top of page

Sticky pull apart brood met kaneel en karamel


Pull apart brood met kaneel en karamel van Yvette van Boven
Sticky pull apart brood met kaneel en karamel
Grote kans dat je al bij het eerste woord blijft hangen. Sticky? Het woord sticky is een magisch woord. Waarom houden we er zo van: plakkerig. Sticky om naar te kijken en sticky om te proeven. Dit plakkerige brood is gemaakt om te delen. Het kost je tenslotte maar weinig moeite om een stukje van het brood af te halen. Er vanaf te trekken, to pull apart.

Dat is makkelijk delen bij de koffie. Of thee natuurlijk, maar ik ben echt een koffiemens.  Het  is ook weer eens wat anders bij feestelijke ontbijtjes of traktaties op school of op je werk.  Zet er eventueel een lekker schaaltje bij met een frisse tegenhanger als een zachte roomkaas, crème fraîche of mascarpone met slagroom. Zoet de frisse tegenhanger dan met snufje suiker of alleen wat vanillemerg. Dit brood kan het hebben, het is best wel zoet.Dus handjes in het deeg, kneedhak in je broodbakmachine of de deeghaak in de keukenmachine. We gaan brood bakken. Een pull apart verwenbrood.


Pull apart brood met kaneel en karamel van Yvette van Boven

Sticky pull apart brood met kaneel en karamel

Benodigdheden voor 12 personen

Voor het brood:

 1. 375 gram bloem (in 2 delen: één deel van 250 gram en één deel van 125 gram)

 2. 50 gram suiker

 3. 120 ml melk

 4. 60 gram boter

 5. Merg van 1 vanillestokje

 6. 2 eieren op kamertemperatuur

 7. 7 gram gist (1 zakje)

 8. 1/2 theelepel zout

 9. 1 medium cakeblik met 1,5 liter inhoud

Voor de vulling:

 1. 60 gram boter op kamertemperatuur

 2. 150 gram lichte basterdsuiker of rietsuiker

 3. 2 theelepels kaneel

Voor de karamel:

 1. 125 gram boter

 2. 125 gram bruine suiker

 3. 3 eetlepels room


Leg de stukken brood boor Pull apart brood op elkaar

Sticky pull apart brood met kaneel en karamel

 1. Kneedt het deeg met 250 gram bloem, suiker, gist en zout kort door elkaar. Smelt de boter zachtjes in een pannetje, voeg de melk toe. Laat het afkoelen. Voeg dit bij het deeg en kneedt het deeg. Het beste gaat dit met een machine.

 2. Kneedt het deel tot het stug wordt. Nu mogen de eieren erdoor. Kneedt het deeg tot het heel zacht is. Dit duurt al snel zo’n 8-10 minuten.

 3. Haal het deeg uit de machine en voeg de 125 gram bloem erbij. Kneedt het deeg nog zo’n 8 minuten met de hand op je werkblad tot een zacht en soepel deeg.

 4. Eventueel kun je nog wat druppels melk toevoegen als je merkt dat het deeg echt te stevig is. Bewaar het deeg als een bal in een ingevette kom. Dek het af met een plastic (pedaalemmer) zak. Laat het deeg ruim een uur rijzen op een tochtvrije, warme plaats.

 5. Mix de vulling van boter, suiker, en kaneel met een vork tot een smeerbare pasta. Bekleed een medium cakeblik met bakpapier. Heel handig als je met één strook zowel de beide zijkanten als de hele onderkant bekleed. Dan kun je na het bakken het brood zo aan het papier uit de vorm “liften”. De karamel is straks heel heet en op deze manier heb brand je niet je vingers.

 6. Als het deeg bijna verdubbeld is mag het uit de kom. Rol het deeg uit tot een plak van 40 bij 24 cm. Smeer de kaneel-boter-suiker pasta over de plak. Verdeel het deeg in 4-6 plakken. Ik vond 4 plakken ideaal in mijn medium cakeblik. Leg de plakken op elkaar.

 7. Snij van de vier lappen op elkaar vierkantjes.

 8. Leg de blokje deeg losjes in het blik. Ze zullen nog gaan rijzen en lekker tegen elkaar gaan duwen.

 9. Laat het deeg afgedekt zo’n 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 170 graden(hete lucht oven) Heb je bovenwarmte hebben? Zet deze dan niet aan.

 10. Bak je brood in 35-40 minuten gaar. Halverwege kun je eventueel je brood wat afdekken met aluminiumfolie om overmatig bruinen te voorkomen. Dit advies heb ik zelf opgevolgd.

 11. Het brood moet nog zo’n 10 minuten in de vorm blijven. Stort het na 10 minuten op een rooster om het goed af te laten koelen. Handig toch? Je haalt het brood met het bakpapier en al nu eenvoudig uit de vorm. Terwijl het brood even tot rust komt,  kun je de karamelsaus maken.


Deze snelle karamelsaus doet het op ander momenten ook goed. Een fijne basic dus!

Laat de boter en suiker in en pan met een stevige bodem op een zacht vuur smelten. Roer voorzichtig de room erbij. Let goed op! Want het suiker en botermengsel zal schrikken van de room en is heel heet. Het vuur mag uit.


Verwen je brood nu met de karamel. Ik liet de karamel goed over het brood lopen, maar ook rijkelijk in de openingen waar straks een deel van het brood wordt afgehaald.

Heb je wat over? Bewaar de saus dan voor bij het opdienen.


Pull apart brood met kaneel en karamel

Hmm, lekker warm is het sticky pull apart brood met kaneel en karamel een tedere verwennerij. Eenmaal afgekoeld lijkt het een beetje knapperig te worden.


Voor degene die niet geen keuze kan maken: dan neem je toch 2 plakjes? Eentje warm en eentje koud.


Het boek Home Baked van Yvette van Boven is behalve een boek vol recepten waarmee je de oven vaak zult aan doen ook een boek dat goed voelt bij doorbladeren. Veel prachtige foto’s, intieme sfeer, lekker losse tekst. Yvette is zo lekker zichzelf en neemt je mee naar haar kleine keukentje in Amsterdam. Home Baked van Yvette van Boven is te koop bij de boekenwinkel.


Gerelateerde posts

2 Comments


Guest
May 07, 2022

ik vind een heerlijk recepten voor al bij de brunch of s'mogens bij de ontbijt

Like
Unknown member
May 07, 2022
Replying to

Dank je; eigenlijk dus voor elk moment van de dag 😁 Groetjes Carola

Like
bottom of page