top of page

Eetbare oogjes maken van royal icing


Eetbare oogjes maken van royal icing
Dat zoiets kleins, zoveel succes kan geven. Dat geldt zeker voor guitige oogjes, brutale oogjes, schele oogjes of zelfs oogjes met hartjes, je kent ze vast in je whatsapp. Een van mijn meest populaire recepten is het drollenkoekje. Een lekker “vies” koekje, maar ik denk dat de oogjes zijn die het doen. Zij zijn de ware magie achter het recept. Eetbare oogjes maken van royal icing is leuk om te doen en heel handig om op voorraad te hebben.

Je kunt de eetbare oogjes maken van royal icing gebruiken op vele soorten gebak en koekjes. Zo gebruikte ik ze ook de om Sinterklaas chocolade een upgrade te geven, drollen cupcakes, kokoskoeken met oogjes en paaskoekjes met oogjes. Wat zou je zelf graag willen versieren met eetbare oogjes? Je natuurlijk vast zelf nog wel iets leuks verzinnen!


Eetbare oogjes gebruiken

Bakmixen gebruik ik nauwelijks maar voor royal icing maak ik een uitzondering

Hoewel ik op bakgebied zo min mogelijk mixen probeer te gebruiken, maak ik voor royal icing een uitzondering omdat ik liever geen rauw eiwit gebruik. Daarbij is een verpakking royal icing best een tijd houdbaar; dus je hoeft niet perse in één keer de verpakking te gebruiken, handig!


Een mix voor royal icing kun je o.a. in taartshops kopen, maar ook steeds vaker in winkels met luxe bakblikken en attributen.


De pupillen van de ogen kun je ook spuiten met een klein beetje gekleurde royal icing, maar dat is best een precies werkje. Daarbij droogt royal icing vrij snel. Zelf gebruik ik daarom het liefst gekleurde pareltjes.


Eetbare oogjes maken van royal icing

Eetbare oogjes maken van royal icing

Benodigdheden:

  1. Royal icing mix; bijvoorbeeld deze van funcakes

  2. Water

  3. Pareltjes met de kleur van de pupil

  4. Eventueel andere snoepjes, pareltjes of hartjes

  5. Een spuitzakje, een snoepzakjes is hiervoor heel handig!


Eetbare oogjes maken van royal icing

Eetbare oogjes maken van royal icing

Voor een enkele honderden (!) oogjes heb je maar ongeveer 100 gram royal icing mix nodig en heel weinig water. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bij het maken van royal icing is het nauwkeurig toevoegen van water van belang. Net als bij glazuur maken heb je maar heel weinig nodig.


Klop met een mixer, een handmixer is bij kleine hoeveelheden het water door de suikermix. Zorg ervoor dat de mix niet te dun is anders lopen straks al je oogjes uit.


Vul je spuitzak met de mix. Een snoepzak vind ik het meest handig hiervoor, je kunt dan een heel klein puntje afknippen en na gebruik weggooien. Je kunt ook een klein spuitmondje gebruiken met een opening met ongeveer nummer 3 of 4.


Omdat de royal icing vrij snel droogt, zelfs voordat je er een pareltje in kunt doen, is het verstandig niet teveel oogjes tegelijk te willen spuiten. Spuit ongeveer 20-25 oogjes en voorzie ze van een pupil. Je kunt ook pupillen spuiten met een apart zakje met wat zwarte royal icing, maar persoonlijk gebruik ik liever pareltjes.


Eetbare oogjes maken van royal icing

Ik bekeek mijn potjes met pareltjes en ander suikergoed en probeerde van alles uit. Behalve dat je oogjes kunt maken kun je op deze manier nog veel meer versieringen spuiten en later drogen om later je baksel mee te versieren.

Je voorraad oogjes moet je goed laten drogen

Laat je oogje goed drogen. Na een dag zijn ze droog, maar droog ik ze langer. De oogjes moeten absoluut droog zijn. Allen op die manier kun je ze heel lang, bijna eindeloos bewaren!


Wat een fijne voorraad grappig oogjes heb ik verzameld


Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page