top of page

Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes


Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes
Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes
Gezouten karamel, een snufje zout op zoet doet wonderen; heerlijk! Zout is een smaakversterker die het bij zowel zoet als hartig goed doet. Bij de metro-uitgang waar ik werk worden zoete pretzels verkocht. Dat leek me heerlijk en dit weekend ben ik meteen aan de slag gegaan en bakte deze zoet gevulde pretzel-krans met nootjes. Zacht luxebrood dat rijkelijk gevuld is met een bruine, hartige korst als een pretzel. Zoet met een zoute touch.

Hoe ontstaat de hartige bruine korst van pretzels?

Het deeg van een pretzel gaat vlak voordat je het afbakt in bad water met bakingsoda. Met het vocht nog op het deeg geeft dit als reactie hierop een prachtig herkenbare donkergoud- kleurige korst aan het brood. Hierna volgt grof zout over de bovenkant voordat het gebakken wordt. Deze Duitse lekkernij veroverd de wereld! Zelf ben ik geen liefhebber van een harde pretzel, maar de zachte variant op dit recept vind ik heerlijk.


Dit zoete pretzel brood is heel erg zacht van structuur en smaakt en een beetje als een Zeeuwse bolus door het suikerkaneel.


Geen ervaring met broodbakken?

Echt, iedereen kan brood bakken. Je kunt het zelfs met de hand, maar een machine is wel heel fijn bij het kneden. Zelf gebruik ik het liefst een broodmachine voor het kneedwerk, deze verwarmt het deeg ook naar de beste temperatuur om te rijzen of ander de keukenmachine.


Vul het uitgerolde brood met nootjes en kaneelsuiker

Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes

Benodigdheden:

 1. 500 gram bloem

 2. 50 gram gesmolten en afgekoelde boter

 3. 40 gram suiker

 4. 250 ml (volle) melk

 5. 1 ei

 6. 10 gram gist

 7. 10 gram zout

Voor de vulling:

 1. 150 gram bruine basterdsuiker

 2. 7-8 gram kaneel (voor de liefhebber 8 gram, lekker!)

 3. 50 gram boter, gesmolten en afgekoeld

 4. 150 gram grof gehakte noten (rooster ze kort in de oven voor extra smaak)

Voor de gouden pretzelkleur en smaak op het brood:

 1. 250 ml water

 2. 10 gram bakingsoda

Voor bovenop:

 1. Glazuur van poedersuiker met water of mix voor royal icing en water

 2. Grof gehakte/gemalen gevriesdroogd rood fruit of sprinkles


Tip: Lijkt me ook heerlijk en mooi: gebruik pistachenootjes in en op de krans!
Snij het brood open en draai het om elkaar
Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes

Zoet pretzelbrood met nootjes maken

Kneed van de ingrediënten een soepel deeg. Je gebruikt iets meer gist dan gebruikelijk omdat boter in het deeg het rijzen vertraagd.  Je zou ook 1 zakje van 7 gram kunnen gebruiken, maar dan moet je iets meer geduld hebben met rijzen.


Het kneden duurt al snel zo’n 15 minuten. Laat het deeg afgedekt een uur rijzen. Maak ondertussen de kaneelsuiker, hak de noten en smelt de boter.


Vet je werkblad licht in met olie en rol na een uur het deeg uit tot een plak van 50 x 30 cm. Smeer de lap in met de gesmolten boter en verdeel de kaneelsuiker gevolgd door de nootjes hier overheen.

Vorm een krans van het brood

Rol de lange kant van het deel op en verhuis het deeg naar een vel bakpapier. Snij het deeg doormidden en draai de twee plakken voorzichtig over elkaar heen als een zoute stengel.

Maak een krans van het deeg; duw de twee uiteinden in elkaar. Spray wat olie over plastic en leg het bovenop het deeg. Laat de pretzelkrans in wording nog een klein uur rijzen.


Verwarm ondertussen het water en voeg de baking soda toe. Roer het goed door en zodra het opgelost is mag het vuur uit. Laat het water afkoelen.


Pretzels bruin door bad met bakingsoda
Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes

Verwarm na een klein uur de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Leg het deeg op het bakpapier op een bakplaat.


Smeer de buitenkant van de krans tweemaal in met het water en bakingsoda en bak het zoete pretzelbrood in ongeveer 25-28 minuten af in de oven. Hou na ongeveer 22 minuten het brood goed in de gaten dat het niet te bruin bakt. Het brood moet donkergoud-bruin zijn, maar ook goed gaar gebakken worden.


Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes
Zoet gevulde pretzel-krans met nootjes

Laat de zoet gevulde pretzel-krans met nootjes afkoelen en maak ondertussen het glazuur. Of maak een kleine hoeveelheid royal icing. Deze is nog mooier wit dan glazuur. Beide glazuren kun je eventueel kleuren met het sap van frambozen of bramen voor een roze kleur.


Glazuur leent zich goed als plakmiddel.  Bijvoorbeeld grof gemalen gevriesdroogd fruit, wat nootjes of sprinkles blijven hier goed aan plakken. Maar doe het snel voordat de glazuurlaag aan het opdrogen is.


Hoe kun je brood het best bewaren?

Bewaar brood altijd goed afgesloten in een plastic zak of niet te grote trommel buiten de koelkast. In de koelkast wordt het sneller oud. Alleen als je ingrediënten gebruikt die kunnen bederven, kun je ze wel het beste bewaren in de koeling. Deze zoete pretzelkrans is de dag van bakken het allerlekkerst (net als bij ieder ander brood) maar je kunt het zeker nog wel een dag of 2-3 eten.

Heb je teveel gebakken en je hebt ruimte in de diepvries? Verpak het dan goed en bewaar het maximaal een maand in de diepvries.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page