Drollenkoekjes als kindertraktatie? Okay, ik wil gewoon lekker een keer gaan viezeren. Diep in je hart denk ik dat je dat eigenlijk ook wel leuk vindt. Nee, het mag natuurlijk niet, maar wees eens eerlijk? Wat vind je van deze drollenkoekjes als kindertraktatie? Onlangs liet Mannin van Baksels.net als trotse moeder een foto zien van haar zoon die ging trakteren, hij was net jarig geweest. Hoewel Mannin behoorlijk veel baktalent bezit ging ze ditmaal vies bakken: Drollenkoekjes.
Op zoek naar een leuke kindertraktatie?
Ehhhh, wat zeg je nou, zie ik iedereen kijken als ik zeg wat ik heb gebakken. Ja! Drollenkoekjes. Ik vind ze zelf heel guitig met die schattige oogjes.
En nee, zelfs mijn kinderen wilde ze niet eten. Maar ja, je bent puber en dan eet je natuurlijk niet zo’n kinderachtig koekje. Gelukkig vonden de poephoopjes toch een clubje vrijwilligers; volwassen mannen vinden absurde koeken namelijk ook reuze interessant.Â
Daarbij ik kan natuurlijk ook niet alles opeten. Dan draai ik zelf van die megahopen. Oeps, mag ik dat zomaar zeggen?
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Drollenkoekjes als kindertraktatie
Ongeveer 16 stuks Het recept is bedacht en afkomstig van de taartenacademie, een site vol zoete ideeën!
Benodigdheden:
360 gram bloem
50 gram vanillesuiker
150 gram witte basterdsuiker, maar bruin of lichtbruin lijkt me ook lekker
200 gram boter op kamertemperatuur
Snufje zout
1 ei
40 gram cacaopoeder
Recept drollenkoekjes als kindertraktatie
Mix de boter en suiker tot het lekker luchtig wordt. Dat duurt al snel zo’n 5 minuten.  Voeg dan de overige ingrediënten toe.
Kneed het deeg tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. Een nachtje rusten is zelfs nog beter.
Het deeg is gekneed zonder bakpoeder of ander rijsmiddel. Dat is beter want zo heb je meer controle over de vorm van je koek.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).
Het deeg kwam zo hard uit de koelkast dat ik het een beetje op kamertemperatuur moest laten komen. Daarna kun je het in stukken verdelen.
Rol slierten met een iets dikker begin en een puntig einde. Begin te rollen met het dikke gedeelte en rol de drol omhoog.
Koekjes waarbij belangrijk is dat ze vorm behouden laat ik voor het bakken altijd nog zo’n 15 minuten koelen in de koelkast. Zo behouden ze iets meer vorm. Maar je hoopje zal toch een beetje inzakken na het bakken.
Na ongeveer 15-20 minuten is je kindertraktatie klaar in de oven (test er eventueel eentje en kijk hoe hij uit de oven komt).
Het oog
De oogjes zijn gemaakt met kleine rondjes van royal icing met een zwart pareltje. Deze kun je zo zelf maken. Je kunt het natuurlijk ook maken met fondant, marsepein of botercrème. Overigens verkoopt de action ook kant en klare oogjes en volgens mij kosten ze niet veel meer dan 1 euro.
Wat kijken de drollen ondeugend!
Wat de koekjes zo extra leuk maakt is dat de structuur je ergens aan doet denken. Precies de goede ingrediënten met dit doel voor ogen.
Je kunt niet boos worden toch op deze drol met oogjes? Zal ik ook oogjes plaatsen op de drollen die ik soms in de tuin vind van de huisdieren in de buurt, die onze tuin graag willen bezitten?
Oh sorry, ik zal stoppen met vieze praatjes.
Eet smakelijk.
Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de koekjes vindt.
Laat je me weten of je deze grappige drollenkoekjes als kindertraktatie hebt gebakken? Laat het zien met de tag #zoethoudertje op Instragram of @carolabaktzoethoudertjes op Facebook!
Drollenkoekjes? Het zou zomaar kunnen dat de oorsprong van deze grappige koekjes afkomstig zijn uit het leuke boekje: Vies he! van Betty Sluyzer, geïllustreerd door Alex de Wolf.
Betty mailde mij dat het boekje niet meer te koop is maar dat je het soms nog tegen komt in de bibliotheek. Grappig, wij hebben vroeger een goedkopere versie van dit boek over een ondeugende opa met zijn kleinkind gehad. Het leesboekje kon je via de school bestellen. Helaas heb ik het niet meer in mijn bezit en kan het je dus niet laten zien.
Hoe lang kan je de koekjes bewaren?