Brood bakken, daar heb ik echt niet altijd tijd voor. Brood kost liefde en tijd. Daarbij is het thuis soms moeilijk inschatten wie er wel en niet mee eten. Er is wel altijd brood in de diepvries maar de jongemannen willen graag vers brood. Verwend? Best wel. Last minute snel brood, daar houden we van. Ik had nog zoete aardappel over en bedacht me dat ik daar vast een lekker broodje mee kunnen bakken. Eerder heb ik brood gebakken met aardappel en die combi was goed bevallen.
Pittig sodabread met zoete aardappel, wortel en kaas; pittig voor veel smaak en de wortel geeft wat structuur en een kleurtje. Nee echt; net als bij een worteltjestaart proef je het niet.
Brood bakken zonder gist is heel gemakkelijk en je kunt er veel heerlijke en gezonde smaken aan toevoegen.
Bakken met groente is op avontuur naar smakelijke opties; dat is weer eens andere koek
Bakken met groente; niet iedereen vindt dat een goed idee. Zelf vind ik het leuk om dat soort projectjes uit te proberen. Recepten met boter, suiker, meel en eieren zijn het allerlekkerst, maar je kunt niet iedere dag een gebakje op je bord schuiven of kiezen voor een croissant. En zo ging ik op avontuur naar alternatief; dat is weer eens andere koek.
Heb jij al eens met groente gebakken? Wat bakte ik zoal:
Pittig sodabread met zoete aardappel, wortel en kaas
Benodigdheden voor een bakblik van 20 cm
200 gram gekookte zoete aardappel
80 gram geraspte wortel (knijp het vocht er een beetje uit)
200 gram zelfrijzend bakmeel
3 gram baking soda
200 ml slagroom 30% (koffiemelk zou een iets lichtere keuze zijn)
1 ei
100 gram geraspte pittige kaas
1/2-1 theelepel chilivlokken naar smaak, ik gebruikte 1 theelepel
Eventueel 1/2 theelepel goede balsamico azijn als je het hebt
9 gram zout
Sodabread met zoete aardappel, wortel en kaas
Kook de zoete aardappel, giet het af en stamp of pureer het tot een puree.
Verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven en op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bedek je bakvorm met bakpapier. Zo weet je zeker dat het brood straks goed uit het blik komt.
Mix in een kom alle ingrediënten, behalve de geraspte kaas en wortel. Als alles gemengd is mag de kaas en de wortel erdoor.
Vul je bakblik en bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar.
Haal je brood uit de vorm om te voorkomen dat de korst zacht wordt en laat het afkoelen.
Helaas is geduld niet een van mijn beste eigenschappen en dus ging het brood redelijk snel na het bakken op de foto. Dat kun je ook een beetje aan de structuur zien op de foto. Lauw is het brood heerlijk, maar het is ook iets kwetsbaarder. Zodra het iets afkoelt wordt het steviger. Je kunt het brood zowel lauw als koud uit de koelkast eten
In de diepvries
Ik bewaarde stukken pittig sodabread met zoete aardappel, wortel en kaas in stukjes bakpapier in de diepvries. Dat vind ik altijd handig om even snel in je tas mee te nemen op pad.
Comentarios