Suikerbrood, wat een heerlijke klassieker uit Friesland. Ik ken eigenlijk niemand die het niet lust? Ja, het is behoorlijk zoet, maar wie eet het nu dagelijks? Of zeg ik nu iets dat helemaal niet klopt, lieve Friese lezers? Op welke manier en hoe vaak wordt suikerbrood bij jullie thuis gegeten in het zoete Noorden?
Volgens mijn testteam met aanhang, hoef je voor goed suikerbrood niet langer naar de bakker. Dit zoete brood was het lekkerste in zijn soort dat zij ooit gegeten hadden. Ik had nog een half brood over en dit liet ik ‘s morgens liggen voor 3 personen…… Op de één of ander manier heeft er één persoon niets kunnen mee kunnen nemen, omdat de andere broodtrommels dit keer wat meer zoete boterhammen bleken te bevatten dan anders.
Geloof me; jij kunt het ook! Ik ga het je leren. Het is een recept van de meester van goede basics: Cees Holtkamp.
Suikerbrood
Benodigdheden:
- 300 gram bloem
- 25 gram verse gist (zelf gebruikte ik 1 zakje gedroogde gist van 7 gram)
- 200 gram koude melk
- 15 gram witte basterdsuiker
- 50 gram roomboter
- 6 gram zout
- evt. geraspte schil van een citroen
- 3 gram kaneel
- 190 gram parelsuiker/kandijsuiker, eventueel wat fijner gemaakt. Suikerklontje iets fijner maken is ook een optie
- Medium cakevorm, liefst metaal
Heb je verse gist? Los het op in een beetje melk. Ik roerde mijn gedroogde gist ook een beetje door het melk. Kneed vervolgens deze oplossing door de bloem, de rest van het melk, het basterdsuiker en de citroenrasp. Ik gebruik hier zelf mijn broodbakmachine voor, andere keren vaak mijn keukenmachine. Het is net waar ik zin in heb. Natuurlijk kun je ook zelf kneden. Dat vind ik altijd bewondering-waardig, want het is behoorlijk hard werken!
Iedere soort bloem is anders en vraagt om meer of minder vocht. Begin liever met te weinig en voeg zo nodig meer vocht toe.
Ik heb een paar keer een klein mini-beetje melk toegevoegd, ik merkte dat mijn machine het deeg te droog vond en te hard moest werken. Hoe vaker je bakt, hoe makkelijker je aanvoelt als een deeg te droog of te nat is. Als het deeg goed gekneed is, kun je op het laatst het boter en zout mee kneden. Laat het nu 15 minuten rusten op een warme plek.
Rol je deeg uit en leg het suiker en de kaneel erop. Kneed het deeg tot alles verdeelt is. Maak er een bol van en laat het 5 minuten rusten met een theedoek erover om uitdrogen te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Tip uit ervaring: Bedek je vorm met bakpapier. Na het bakken moet je het brood meteen uit de vorm halen. Het brood is door het vele suiker wat kwetsbaar en moeilijker netjes uit de vorm te krijgen. Met bakpapier welke ruim uitsteekt kun je het zo uit je vorm trekken.
Sla het deeg plat, ik rolde het met de deegroller plat en ongeveer zo breed als je bakvorm is. Ik strooide er een beetje kaneel over en in de hoop dat je de strepen zou zien bij het aansnijden. Je ziet het een klein beetje. Rol het brood op met de sluiting naar beneden.
Laat het brood nog 15 minuten rijzen. Bak het brood in een half uur gaar. Haal het meteen uit de vorm. Opgelet! Het suiker borrelt langs de zijkanten en is heel erg heet!
Eigenlijk meer gebak dan brood! Ik besmeerde het Friese brood met roomboter, gemengd met wat kaneel en suiker, maar eigenlijk als ik eerlijk ben is dat niet eens nodig.
Zelf suikerbrood maken? Met dit recept kun jij het ook!
Het recept is afkomstig uit het boek: Van tarte tatin tot garnalenkroket van Cees Holtkamp.
MMM zo lekker is dit!
Bedankt voor je mooie recept
Die van jou is iig goed gelukt
Fijn weekend!
Bedankt! Jij trouwens ook een fijn weekend, de oven gaat vast weer aan? Groetjes Carola
Hihi, lang leve Heel Holland Bakt! Ik dacht tijdens het kijken ook: dit moet ik eens gaan maken!
Tijd om te proberen dus? Ik heb nog geen tijd gehad om te kijken wat er straks komt. Ben benieuwd! Succes mocht je de oven binnenkort toch aandoen! Groetjes Carola
Wat een goed recept! Ik heb vandaag een heerlijk suikerbrood gebakken. Ik heb bruine kandijsuiker en stukjes palmsuiker gebruikt. Echt heerlijk! Jammer dat ik er hier geen foto van kan posten. Bedankt voor het delen van dit recept!
Ja het recept slaagt bij anderen ook! Ik kan hier inderdaad geen foto posten maar op facebook zou hij erbij geplaatst kunnen worden 🙂
Ben wel beetje benieuwd met bruine kandijsuiker en palmsuiker. Groetjes Carola
Kreeg ik vroeger altijd met Pasen 🙂
Lekker hè! Ik ga er overigens binnenkort een hele eigen draai aan geven. Heb er nu al zin in. En voor dat recept hoef je niet te wachten tot pasen! groetjes Carola
Hallo Carola
Ben op dit moment bezig dit recept tot leven te wekken ? Lukt aardig al zeg ik het zelf, had geen citroen dus mijn variant is dan met sinaasappel en kaneel. Vroeg me af welke lengte bakvorm je gebruikt, medium zegt mij niet zoveel ?
Groeten Lisette
Hoi Lisette,
Helaas ben ik nu niet thuis en kan het niet meten. Mijn vorm is kleiner dan een gebruikelijke cakevorm. Ik vermoed zo’n 22-24 cm. Lang. Je zou ook een langer blik kunnen gebruiken en deze iets inkorten met bakpapier en opvullen met bijvoorbeeld een glas/mok die bestand is tegen de oven. Succes met bakken! Groetjes Carola 🙂
Hi Carola,
Ik woon in de VS en dus geen suikerbroodjes van de bakker :). Dus op zoek gegaan naar een goed recept. En deze is fantastisch!! Ze staan net weer in de oven. Kon vorige week niet wachten tot ‘ie afgekoeld was om eraan te beginnen, zoooo lekker!! Nu ook ‘s voor de buren en vrienden aan het maken, dubbel het recept en kan precies 3 kleine loafpannen vullen. Helemaal top! Dankjewel voor het delen!
Dat is tof. Als je aan de andere kant van de wereld bent en echt het gevoel hebt een stukje Nederland te proeven. Bedankt voor je berichtje! Groetjes Carola