enne, nog gefeliciteerd! groetjes Carola
Wat een hilariteit alom hier! dankje voor de leuke inspiratie:
http://kokenmeteenuitdaging.blogspot.nl/2015/11/drollenkoekjes.html
Graag gedaan Johanna ? groetjes Carola
Ik dacht nog vanillesuiker te hebben, niet dus. Kan het ook met gewone suiker, of wat extra basterd suiker?
Hoi Esther, dat kan zeker zonder vanillesuiker. Het geeft eigenlijk net iets meer smaak maar als ik eerlijk ben….. wint de smaak van cacao op die van vanillesuiker. Gaat lukken hoor, veel plezier! Groetjes Carola
Bedankt Carola. Ik hoop dat mijn zoon (ook voor zn 8e verjaardag) de show steelt in de klas met zn drolkoekjes!! Hilarisch!
Groetjes, Esther
Ooooh, geweldig! Ik ga aan mijn zoon vragen of hij deze drollen wil trakteren op school, hij is volgende maand jarig 🙂
Oooh, maar luistert een prinsje naar zijn Maristeit? 🙂 Wie weet, het zijn juist de prinsjes die zo ondeugend zijn, dus je maakt wel een kansje.
Haha, nou: het is meer de twijfelachtige leeftijd van 10 jaar. Soms denk ik ‘dat vindt hij leuk’ en dan krijg ik een eyeroll (‘Vet kinderachtig mam…’) en soms vindt hij iets vrolijks/kleurrijks/grappigs juist weer heel erg stoer.
Ik houd je op de hoogte 😉
Dat is waar en wat een ander vindt is natuurlijk belangrijker dan wat hij er zelf van vindt. Je zou hem ook stout kunnen laten kijken, dan moet de de oogjes zelf spuiten. Of er een stoere draai aan geven. Misschien vind hij het wel leuk om mee te denken en te kijken naar de mogelijkheden. Je kunt van alles boetseren met fondant of marsepein. En ach, mogelijkheden genoeg voor andere traktaties. Succes met jullie keuze. 🙂
Hoi Carola,
Ik wil deze gaan maken voor mijn zoon zijn verjaardag. Maar als ik bruine basterdsuiker gebruik, is de cacao dan nog nodig? Ik vind zelf bruine lekkerder dan witte nl.
En hoe bewaar je ze het beste? Per stuk inpakken in folie om ze te trakteren?
Groetjes, Maris
Hoi Maris, Dat is eigenlijk een kwestie van smaak. Ik zou de cacao juist zeker gebruiken omdat dit de “poepkleur” geeft. De suiker maakt dan wat minder uit. Bruin geeft wel meer smaak dan wit maar dat is ook persoonlijk.
De drolletjes zijn eigenlijk net als zandkoekjes en blijven goed. Of je ze nu op een grote schaal doet en afdekt met plastic tot gebruik of apart inpakt. Het is wel belangrijk dat de drolletjes plat kunnen liggen om niet kapot te gaan tijdens het vervoer en om de oogjes heel te houden. Ook dit ligt een beetje aan jezelf. Heb je een mooi theeblad. Hoeveel tijd heb je. Vind je zoon het misschien leuk te helpen? Niet moet, alles kan. Lekker zoals jij dat wilt! Komt goed 🙂 Succes met bakken en trakteren! Groetjes Carola
Hoi, voor hoeveel koekjes is het recept ongeveer? Er zitten nogal wat kinderen in de klas, plus juffen en meesters…
Top idee overigens! Met 3 kinderen is de inspiratie soms op. Mijn zoontje gaat voor z’n 6e verjaardag morgen trakteren, gaat hij geweldig vinden!
Hoi Dicky, voor de gemiddelde klas van zeg 30 kinderen, zou ik toch 2-2,5 maal het recept maken. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan hoe groot je de drollen maakt. Maar een flinke drol is natuurlijk wel guitig. En een paar meer drollen is ook altijd handig mocht er iets mis gaan met bakken of trakteren.
Succes met trakteren. Groetjes Carola
Ik ben al dagen aan het pleiten en proberen te overtuigen, maar helaas…. mijn zoon wil de drollen niet trakteren 🙁
Balen! Ik wilde ze zo graag maken….
Wanneer ben jij jarig? De reactie van volwassenen wat minstens zo gewaagd. Waarom geef je ze behalve schattige oogjes geen mooi kroontje?
Haha, ja, goed idee! Enig idee waar ik die kroontjes kan vinden? Ik ben zelf jarig in april. En nu moet ik dus iets zoeken wat een jongen van 10 jaar niet kinderachtig vindt om te trakteren, grr…
Je kunt ze als je wilt ook zelf maken. Dit is echt een gouwe ouwe, een van mijn eerste blogs: https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2011/05/koninklijke-bonbons-van-left-overs-html
Succes met zoeken van traktaties. Er is online zooooveel te vinden. Misschien moet je hem even voor pinterest. Dan ziet hij zoveel dat hij niet meer kan kiezen. Gaat lukken hoor, succes!
Ik had de drollenkoekjes gemaakt voor me broertje om ze te trakteren op school maar ze waren echt heel hard geworden we hebben ze gewoon weg kunnen gooien en heb me helemaal aan het recept gehouden weet echt niet wat er is misgegaan
Hoi Monica,
Dat is jammer. Je hebt je best gedaan en hoopte natuurlijk op een paar lekkere drollen. Het kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. De drollen kunnen groter of kleiner zijn. Ook de afzonderlijke ingrediënten zijn soms net een beetje anders. De ene bloem is toch de andere niet. Datzelfde geldt voor de oven en ook vaak de plek in de oven. Veel ovens, ook die van mij bakt nooit egaal eenzelfde temperatuur.
En soms heb je gewoon pech. Bij mij gaat er overigens ook heel vaak wat mis hoor! Of het moet anders en daar schrijf ik dan over, om anderen te besparen. Vertrouw vooral op jezelf. Wat denk jij dat er moet gebeuren. Mag de oven open? Doe dat dan tussendoor ook en kijk hoe je baksels eruit zien. Alleen bij rijzende cake en cakes moet je de oven echt tot kort voor het eind dicht houden. Dan duim ik en kijk met een zaklamp naar binnen om maar zoveel mogelijk te zien 🙂 Mocht je toch nog een poging wagen… succes! Groetjes Carola
Hallo ik heb het net gemaakt en het staat al 3 uur in de koelkast maar het is zo kruimelig dat ik het niet kan rollen
Is dat normaal?
Hoi Jill, nee dat is niet goed. Het is geen kruimelige mix. Kan het zijn dat je vloeibare boter hebt gebruikt? Of was de boter niet goed op temperatuur? Heb je ook een ei toegevoegd? Heb je fijne suiker of basterdsuiker gebruikt? (je hebt ook kristalsuiker met hele grote korrels als grof zout, dat werkt niet goed) Hopelijk kun je jouw deeg nog redden. 🙂 Groetjes Carola
Hallo, ik heb zo juist deze leuke drollen koekjes gemaakt. smaak van de cacao is overheersend. als ik nu iets minder cacao toe voeg en dit aan vul met meer vanille suiker , blijft het deeg zijn structuur wel behouden? groetjes sara
Hoi Sara, cacao is anders dan suiker, suiker maak je koekje iets harder. Je kunt wel een deel van de suiker door vanillesuiker vervangen zodat je meer die smaak krijgt. Je zou ook minder cacaopoeder kunnen gebruiken en iets meer bloem. Misschien kun je met bloem en steeds een beetje meer cacaopoeder het punt zoeken waarop je tevreden bent over de “poepkleur” en dan stopt met extra cacao toevoegen. Ik denk dat de cacao het koekje iets droger maakt, maar tegelijkertijd er wel een beetje doet uitzien als echte drollen. Nou ja, ik hoor het al. Je bent in ieder geval lekker bezig. Succes met je project. Groetjes Carola
bedankt voor het snelle reageren! Dus als ik het goed begrijp, dat wat ik aan cacao verminder , moet ik aanvullen met de bloem? En als ik het wat zoeter wil hebben, kan ik een deel vd basterdsuiker vervangen door de vanille suiker?
We zullen het de volgende ronde even gaan uitproberen. Ik laat het je het weten. super bedankt! groetjes!
Ik vind dit echt een leuk recept, vraagje kan je de suiker vervangen Door zoetstof? Mijn zoon heeft een kindje in de klas die niet tegen suiker kan
Groetjes Tessa
Hoi Tessa,
Als ik eerlijk ben is zonder suiker niet echt koek te bakken. Of mag het kindje in de klas wel “andere suikers als kokosbloesemsuiker en oersuiker? Beide zijn heel smakelijk, wat gezonder en te koop bij een biowinkel. Hier zou je het wel mee kunnen maken. De suiker in de koek karamelliseert en dat is niet alleen lekker van smaak, maar het veranderd de structuur van je deeg na het bakken zo dat het ook lekker stevig wordt, je koek niet uit elkaar valt.
Zou je eventueel een drolletjes kunnen maken van gemalen dadels en wat lekkere dingetjes als nootjes, rozijnen etc. hierin? Ik heb ook een recept waarmee je gezonde koeken maakt met gedroogde pruimen. Deze zijn heel zoet, maar ik of het fruitsuiker mag? Groetjes Carola
Ik ben ze aan het maken maar als ik het slangetje wil oprollen tot drolletje breekt hij steeds.
Hoi Patricia, zou het kunnen zijn dat je plantaardige boter hebt gebruikt en geen echt boter en lekker op kamertemperatuur? Of misschien heeft jouw bloem iets meer vocht nodig, een klein beetje boter meer? Heb je ook het ei toegevoegd? Hopelijk komt alles nog lekker drollerig goed. Groetjes Carola
Hoi Carola,
als ik deze koekjes een avond van te voren heb gemaakt hoe bewaar ik ze vor de volgende dat zonder dat ze keihard worden?
Hoi Natasja, je kunt het ze beste afgesloten bewaren in een grote trommel. Maar waarschijnlijk is geen trommel groot genoeg. Dan zou ik ze zelf denk ik een pedaalemmerzak bewaren, waar je de lucht een betje uit haalt. De volgende morgen kun je ze mooi schikken voor school. Succes! Groetjes Carola
Hallo, ik heb ze ook gemaakt, grotendeels volgens het recept met roomboter, maar een deel met margerine, voor lactose intolerante kinderen. Die laatste batch was veel makkelijker te rollen en beter gelukt. Ik zou dus zelf een volgende keer margerine gebruiken!
Groeten en dank voor het recept.
Hoi Anouk, bedankt voor je handige tip. Het weer en de warmte zal ook invloed gehad hebben op de roomboter, margarine is wellicht wat stabieler wat dat betreft. Succes met trakteren. Groetjes Carola
Heeeeelllup,ik heb het deeg gemaakt en het kneed lekker alleen als ik ga rollen breekt het!!!! en het is dus voor morgen,wat kan ik doen???
Even een vraagje. Is het mogelijk het ei door iets anders te vervangen? Onze dochter zit in de klas bij een jongen met een heftige pinda en ei allergie. Ik denk nl dat ze dit wel heel leuk zou vinden.
Hoi Annette, je kunt 1 ei vervangen door 1 eetlepel chiazaad. Wel de zaden in 3 eetlepels water en je zult zien dat het heel slijmerig wordt. Vind je het niet fijn dat je de zaden zo goed proeft, je kunt ze ook wat fijner hakken met een koffiemolen of hakmachine. Heel veel fun en succes! Groetjes Carola
Hoi Carola. Bedankt voor je reactie! Ga ik dat proberen als het zover is dat ze gaat trakteren. Groetjes en een fijn weekend. Annette
Heel leuk idee en ze zien er fantastisch uit. Wilde ze maken voor afscheid Peuterspeelzaal, maar bij het vormen breekt mn slang steeds. Deeg is dus te droog. Kan ik dat oplossen met een extra eitje of water?
Hoi Joline, Jammer dat het niet goed lukt. Gebruik je roomboter op kamertemperatuur. Plantaardige boter vind ik zelf minder prettig in het gebruik. Ik zou geen water toevoegen. Dan denk ik sneller aan een klein beetje boter, dan blijft de structuur mooier. Wil je iets mee ei gebruiken? Kluts het dan eerst los en voeg maar een heel klein beetje, bij beetje toe. Het wordt snel te dun. Succes, het gaat je lukken! Groetjes Carola
Hallo carola,
Mijn zoontje gaat op maandag trakteren en wilt graag deze koekjes. Ze zijn echt superleuk!! Zie al die gezichtjes van zijn klasgenootjes al voor me. Hihi.
Alleen zit met een probleem, zondags vieren we zijn verjaardag voor familie en vrienden en kan ik ze dus niet maken. Als ik ze zaterdag maak zijn ze dan maandag nog wel lekker? En droog bewaren in afgesloten trommel is het beste denk ik he?
Groetjes Anouk
Hoi Anouk, je kunt ze best een paar dagen van te voren bakken. Net als gewone koekjes. Je zou ze ook in kunnen vriezen, maar dan zou ik de oogjes pas na het ontdooien op de drollen plaatsen. Gefeliciteerd en heel veel fun met trakteren! Groetjes Carola
Hoi Carola, Zou ik ook 1 grote drol kunnen maken ipv kleintjes? Verandert er dan nog wat aan de baktemperatuur of baktijd?
Groetjes Carmen
Hoi Carmen, dat zal vast kunnen, maar het lijkt met best moeilijk om een hele grote drol goed gelijkmatig te bakken. Ik ben bang dat de buitenkant veel sneller gaar zal zijn dan de binnenkant. Wil je het toch graag proberen, dan zou ik de temperatuur iets lager zetten; 15-20 graden zodat het wat langzamer gebakken wordt. Om de buitenkant te beschermen zou ik het bedekken met aluminiumfolie. Mocht je het gaan bakken, wil je me laten weten of het gelukt is? Veel succes! Groetjes Carola
Hallo.
Een vraagje: kan ik de deeg ook invriezen? Of blijven de koeken ook 5 dagen goed?
Mijn kleine heeft op zijn verjaardag met deze koeken getrakteerd en nu wil hij mee ook op mkd en op de do.en vr school trakteren. Hij gaat vr op de basis school trakteren en di op mkd. Denk beter een deel do maken dan deeg invriezen en maa weer bakken. Is deze de beste optie? Of blijven de koeken 5 dagen goed en kan ik ze allemaal in een keer bakken?
Alvast bedankt en houd het zo met bakken.
Groetjes
Mada
De koekjes zijn na 5 dagen als je ze goed afsluit zeker nog goed, maar vers zijn ze altijd het lekkerst. Ik moet wel zeggen dat kinderen niet zo kritisch zijn als jezelf vaak bent en soms moet je keuzes maken. Je kunt ook de koeken goed invriezen, maar daar moet je plek voor hebben en ze op tijd eruit halen. In beide gevallen zou ik je aanraden de oogjes bv.de avond van te voren pas op plakken. Ik ken de stress bij het trakteren. Het is toch het allerleukst als mamma ook ontspannen is! Heel veel succes; Carola