top of page

Suikerbrood


 Fries suikerbrood maken
Fries suikerbrood maken
Suikerbrood, wat een heerlijke klassieker uit Friesland. Ik ken eigenlijk niemand die het niet lust? Ja, het is behoorlijk zoet, maar wie eet het nu dagelijks? Of zeg ik nu iets dat helemaal niet klopt, lieve Friese lezers? Op welke manier en hoe vaak wordt suikerbrood bij jullie thuis gegeten in het zoete Noorden?

Volgens mijn testteam met aanhang, hoef je voor goed suikerbrood niet langer naar de bakker. Dit zoete brood was het lekkerste in zijn soort dat zij ooit gegeten hadden. Ik had nog een half brood over en dit liet ik ’s morgens liggen voor 3 personen……  Op de één of ander manier heeft er één persoon niets kunnen mee kunnen nemen,  omdat de andere broodtrommels dit keer wat meer zoete boterhammen bleken te bevatten dan anders.Jij kunt het ook! Ik ga het je leren met het recept van de meester van goede basics: Cees Holtkamp.


Suikerbrood

Suikerbrood uit Friesland

Benodigdheden:

  1. 300 gram bloem

  2. 25 gram verse gist (zelf gebruikte ik 1 zakje gedroogde gist van 7 gram)

  3. 200 gram koude melk

  4. 15 gram witte basterdsuiker

  5. 50 gram roomboter

  6. 6 gram zout

  7. evt. geraspte schil van een citroen

  8. 3 gram kaneel

  9. 190 gram parelsuiker/kandijsuiker, eventueel wat fijner gemaakt. Suikerklontje iets fijner maken is ook een optie

  10. Medium cakevorm, liefst metaal


 Fries suikerbrood maken
Suikerbrood maken met suikerparels

Zo maak je dit heerlijke Suikerbrood

Heb je verse gist? Los het op in een beetje melk. Ik roerde mijn gedroogde gist ook een beetje door het melk. Kneed vervolgens deze oplossing door de bloem, de rest van het melk, het basterdsuiker en de citroenrasp. Ik gebruik hier zelf mijn broodbakmachine voor, andere keren vaak mijn keukenmachine. Het is net waar ik zin in heb. Natuurlijk kun je ook zelf kneden. Dat vind ik altijd bewondering-waardig, want het is behoorlijk hard werken!Iedere soort bloem is anders en vraagt om meer of minder vocht. Begin liever met te weinig en voeg zo nodig meer vocht toe.


Ik heb een paar keer een klein mini-beetje melk toegevoegd, ik merkte dat mijn machine het deeg te droog vond en te hard moest werken. Hoe vaker je bakt, hoe makkelijker je aanvoelt als een deeg te droog of te nat is. Als het deeg goed gekneed is, kun je op het laatst het boter en zout mee kneden. Laat het nu 15 minuten rusten op een warme plek.


Rol je deeg uit en leg het suiker en de kaneel erop. Kneed het deeg tot alles verdeelt is. Maak er een bol van en laat het 5 minuten rusten met een theedoek erover om uitdrogen te voorkomen.


Suikerbrood in vorm laten rijzen

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven).


Tip uit ervaring: Bedek je vorm met bakpapier. Na het bakken moet je het brood meteen uit de vorm halen. Het brood is door het vele suiker wat kwetsbaar en moeilijker netjes uit de vorm te krijgen. Met bakpapier welke ruim uitsteekt kun je het zo uit je vorm trekken.


Sla het deeg plat, ik rolde het met de deegroller plat en ongeveer zo breed als je bakvorm is.  Ik strooide er een beetje kaneel over en in de hoop dat je de strepen zou zien bij het aansnijden. Je ziet het een klein beetje. Rol het brood op met de sluiting naar beneden.


Laat het brood nog 15 minuten rijzen. Bak het brood in een half uur gaar.  Haal het meteen uit de vorm.


Opgelet! Het suiker borrelt langs de zijkanten en is heel erg heet!


Suikerbrood

Eigenlijk meer gebak dan brood! Ik besmeerde het Friese brood met roomboter, gemengd met wat kaneel en suiker, maar eigenlijk als ik eerlijk ben is dat niet eens nodig.


Zelf suikerbrood maken? Met dit recept kun jij het ook!


Het recept is afkomstig uit het boek: Van tarte tatin tot garnalenkroket van Cees Holtkamp.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page