top of page

Iced cuties mini koekjes met toefjes


Iced cuties mini koekjes met toefjes
Geen idee hoe ze heten, maar we hadden ze vroeger soms thuis: een flinke zak vol van die kleine koekjes met toefjes. Het waren niet de lekkerste koekjes, een beetje chemisch vond ik ze altijd, maar ze waren heel schattig om te zien. Daarom noem ik ze iced cuties mini koekjes met toefjes. In Amerika noemen ze deze cuties iced gems.  Ik maakte de toefjes roze maar je kunt natuurlijk alle kleuren kiezen die je graag wilt. Of heel veel verschillende soorten kleuren door elkaar; maar dan ben je wel een stuk langer aan het werk.


Met dit recept maak je wel 70-80 minikoekjes! Cute en eigenlijk heel eenvoudig.

Door te kiezen voor limonade met natuurlijke kleurstoffen kun je eventueel kleurstoffen links laten liggen. Zelf hou ik niet zo van kleurstoffen omdat ik weet hoeveel werk het is om kleurstof van je handen af te krijgen, dat gebeurt ook in je lichaam. Natuurijk eet ik ook af en toe want een beetje kleur kan er zo gezellig uitzien. En M & M’s met pinda’s zijn mijn guilty pleasure….

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Waarom ik liever een mix gebruik dan eieren bij royal icing

Om toefjes te spuiten heb je royal icing nodig. Dit kun je zelf maken met eiwit, maar ik kies toch liever voor een veilige optie en gebruik royal icing mix. Dit kun je vrij dun mixen om koekjes te bedekken maar voor toefjes moet je de mix vrij stevig maken en dat merk je bij het opspuiten. Een volgende keer gebruik ik een iets grote spuitmondje met een kartel, dan zal het een stuk makkelijker gaan dan met zo’n priegelig klein spuitmondje.


Kinderen vinden het leuk om je te helpen met het spuiten van de toefjes.
Koekjes uitsteken

Iced cuties mini koekjes met toefjes

Benodigdheden voor heeeeeeel veel minikoekjes, misschien wel 70 of 80! I

 1. 200 gram bloem

 2. 100 gram boter op kamertemperatuur

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 60 gram fijne suiker (lichtbruine of bruine basterdsuiker lijkt me ook heerlijk)

 5. 1/2 theelepel koekkruiden (of kaneel/speculaaskruiden); wil je veel smaak, kies dan voor 3-4 afgestreken theelepels

 6. 1/2 ei

 7. Snuf zout

 8. Kleine uitsteker van ongeveer 1,5 cm, of iets anders dan ongeveer die doorsnede heeft. Een pvc-buis, smal borrelglas etc.

Voor de toefjes:

 1. 200 gram gezeefde mix voor royal icing (te koop in winkels met producten voor taart decoratie)

 2. Weinig water met kleurstof of gekleurde limonadesiroop

 3. Spuitzak met kartelmondjeRoyal icing mix

Iced cuties mini koekjes met toefjes maken

Kneed de ingrediënten van de kleine koekjes door elkaar en laat het deeg afgedekt in de koelkast minimaal een half uur rusten.


Verwarm de oven voor op 150 graden bij een hete lucht oven en op 170 graden bij een oven met oven- en onderwarmte. De koekjes worden niet te hoog gebakken, daarmee wordt de neiging voorkomen dat de koekjes tè hard bakken. De koekjes zijn ook zo klein…..


Rol het deeg uit en stans kleine koekjes uit het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier of op een siliconen mat. Laat de koekjes met bakplaat en al 10-15 minuten koelen in de koelkast en bak ze vervolgens in 10-12 minuten gaar, net voordat ze beginnen te bruinen.


Iced cuties mini koekjes met toefjes

Laat de mini koekjes goed afkoelen voordat je er de royal icing opspuit. Voor de toefjes verwijs ik je naar de verpakking van royal icing. Er zijn verschillende merken op de markt en te koop in winkels met taart decoratie.


Voor stevige royal icing is wat mij betreft een keukenmachine noodzakelijk. Voor de soepele versie lukt een handmixer nog wel maar voor stevige royal icing is een handmixer veelal niet voldoende. Ook mijn handmixer vond dit niet prettig en ik ben direct gestopt om de sterkere keukenmachine uit de kast te halen. Deze kan het prima aan.


Klop de gezeefde royal icing mix met iets minder water dan de verpakking aangeeft. Het is even zoeken naar de juiste dikte. Te dun en je kunt geen toefjes spuiten, te dik en het wordt onhandelbaar. Voeg zonodig iets meer vocht bij of iets meer poeder.

Iced cuties mini koekjes

Bevestig een spuitmondje op de spuitzak, gebruik een niet te klein mondje zoals ik al eerder schreef. Een grotere en open exemplaar met karteltjes werkt ook heel goed heb ik later ontdekt. Vul de spuitzak en spuit toefjes op de kleine koekjes. Laat de royal icing drogen. Dit duurt al snel een paar uur.


Een leuk klusje en misschien staan de kinderen al te trappelen om je te helpen. De mislukte exemplaren moeten natuurlijk geproefd worden.Iced cuties mini koekjes met toefjes

Zodra de royal icing goed droog is kun je de koekjes het beste goed afdekt bewaren.

Gerelateerde posts

Comentarios