Het verhaal van een vanillecake met gecondenseerde melk welke gekroond werd.
In februari dit jaar ontdekte ik dat Nordic Ware een serie prachtige goudkleurige bakvormen op de markt zou brengen vanwege hun 70 jarige bestaan. Ik geloof niet dat er één vorm van Nordic Ware is die ik niet mooi vind. Maar op dit prachtexemplaar was ik meteen verliefd: The Crown.
En ik was niet de enige. Op facebook waren mijn volgers ook razend enthousiast, net als Sarena Solari. Wij twitterden over hoe geweldig deze vorm was en dat dit één van de vormen was waar je niet over na moest denken, die verdiende je gewoon. “Wanneer komt hij op de markt?” vroeg Sarena. “Begin maart.” vertelde ik haar.
Ik geloof dat het 1 maart was, toen ik een twitter-berichtje van Sarena ontving dat slechts zei: Het is maart!
Het was maart en in Amerika was de gouden serie eenvoudig te koop. Blijkbaar zijn de bakvormen met de meest langzame boot naar Nederland verzonden, want het duurde nog een aantal maanden voor de Crown Bundt tulbandvorm voet aan wal zette in Nederland.
Het was even wachten, maar dan heb je ook een pracht exemplaar: de Crown. Over de kwaliteit van Nordic Ware hoef ik je waarschijnlijk niet veel te vertellen. Behalve de zeer bijzondere ontwerpen, zijn de vormen gemaakt van hoogwaardig gietaluminium met een zeer goede anti-aanbaklaag.
Hoe mooi dan ook kan zijn; er moet in gebakken worden toch? Dit recept van een vanillecake met gecondenseerde melk, bakt als een koperkleurig kroon. Een plaatje!
Vanillecake met gecondenseerde melk
Benodigdheden voor grote bundtvorm:
- 300 gram boter
- 400 gram bloem
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 6 eieren
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 0,5 theelepel zout
- 1 vanillepeul (of 2 eetlepels vanille extract of vervang deel van suiker door 2 zakjes vanillesuiker)
- aluminiumfolie
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op 160 graden. Smeer je bakvorm zorgvuldig in met boter en bedek dit met een heel dun laagje bloem.
- Mix je boter op kamertemperatuur en suiker op een hoge stand. Zo’n 5-6 minuten. Voeg de gecondenseerde melk erbij en mix nog goed door tot het romig is.
- Voeg een ei erbij en mix tot het in het beslag is opgenomen. Voeg nu stuk voor stuk de overige eieren erbij.
- Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder, zout en het merg van de vanillepeul toe en spatel het geheel tot alles goed gemengd is. Vul je bakvorm.
- De hoeveelheid suiker en de gecondenseerde melk kunnen bij lang bakken erg donker worden. Om dat een beetje tegen te gaan heb ik de vorm ingepakt in aluminiumfolie. Pas de laatste 15-20 minuten haalde ik de bovenkant er vanaf om de cake te kunnen controleren.
- Bak de cake in ongeveer 100 minuten gaar. Controleer vanaf 90 minuten je cake met een satéprikker.
Haal na 15-20 minuten de vorm van je cake. Onlangs leerde Cees Holtkamp mij in een programma dat je nadat de vorm los is hem weer terug op de cake moet doen. Dan blijven de smaken en het vocht in de cake. Dat heb ik dit maal ook gedaan. Dat is nog best moeilijk, want je wilt zo graag de cake zien!
Hoe vind jij een cake het mooist? In zijn “nakie” of met een dun laagje poedersuiker?
Graag wil ik de kookwinkel Oldenhof bedanken voor de mogelijkheid om deze prachtig cake te bakken in één van hun koninklijke bakvormen van Nordic Ware.
1 blikje gecondenseerde melk…hoeveel is dat? Je hebt ze hier (USA) namelijk in twee maten! En ik neem aan dat je de ongezoete melk bedoeld?!
Leuk recept trouwens….ga ik zeker uitproberen of laten bakken door m’n dochter (13) 🙂
Hoi Jacqi, oh in NL hebben we zover ik weet maar 1 maat. Ik dacht eigenlijk dat je in USA ook maar 1 maat had, ben benieuwd welke jij daar hebt. Ik gebruik het de laatste jaren steeds vaker. Is dat bij jou ook? Het blikje dat ik gebruikte (of van andere merken) ziet er zo uit en bevat 397 gram http://www.ah.nl/producten/product/wi106580/friesche-vlag-volle-melk-gecondenseerd
Groetjes Carola ?
Zal eens kijken, het blikje dat ik in de kast heb staan is 354 ml maar dat is evaporated milk (lijkt een beetje op koffieroom en is niet zo stroperig als condensed milk). Is deze cake dan niet heel erg zoet? Evaporated milk gebruik ik heel vaak en voornamelijk in chocolate chess pie recept…… moet ik ook weer eens gaan maken 🙂
Condensed milk gebruik ik niet zo heel erg vaak…..misschien ook eens kijken wat voor “ellende” je daar allemaal mee kunt maken…..probleem is dat er zoveel lekkere dingen zijn om zelf te maken!
Groetjes Jacqi.
Vroeger heb ik wel met koffieroom gebakken, maar eigenlijk nu al heel lang niet meer. Ik kom ook nooit meer recepten tegen met koffieroom. Gecondenseerde melk is ook veel lekkerder. Ik dacht trouwens dat je een spelfoutje maakte met chocolade chess pie. (dacht zal vast cheese pie zijn) maar nee. Ik heb op pinterest gezocht en zie echt heerlijke recepten! Bedankt voor je tip. Er is inderdaad zooooo veel te bakken. Maar dat is ook leuk, je bent gewoon nooit uitgebakken 🙂 Groetjes Carola
Die ziet er prachtig uit, ben ook helemaal weg van de Nordic Ware vormen.
?????? Zeker!
Hey Carola, gisteren je cake gebakken in de prachtige bundtvorm. Heb de kristalsuiker wel weggelaten want het blikje gecondenseerde melk was al gesuikerd ( Nestlé) en toch is hij nog heel zoet. Het is een plaatje en vliegt hier sneller de mondjes in dan ik hem gemaakt heb 🙂
Hoi Linda, heb je alleen de gecondenseerde melk gebruikt, helemaal geen suiker? En bakte je cake stevig genoeg? Behalve zoeten maken de suikerkristallen je cake ook steviger. En zoveel suiker minder…. Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk. Bedankt voor je tip! Groetjes Carola
Het is een vochtige korrelige cake geworden. Volgende keer ga ik het recept toch eens volledig volgen. Maar wat is hij lekker!
Hallo Carola, vanmiddag de cake gebakken, de eerste 70 minuten met alumiumfolie afgedekt. Toen ik dat eraf haalde was de cake nog helemaal licht en behoorlijk vochtig. Ik heb hem toen zonder folie nog zeker 30 min in de oven laten staan. Op ‘t einde werd hij donker en toen heb ik hem weer afgedekt met de alumiumfolie. Toen ik hem op het rooster zette om 15 min af te laten koelen, zakte de cake helemaal in elkaar. Ik heb hem uit de vorm gehaald en hij was voor zover ik kon zien goed. Ik heb nu een stukje geproefd en hij smaakt goed, alleen de onderkant (eigenlijk de bovenkant als hij in de vorm zit) is nog een klein beetje vochtig. Ik heb precies je recept gevolgd, dus mijn vraag is, wat heb ik fout gedaan? Groetjes Tonny
Hoi Tonny, het is natuurlijk altijd moeilijk om te zeggen wat er mis is. Soms gaat het gewoon mis. Iedere oven is anders. De luchtvochtigheid tijdens het bakken is anders. Ging jouw oven misschien toch te vroeg open? Ik opende hem rond de 80-85 minuten? (hoewel ik dat verschil eigenlijk maar klein vind)? Heb je misschien iets teveel bakpoeder gebruikt, dan rijst het goed maar stort het in? ? Groetjes Carola
Hoi Carola, ik heb de oven open gedaan toen hij er 70 minuten in stond, om het aluminiumfolie te kunnen verwijderen. Ik heb er 1,5 tl bakpoeder ingedaan, precies wat er in je recept staat. Misschien de volgende keer dan zonder aluminiumfolie bakken en de laatste minuten pas afdekken, of denk jij dat het beter is om het toch in het begin gelijk te doen. Er zit natuurlijk veel vocht in en dat kan er in het begin niet uit. Maar dat maakt de cake wel smeuiiger. Groetjes Tonny
Hoi Tonny, de folie heb ik op de cake gedaan omdat gecondenseerde melk in een pan best makkelijk aanbrandt. Daar was ik ook een beetje bang voor bij de cake. Hij is uiteindelijk ook best goudbruin geworden, bruiner dan een gewone cake. Misschien beter om juist de folie wat langer te laten zitten? De cake was toch wel mooi bruin genoeg. Het was voor mij natuurlijk ook een test. En met folie op je cake kun je het niet goed bekijken dus ik moest op het laatst het er wel vanaf halen. Het is ook een enorme vorm en een van het meest vochtige beslag dat ik ooit heb gemaakt 🙂 Ondanks het inzakken, heb je er toch van genoten? Groetjes Carola
Hoi Carola, de cake is inderdaad bruiner dan normaal, eerlijk gezegd vond ik de kleur heel erg mooi. En hij smaakte voortreffelijk. Dus zeker een reden om hem nog eens te maken. Ik heb juist vandaag de mooie Nordic Wre Crown Bundt gekocht. Dus een goede reden om het nog eens te proberen. Dank je wel voor je snelle antwoorden. Groetjes Tonny
Spannend, maar je zult nog vele cakes bakken, in veel verschillende smaken in deze prachtige vorm. Succes! Groetjes Carola
Hallo Carola, ik wil vandaag nogmaals deze cake gaan maken, maar dan in dezelfde vorm ala die jij gebruikt hebt. Mijn vraag is hij van jou ook 10 cups, of te wel 2,4 liter? Groetjes Tonny
Hallo Carola,
Ik heb de cake afgelopen week gemaakt en hij is fantastisch geworden, ik heb alleen een andere bundt cake die met de richels hij was prachtig. Ik heb hem alleen veel langer moeten bakken, jpuw instructies met folie precies opgevolgd maar steeds een kwartier verlengd tot hij goed gaar was. ik heb hem een uur in de vorm laten staan voordat ik hem omkeerde en hij was perfect een heerlijke lekker zoete, naar vanille smakende cake die niet droog was, ik ga hem met Kerst weer maken, ik heb ook het huisje van Nordic gekocht en ga anderhalf recept maken. ik vond de vorm namelijk best wel heel vol er kan dus wat minder in, het huisje is kleiner, ik ga het huisje met dit deeg vullen en de andere helft in mijn bundt vorm ga ik wat rozijnen, cranberries en amarene kersen toevoegen. ben benieuwd hoe het gaat worden. Groetjes, Wilma
Hoi Wilma, leuk om te horen dat hij zo goed gelukt is. Ik hou ook erg van gecondenseerde melk en wat je ermee kunt doen. Ik ben benieuwd hoe je huisje bakt. Wat een bijzondere vorm. Heel veel succes! Groetjes Carola