Af en toe vind ik het heerlijk om kokosbollen te maken. Vroeger maakt ik kokoskoeken, maar sinds ik de ijslepel heb ontdekt, vind ik het een hele makkelijke methode om de koeken te maken. Kokosbollen gedipt in bramen glazuur kregen een kleurtje omdat moeder natuur dit jaar weer weer kilo’s bramen heeft gegeven en de rij potjes met bramensap weer een stuk is gegroeid.
Ik maak vaak een heleboel kleine potten bramensap, want bij veel bakprojecten heb ik maar weinig nodig, dan is een jampot vol sap veel te veel.
Onlangs heb ik bladgoud besteld en dat moest natuurlijk ook even uitgeprobeerd worden. Het is een enorm eigenwijs ingrediënt. Geen twee koeken zullen ooit hetzelfde worden, maar dat vind ik prima.
Kokosbollen gedipt in bramen glazuur
Benodigdheden voor ongeveer 12 koeken:
- 200 gram gedroogde kokosrasp
- 3 eieren
- 180 gram suiker
- citroenrasp of eventueel 2 eetlepels lemoncurd
- 1 eetlepel maizena- of custardpoeder
- snufje zout
- IJsschep of een paar lepels
- Eventueel ouwel of snoeppapier
Voor op de koeken:
- ongeveer 30-50 ml bramensap
- poedersuiker of royal icing poeder(poedersuiker is makkelijker verkrijgbaar of kun je zelf malen met een koffiemolen, royal icing kan wat dikker, steviger en kleurrijker opdrogen)
- bladgoud of eventueel andere versiering; bijvoorbeeld discospikkels
Bereiding Kokosbollen gedipt in bramen glazuur:
Klop de eieren goed luchtig en voeg de rest van de ingredienten toe. Bewaar de beslagkom ongeveer een uur in de koelkast zodat het vocht in de kokos kan trekken.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Schep bolletjes met een ijslepel en leg ze eventueel op een stukje eetbaar papier of bakpapier. Je kunt het snoeppapier na het bakken wegknippen. Bak de Kokosbollen gedipt in bramen glazuur in 16-20 minuten gaar. Laat de koeken afkoelen.
Maak glazuur met ongeveer 100 gram poedersuiker en bramensap tot de gewenste dikte of gebruik ongeveer 100 gram royal icing suiker en bramensap. Volg hiervoor de beschrijving op de verpakking. Doop de koeken in de glazuur en laat het drogen. Versier de koeken eventueel met bladgoud of discospikkels naar keuze, nog voor het glazuur droog is.
Hoi Carola,
Ik heb een vraagje…..smaken de kokosbollen, zonder sap, net als een bounty? Of een gekochte kokosmakroon? Want dat lust ik beide namelijk niet. Maar die bollen zien er echt lekker uit! Nu hoop ik natuurlijk dat je antwoord beide keren nee is, maar mijn hoop is maar klein! Ik heb ze op tv ook wel zien maken, met alleen eiwit en suiker trouwens, en dat zag er ook lekker uit, maar ik durf het niet te maken als ik niet weet wat de smaak zal zijn. Snap je? Hopelijk wel. Ik ben in gespannen afwachting.
Een hartelijke groet en tot een volgende keer,
Marja
Hoi Marja, als je niet van kokos houdt is dit geen geschikt recept voor je. Maar er zijn nog heel veel andere lekkere recepten! Groetjes Carola
Hoi Carola,
Bedankt voor je eerlijke antwoord. Ik heb al diverse dingen gevonden op je blog die ik op zeker zalig vind! Maar ik heb nog niet alles doorzocht, pas een klein stukje, dus er volgt vast nog veel meer, zowel zoet als hartig.
Een heel fijn weekend en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja
Kan ik het kokos beslag ook langer laten staan bijv. een nacht in de koelkast of komt dat niet ten goede van de kokosmakronen? Bedankt voor het recept!!
Groetjes Cindy
Hoi Cindy ik vermoed dat je het best een nacht in de koelkast kunt bewaren. Het is juist belangrijk dat het vocht in de kokos trekt en daar heeft het op deze manier goed de tijd voor. Maar waarom zou je het een nacht willen bewaren? het is een heel makkelijk en snel recept. Succes! Groetjes Carola
Hallo, bedoel je kokosmeel, of gewoon losse kokos?
Hoi Coby, niet helemaal duidelijk inderdaad, gedroogde kokosrasp moet het zijn. Groetjes Carola