Vanillecake met gecondenseerde melk


Vanillecake met gecondenseerde melk Crown Nordic Ware
Vanillecake met gecondenseerde melk
Het verhaal van een vanillecake met gecondenseerde melk welke gekroond werd. In februari dit jaar ontdekte ik dat Nordic Ware een serie prachtige goudkleurige bakvormen op de markt zou brengen vanwege hun 70 jarige bestaan. Ik geloof niet dat er één vorm van Nordic Ware is die ik niet mooi vind. Maar op dit prachtexemplaar was ik meteen verliefd: The Crown.

En ik was niet de enige. Op facebook waren mijn volgers ook razend enthousiast, net als Sarena Solari. Wij twitterden over hoe geweldig deze vorm was en dat dit één van de vormen was waar je niet over na moest denken, die verdiende je gewoon. “Wanneer komt hij op de markt?” vroeg Sarena. “Begin maart.” vertelde ik haar.


Crown Nordic Ware


Een Crown reist statig

Het was maart en in Amerika was de gouden serie eenvoudig te koop. Blijkbaar zijn de bakvormen met de meest langzame boot naar Nederland verzonden, want het duurde nog een aantal maanden voor de Crown Bundt tulbandvorm voet aan wal zette in Nederland.


Het was even wachten, maar dan heb je ook een pracht exemplaar: de Crown. Over de kwaliteit van Nordic Ware hoef ik je waarschijnlijk niet veel te vertellen. Behalve de zeer bijzondere ontwerpen, zijn de vormen gemaakt van hoogwaardig gietaluminium met een zeer goede anti-aanbaklaag.


Hoe mooi dan ook kan zijn; er moet in gebakken worden toch? Dit recept van een vanillecake met gecondenseerde melk, bakt als een koperkleurig kroon. Een plaatje!


Vanillecake met gecondenseerde melk Crown Nordic Ware
Vanillecake met gecondenseerde melk

Vanillecake met gecondenseerde melk


Benodigdheden voor grote bundtvorm:

  1. 300 gram boter

  2. 400 gram bloem

  3. 300 gram lichtbruine basterdsuiker

  4. 150 gram fijne kristalsuiker

  5. 1 blikje gecondenseerde melk

  6. 6 eieren

  7. 1,5 theelepel bakpoeder

  8. 0,5 theelepel zout

  9. 1 vanillepeul (of 2 eetlepels vanille extract of vervang deel van suiker door 2 zakjes vanillesuiker)

  10. aluminiumfolie

Strooi wat poedersuiker over de vanillecake

Vanillecake met gecondenseerde melk

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Smeer je bakvorm zorgvuldig in met boter en bedek dit met een heel dun laagje bloem.

  2. Mix je boter op kamertemperatuur en suiker op een hoge stand. Zo’n 5-6 minuten. Voeg de gecondenseerde melk erbij en mix nog goed door tot het romig is.

  3. Voeg een ei erbij en mix tot het in het beslag is opgenomen. Voeg nu stuk voor stuk de overige eieren erbij.

  4. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder, zout en het merg van de vanillepeul toe en spatel het geheel tot alles goed gemengd is. Vul je bakvorm.

  5. De hoeveelheid suiker en de gecondenseerde melk kunnen bij lang bakken erg donker worden. Om dat een beetje tegen te gaan heb ik de vorm ingepakt in aluminiumfolie. Pas de laatste 15-20 minuten haalde ik de bovenkant er vanaf om de cake te kunnen controleren.

  6. Bak de cake in ongeveer 100 minuten gaar. Controleer vanaf 90 minuten je cake met een satéprikker.

  7. Haal na 15-20 minuten de vorm van je cake.  Onlangs leerde Cees Holtkamp mij in een programma dat je nadat de vorm los is hem weer terug op de cake moet doen. Dan blijven de smaken en het vocht in de cake. Dat heb ik dit maal ook gedaan. Dat is nog best moeilijk, want je wilt zo graag de cake zien!

Graag wil ik de kookwinkel Oldenhof bedanken voor de mogelijkheid om deze prachtig cake te bakken in één van hun koninklijke bakvormen van Nordic Ware.


#Bundtcake #Cake

0 opmerkingen

Gerelateerde posts