top of page

Alfajores koekjes recept van Koningin Máxima


Alfajores koekjes recept van Koningin Máxima
Afgelopen zondag 17 mei, was Koningin Máxima jarig. Het is je vast ook niet ontgaan, want net als veel andere Nederlanders werd ook ik heel blij van het cadeautje dat ze ons gaf, haar moeders recept voor alfajores. Het bericht werd bijzonder enthousiast ontvangen op de netwerken. Hup aan de bak voor alfajores koekjes recept van Koningin Máxima.

Familierecepten

Dat zijn mijn favoriete recepten. Ze hebben een geschiedenis, een verhaal, ze zijn meestal heel vaak gemaakt en het zijn vaak ook de beste recepten. Alfajores koekjes recept van Koningin Máxima; ik wilde ze dan ook heel graag maken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Alfajores koekjes recept van Koningin Máxima. Een heerlijk, glutenvrij koekje met een heerlijke bite en een vulling van dulce de lecheAlfajores; een recept van koningin Maxima

Het Facebook bericht dat Koningin Máxima op 17 mei 2020 deelde op haar verjaardag. Bericht door RVD.


Alfajores, een familierecept van Koningin Máxima

Koningin Máxima: “In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!”

Alfajores zijn bijzondere koekjes en heel anders dan de koekjes die bij onze bakkers en supermarkten verkrijgbaar zijn. Dat komt onder andere doordat er maïzena gebruikt wordt in het deeg en de vulling die gemaakt is van dulce de leche.  Deze karamel is zo makkelijk te maken; je kookt een klein blikje gecondenseerde melk een aantal uren op het fornuis. Hoe je dulce de leche maakt lees je hier.


De maïzena geeft een andere structuur aan je koekjes dan je gewend bent. Heb je wel eens Surinaamse maïzena- of custardkoekjes gegeten bij een toko; hier lijkt de structuur een beetje op.


Koningin Máxima bakte speciaal voor ons de koekjes; en het zijn er behoorlijk veel; dus je kunt hier een hoop familie en vrienden van laten meegenieten.


Alfajores uit Peru

Eerder geproefd

Alfajores staan al een tijdje op mijn to do list. Ik heb ze eerder mogen proeven van een dame uit Peru.

Afajores worden in veel Zuid-Amerikaanse landen gemaakt. Deze koeken uit Peru zagen er net een beetje anders uit en de dulce de leche was lichter van kleur. Maar de basis proefde hetzelfde: een deeg met maïzena en dulce de leche als vulling.


Door het bericht van koningin Maxima wilde ik niet langer wachten en ik ben ze voor je gaan maken. Ze waren verrassend makkelijk te maken en wat zijn het er veel; een deel ligt nu in de diepvries en ik ook nog wat heb kunnen uitdelen. Dat moest ook wel, want probeer van zo’n gigagrote trommel vol lekkere koeken maar eens af te blijven!


Dulce de leche 3 uur gekookt

Dulce de leche; het verborgen pareltje in veel bakrecepten

Dulce de leche maak je met gecondenseerde melk. Dit is verpakt in kleine blikken die je vaak tussen de ingrediënten voor Aziatische producten vindt in de supermarkt. De karamel verschijnt de afgelopen jaren steeds vaker in recepten en dat is niet voor niets; het is eenvoudig om te maken en zo lekker!


Maak je dulce de leche een dag eerder; kook je het blikje op een zacht vuurtje 2 uur, dan is de dulce de leche karamelachtig, maar omdat de koekjes goed aan elkaar moeten kleven heb ik het iets langer gekookt, bijna 3 uur. Daarna mag het vuur uit en kun je het blikje in de pan laten afkoelen.  Op die manier is de vulling lekker dik en druipt het niet van je koekje af. Lees de link hierboven om te weten hoe de methode werkt want het is belangrijk om je aan een aantal regels te houden bij heet koken. Bijvoorbeeld dat het potje onder water moet staan, het deksel op de pan,  en dat je van het potje af moet blijven, het op een laag vuur moet staan; dan komt goed. Maar oplettendheid kan natuurlijk nooit geen kwaad in de keuken.


Bij het vullen van de koekjes is de karamel nog te stevig, schep het dan over in een kom en verwarm het een aantal keer kort in de magnetron zodat het iets meer werkbaar is bij het vullen. Na het vullen zal de dulce de leche weer snel stevig worden en je koekjes stevig bij elkaar plakken.


koekjes uitsteken

Alfajores; koekjes recept van Koningin Máxima

Benodigdheden voor ongeveer 26-30 koekjes

 1. 200 gram bloem

 2. 300 gram maïzena

 3. 150 gram suiker

 4. 200 gram roomboter op kamertemperatuur

 5. 4 eidooiers

 6. 1 theelepel baking soda (natrium bicarbonaat)

 7. 2 afgestreken theelepels bakpoeder

 8. Merg uit een vanillestokje of vanille poeder

 9. Theelepel cognac (ik gebruikte 2 theelepels vanille extract op wodka, hierdoor hoefde ik geen vanille toe te voegen)

 10. Geraspte schil van 1 citroen en eventueel enkele eetlepels citroensap na het rusten van het deeg; is ook erg lekker!)

Voor de vulling: 

 1. 1 blikje gecondenseerde melk; 3 uur zachtjes gekookt tot dulce de leche

 2. Geraspte kokos

 3. Koekjes uitsteker of glas van 4 cm doorsnede


Dulce de leche tussen alfajores

Alfajores koekjes recept vanKoningin Máxima

 1. Maak eerst de dulce de leche volgens dit recept in de link hierboven; dit kun je het beste een dag eerder te doen. De karamel is zolang je het blikje dichthoudt lang houdbaar.

 2. Verwarm de oven voor op 180 graden met boven- en onderwarmte of op 160 graden bij een elektrische oven.

 3. Meng alle ingrediënten door elkaar,  vorm een bal en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.

 4. Rol het deeg uit tot een lap van 5-7 mm en steek rondjes uit (met een glas of uitsteker). Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar.

 5. Bak de koekjes in 10-12 minuten. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze droog en breken ze.

 6. Als de koekjes klaar zijn haal je ze uit de oven en laat ze afkoelen.

 7. Plak de twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar.

 8. Spreid de dulce de leche goed uit tot de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.


Máxima: “Soms lijkt het of het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!

Alfajores koekjes de lieveling van Koningin Máxima

En ineens heb je een flinke schaal vol met alfajores koekjes volgen het recept van Koningin Máxima!

Alfajores koekjes recept van Koningin Máxima
Máxima: “De alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page