top of page

Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk


Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk
Gecondenseerde melk is in opmars. Het stille potje stond al jaren in de supermarkt tussen de toko-artikelen verstopt, maar tegenwoordig weten we het goed te vinden. Mocht het van oorsprong veel in tropische oorden gebruikt worden om zijn houdbaarheid, vandaag de dag gebruiken we het maar al te graag om gebak en andere zoetigheden van een intense smaak te voorzien.  De gecondenseerde melk heeft een zusje gekregen op basis van kokosmelk en is daarmee lactosevrij. Tijd dus voor een test:  Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk!

Normaal gebruik ik regelmatig gecondenseerde melk. Lekker om karamel-achtige recepten te maken. Zelf heb ik ook niets tegen het (matig) gebruik van melk. Maar misschien wil jij geen melk gebruiken of je hebt een lactose intolerantie. Een alternatief is dan heel erg welkom.


Wil je het de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Fudge, karamel of dulce de leche, je pannenkoek versieren kun je ook maken zonder melkproducten met een lacose- en koemelkvrije versie: gecondenseerde kokosmelk

Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk

Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk

Ze staan naast elkaar in de supermarkt tussen de zoete ketjap, gebakken uitjes en sambal goreng.  Of iedere supermarkt ze verkoopt weet ik  eigenlijk niet, maar de Albert Heijn verkoopt ze in ieder geval. Vraag het zo nodig na bij jou supermarkt.


Bij het openen van de blikken zien beide melk er anders uit. De melk versie is wat dunner en wat karamel-achtig zoet. De versie van kokosmelk is wat doffer, dikker en oogt als een creme, boterachtig.


In eerste instantie trok mij dit minder aan. Totdat ik proefde: wat is de kokosversie lekker en ook heel zoet met op de achtergrond een toon van kokos. Het is geen opdringerige kokossmaak. Dit zul je later in je gebak ook niet expliciet terug vinden, tenzij je nog meer kokosaccenten toevoegt.


Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk

Een aantal verschillen tussen gewone gecondenseerde melk en gecondenseerde kokosmelk

  1. De blikken wegen van Friesche vlag 397 gram vs  Nature’s Charm 320 gram

  2. Gecondenseerde melk is gemaakt van ingedikte koemelk met suiker vs gecondenseerde kokosmelk is gemaakt van kokosmelk, rietsuiker en een snufje zout.

  3. Gecondenseerde melk wordt gefabriceerd in Nederland vs gecondenseerde kokosmelk wordt gefabriceerd in Thailand.

  4. De Kcal van Friesche vlag 320 Kcal/100 gram vs C 386 Kcal /100 gram  in de kokosmelk waarvan grotendeels uit suikers (bijna 60%)

  5. Het blikje Friesche vlag kost 1,29 en het blikje van Nature’s Charm kost 1,69.

  6. Het belangrijkste: De mogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde. Oftewel: je kunt beide mogelijkheden gebruiken!


gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk

Waarom zou je kiezen voor de melkversie en waarom voor de kokosmelk versie?

Beide blikken smaken toch net anders. Het kan een persoonlijke voorkeur zijn. Vaak worden producten als kokosmelk, sojamelk en amandelmelk echter bewust gekozen vanwege de afwezigheid van lactose. Dat kan zijn vanwege een lactose-intolerantie, maar ook een keuze om geen of minder melkproducten te gebruiken.

Lactose vrij en koemelk vrij eten en drinken, of niet?

Het is een keuze die we allemaal zelf maken. Het is heel fijn dat er naast de gebruikelijke gecondenseerde melk ook een kokosmelk-versie is waarmee je praktisch dezelfde recepten kunt maken als de gebruikelijke versie. Denk hierbij aan als stroop direct uit je blik op je pannenkoeken, zoete smaak-verrijker in koffie, verwerkt in cakes, als het goddelijke dulce de leche , heerlijke fudges.


Fudge met gecondenseerde kokosmelk
Dulce de leche

Gerelateerde posts

Bình luận


bottom of page