Een jaar geleden bakte gastblogger Joop Liefaard zijn appelcake uit Brazilië. Joop schreef een levendig blog over hoe het is om in Brazilië te wonen en wat er zoal wordt gegeten. Hij liet ons zien hoe je een Braziliaanse appeltaart maakte en vertelde over pão de queijo, een soort kaasballetjes, die Joop heel erg lekker vindt.
Joop: “Heel populair is pão de queijo, een bolletje waarin kaas is verwerkt. Iedere keer als we in het buitenland zijn geweest en weer in Brazilië aankomen kopen we op het vliegveld koffie met pão de quejio.”
Als Pão de queijo het eerste is dat je eet als je thuis komt na een vakantie, dan moet het wel heel lekker zijn!
Ik wist eigenlijk al meteen dat ik dat graag wilde maken. Ik verwachtte eigenlijk dat de balletjes in de frituur gebakken werden, maar dat is niet waar, de pão de queijo, worden in de oven gebakken.
Glutenvrij omdat je bakt met cassavemeel
Op zoek naar cassavemeel kwam ik bij een grote toko in Rotterdam. Het meel is fluweelzacht en in het deeg van de balletjes voelde het heerlijk in mijn handen. Ik denk dat de smaak van de balletjes te beïnvloeden is door de keuze van je kaas. De kaas in de recepten online zijn vrij divers. Welke kaas je kiest is dus best persoonlijk, dus kies voor kaas die je lekker vindt en goed smelt.
Pão de queijo,, Braziliaanse kaasballetjes
Benodigdheden voor 35-40 balletjes:
- 350 cassavemeel
- 120 gram melk
- 60 gram neutrale olie als pindaolie (arachideolie) of zonnebloemolie
- 3 medium eieren
- snuf zout
- 350 gram kaas zoals Hollandse kaas, cheddar, mozzarella of een deel Parmezaanse kaas voor wat extra smaak
Bereiding Pão de queijo, Braziliaanse kaasballetjes
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de melk met de olie tegen de kook aan en zet het vuur uit. Roer hier het cassavemeel en het zout doorheen en laat het even iets afkoelen. Roer vervolgens een ei door het deeg tot het in het deeg is opgenomen. Herhaal dit bij de andere eieren. Het deeg voelt heerlijk zacht aan. Tenslotte mag de geraspte kaas erbij.
Vorm balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat die bedekt is met een vel bakpapier of siliconen vel. De balletjes worden niet veel groter tijdens het bakken.
Bak de Pão de queijo in ongeveer 25 minuten goudgeel.
Wacht niet langer en eet de Pão de queijo zo vers mogelijk, dan zijn ze het allerlekkerst!
eet je die balletjes dan heet?
Hoi Rianne, ja, ik vind ze zelf het lekkerst als ze lekker warm zijn, dan is de kaas nog lekker gesmolten. Op de foto ligt het even en dan wordt de kaas steviger. Vergelijk het maar met een bitterbal. Die is ook warm het lekkerst maar zeker ook eetbaar als het bijna is afgekoeld. Groetjes Carola
Zou je die kaasballetjes niet in kunnen vriezen en dan in magnetron of oven opwarmen? Als dat kan zou jij dan de oventemperatuur en tijd weten? Ik wil ze voor mijn kleinzoon maken, die heeft een glutenallergie.
Groetjes,
Marianne
Hoi Marianne, je zou de balletjes ook ongebakken in de diepvries kunnen bewaren en laten ontdooien voordat je kleinzoon komt en dan afbakken. Je kunt ze natuurlijk ook gebakken invriezen, maar als je kaas 2x bakt kan het dan wel een stuk steviger bakken. Ongebakken invriezen en afbakken zou mijn keuze zijn. Ik denk dat je ze zelfs zo vanuit de diepvries kunt afbakken, dat is bijvoorbeeld ook mogelijk bij scones, maar ik heb het zelf niet uitgeprobeerd. Groetjes Carola
Weet je zeker dat er cassavemeel in moet? Ik heb ze net gemaakt met cassavemeel en ze zijn behoorlijk hard geworden. Een paar jaar geleden heb ik dit recept ook van Joop gekregen en volgens mij ging er tapiocameel in.
Hoi Ellen, dit recept heb ik niet van Joop. Er zijn veel recepten op het internet en soms wordt er cassavemeel gebruikt en andere keren tapoicameel. Uiteindelijk kwam ik bij cassavemeel terecht maar je maakt me nieuwsgierig, zal ik het ook een keer met tapiocameel gaan maken? Tapicoameel zorgt er toch juist voor dat je baksel wat droger wordt? Dan zouden de kaasballetjes juist met tapiocomeel dus droger en harder uitvallen? Ik ga navraag doen voor je! Groetjes Carola