Wat zie je? Een wat saai koekje? Nee echt niet!
Deze Snickerdoodle mèt en zonder karamel komt met stip binnen in de top drie van lekkerste koekjes die ik ooit gebakken heb en dat zijn er best al veel.
De snickerdoodle is een beroemd Amerikaans koekje met een chewy bite; het is overigens geen familie van de snicker. Hoe het koekje dan aan zijn naam komt geen idee, er zitten geen pinda’s in hoewel me dat wel een goed idee lijkt (moet ik even onthouden). De koekjes smaken wel enorm naar karamel, zelfs het koekjes deeg dat zo de koelkast inging rook al enorm lekker.
Ik maakte de ene helft van de koekjes basic en de andere helft vulde ik met een halve zachte karamel. De zachte karamels van Werthers Original vind ik om te snoepen iets te zacht (kauwen is bijna niet nodig), maar zijn voor dit doel heel geschikt.
Online zag ik recepten van snickkerdoodles met karamel van dulce de leche. Beetje lui had ik geen zin om dat te maken en dan zou ik ook een hoop saus overhouden. Ik heb nog karamels in huis die ik om te eten eigenlijk een beetje te zacht vind. Dat vinden de vullingen van mijn kiezen overigens heel prettig, maar stevige karamels vind ik gewoon lekkerder. Om koekjes te vullen met karamel zijn ze wel heel geschikt.
Laat ik eerlijk zijn; snickerdoodle mét karamel zijn goddelijk, maar zonder zijn ze ook heel erg lekker. Dat merkte ik al toen ik het koekjesdeeg maakte; oooh wat rook dat lekker! Heb je geen zacht karamels in huis; geen probleem. Ga dan zonder aan de bak.
Snickerdoodle mèt en zonder karamel
Benodigdheden voor 24-30 koekjes:
- 120 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram witte fijne suiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (dan iets minder witte suiker gebruiken)
- 1 ei
- 225 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
Om de koekjes door te rollen
- Suiker en kaneel naar smaak en inzicht op een schoteltje
Optioneel:
- Zachte karamels (geen harde, denk aan je kiezen!)
Zo maak je deze lekkere koekjes:
Koekjes bakken is vaak zo makkelijk. Ook bij dit recept. Kneed de ingrediënten door elkaar en laat het deeg minimaal een half uur rusten. Rol er balletjes van. De balletjes zullen erg uitlopen, hou daar dus rekening mee wat betreft ruimte. Rol de balletjes door het mengsel van suiker met kaneel en laat ze opnieuw in de koelkast een kwartier koelen.
Kies je voor een vulling, halveer de karamels; die gaat eenvoudig door ze te draaien. Duw een stukje deeg plat, vul het met een karamel en rol het op. Rol de bal door het mengsel van suiker en kaneel aan laat ook deze koekjes nog kort koelen terwijl de oven opwarmt.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij hete lucht of 190 graden met boven- en onder warmte.
De koekjes zijn al vrij snel gaar. Je ziet de balletjes inzakken en na een minuut of 8-10 zijn ze gaar. Laat ze goed afkoelen en bewaar ze vervolgens goed afgesloten in een trommel.
Geniet! Dit is echt een heel lekker koekje.
Dit is geen gesponsord artikel; ik vond de karamels gewoon erg geschikt voor dit doel en ken eigenlijk geen ander merk waar de karamels zo zacht zijn.
Hoi Carola,
Laat ik nu verslaafd zijn aan karamel, alle soorten…hard, zacht, zout, zoet noem maar op. Dus deze koekjes staan bovenaan mijn lijstje als mijn enkelblessure wat bekomen is. Tja moet je niet gaan liggen rollen he. Bedankt voor het recept, ik ga ze op zeker maken!
Hartelijke groetjes en tot een volgende keer.
Gelukkig heb je voor deze koekjes geen enkels nodig dus dat komt vast goed! Groetjes Carola
zou dit ook met zachte caramel fudge gaan?
Hoi Mellanie,
Dat zal vast goed gaan maar mocht je ze niet in huis hebben, zonder vond ik bijna net zo lekker. Veel lekkerder dan bv. zandkoekjes. Groetjes Carola
Bedankt voor je reactie.
Ik denk dat ik het allebei ga proberen ?!
ik had de snickerdoodle al een tijd op mijn lijstje staan, toen ik het recept bij jou langs zag komen dacht ik: en nu ga ik ze maken! De versie zonder caramel gemaakt, ze bleven bij mij wat dikker, maar heerlijk!
Ik heb ze gisteren gemaakt, bij de supermarkt hadden ze de zachte werthers niet dus ik heb de soft fudge van lonka gebruikt. In 1 woord HEERLIJK. Dit is een blijvertje.
Groet Patries
Hallo Carola Om mijn nieuwe oven uit te testen was ik op zoek naar koekjesrecepten. Ik vond de leukste baksite van internet !! Heerlijke recepten heb je hier staan en leuk geschreven. Koekjes gebakken en ze zijn gruwelijk lekker….. ik had er over heen gelezen dat je de karamel in 2 moest delen en heb er een balletje van gedraaid en dat in het deeg gedaan. Ging perfect en zooooo lekker.
Morgen ga ik de miljonairs shortbread maken , heerlijk zo.n nieuwe oven uittesten.
Ik zal nog vaak langskomen hier Groetjes Marja
Hoi Marja, heerlijk jouw enthousiaste! Daar doe ik het graag voor. En een recept is een leidraad hoor, die je altijd mag aanpassen, dat doe ik vrijwel bij iedere recept. Omdat ik het anders wil, of ik de ingrediënten niet heb, of dat ik net als jou niet goed op let; ha, ha! Als je je inschrijft voor de nieuwbrief, zie rechter kant op je computer, dan krijg je ieder recept zo in je mailbox! Groetjes en veel plezier met je nieuwe oven.
Groetjes Carola