top of page

Snel tomaat-kaas-rozemarijn breekbrood

Snel tomaat-kaas-rozemarijn breekbrood
Nog niet zolang geleden heb ik een review geschreven van Sodabrood uit eigen oven van Levine van Doorne en Freerk Bos. Het staat bomvol inspiratie over bakken met baking soda in plaats van gist. Zelfs op Pinterest kom ik zoveel informatie niet tegen. Ik kon dan ook niet wachten met het bakken van een recept volgens deze manier van bakken. Het werd uiteindelijk een snel tomaat-kaas-rozemarijn breekbrood, een feestelijk brood waar je stukken van af kunt halen. Het brood is ook zonder beleg heel lekker en dus heel geschikt bij de soep, de bbq, de borrel of als bij gerecht bij een maaltijd.


Broodbakken zonder gist; snel en erg lekker

Denk je brood bakken is niets voor mij? Met deze recepten kan iedereen brood bakken. Geloof me, jij kunt het ook. Sodabrood is brood die je bakt zonder gist maar op basis van baksoda of baking soda genoemd. Doordat je een zuur toevoegt gaat het brood rijzen. Je kunt het ook maken van meel zonder gluten.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


In Sodabrood uit eigen oven vertellen Levine en Freerk je van alles over de mogelijkheden van dit brood glutenvrij en/ of lactosevrij te bakken.
Met de ijsschep bolletjes deeg scheppen

Snel tomaat-kaas-rozemarijn breekbrood

Benodigdheden voor een vorm van ongeveer 24 cm:

 1. 400 gram bloem; bij voorkeur patisseriebloem, Zeeuwse- of speltbloem

 2. 6 gram baksoda

 3. 150 gram geraspte kaas

 4. 125 gram zongedroogde tomaten op olie in reepjes

 5. 1-2 takjes verse rozemarijn

 6. 6 gram zout

Voor de natte mix:

 1. 325 gram karnemelk

 2. 15 gram azijn, bij voorkeur appelciderazijn

 3. 20 gram olie uit het potje met zongedroogde tomaten

 4. 50 gram ei (small of medium)

Ook nodig:

 1. Gietijzeren pan, steelpan of grillpan. Je kunt ook een bakblik van 20 x 11 cm gebruiken of een muffinvorm voor 12 stuks. Zelf koos ik voor een keramieken taartvorm.

 2. Eventueel een ijsschep

 3. Aluminiumfolie

Snel tomaat-kaas-rozemarijn breekbrood sodabrood

Snel tomaat-kaas-rozemarijn breekbrood maken

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 2. Smeer je bakvorm in en strooi wat bloem of semolina hier overheen. Omdat ik zeker wil weten dat het brood goed uit deze keramische vorm zou komen, heb ik onderin een stukje bakpapier gelegd.

 3. Zeef de bloem, baksoda en zout boven een kom en voeg er de rozemarijn, in stukjes gesneden tomaat en de kaas door. Meng de natte ingrediënten door elkaar in een beker of kom: de karnemelk, (appelcider) azijn, olie en het ei.

 4. Meng de natte ingrediënten door de droge tot alles netjes gemengd is.

 5. Schep met een ijslepel bolletjes deeg in de bakvorm. Ik had iets teveel deeg en duwde vond wat kleine openingen in de zijkant waar ik de bolletjes in stopte.

 6. Bak het brood in 30-35 minuten gaar. Na 20 minuten kun je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie als je vindt dat het brood te snel kleurt.

 7. Prik met een satéprikker in het brood om te zien of het gaar is. Haal het brood uit de oven. Indien je brood het toestaat, haal het uit de vorm om af te koelen,  dan blijft de korst lekker krokant. Na het afkoelen kun je het weer terug doen.

 8. Een brood in de vorm ziet er zo aantrekkelijk uit bij het presenteren.

Geen ijslepel in huis, gebruik dan 2 lepels en schep hier hoopjes mee.
Ieder brood is vers gebakken het lekkerst, maar de dag erna heb ik ook gesmuld van dit plukbrood.

Dit lekker borrelbrood, snel tomaat-kaas-rozemarijn breekbrood, is een recept uit Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos, een van de leukste boeken over broodbakken van de laatste tijd.


Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos

Is te koop bij de boekhandel.

ISBN: 9789462502550


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page