top of page

Aardbeien wolkencakejes

  • 9 uur geleden
  • 3 minuten om te lezen
Aardbeien wolkencakejes
Soms kom je een recept tegen die heerlijk luchtig is en supersnel klaar. Deze aardbeien wolkencakejes zijn daar een perfect voorbeeld van! Een wolkencake is een heerlijke, superluchtige cake die je maakt met opgeklopte slagroom in plaats van boter of olie. Door die slimme wisseltruc bevat de cake maar ongeveer één derde van het vet van een traditionele cake, terwijl je toch die zachte, smeuïge structuur behoudt. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers, maar het graag een tikje lichter houdt.
De cakejes bevatten ies minder suiker dan je gewend ben, maar met de sappige stukjes aardbei erin merk je daar niets van. De kleurige stukjes aardbei zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook verrukkelijk fris van smaak. Perfect voor een picknick, een feestje, of gewoon om jezelf te trakteren op een wat lichter zoet momentje.

Wist je dit al over wolkencake?

  • Wolkencakes oorspronkelijk populair werden in Japan, waar ze bekendstaan omdat ze fluweelzacht zijn

  • Slagroom zorgt niet alleen voor luchtigheid, maar ook een romige smaak

  • Voor wolkencakes kun je het beste slagroom met minstens 35-40% vetgehalte gebruiken voor het beste resultaat

  • Slagroom kun je eenvoudig op voorraad hebben, gepasteuriseerd zelfs in je voorraadkast


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Zin gekregen om te bakken: zo maak je de aardbeien cakejes met slagroom in plaats van boter
Aardbeien wolkencakejes

Aardbeien wolkencakejes

Benodigdheden voor 12 cakejes:

  1. 125 gram bloem

  2. 75 gram amandelmeel

  3. 4 eieren

  4. 200 gram koude slagroom liefst met 35-40 % vetgehalte

  5. 140 gram suiker

  6. 2 zakjes vanillesuiker

  7. 7,5 gram bakpoeder (half zakje)

  8. 200 gram aardbeien in kleine stukjes

  9. Snuf zout

  10. Geschaafde amandelen


Ook nodig:

  1. Bakvorm voor cupcakes

  2. Cupcake bakpapiertjes naar eigen smaak of maak zelf tulp-bakingcups met de methode in deze link



Vul de bakingcups met het beslag met aardbeien

Aardbeien wolkencakejes

  1. Vul de bakvorm voor cupcakes met bakpapiertjes.

  2. Snij de aardbeien in kleine stukjes, hou enkele eetlepels achter die bovenop het beslag versieren.

  3. Roer een afgestreken theelepel bloem door de aardbeien die het zakken van het fruit in het beslag tegengaan.

  4. Verwarm de oven voor op 170 ºC bij een heteluchtoven of op 190 ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.

  5. Klop de eieren tot ze luchtig zijn en licht van kleur; dit duurt al snel zo'n 5 minuten.

  6. Klop in een andere kom de koude slagroom met de vanillesuiker tot het stijf is.

  7. Voeg de slagroom bij de luchtig geklopte ei en voeg de bloem, amandelmeel, bakpoeder, suiker, stukjes aardbeien en zout toe. Spatel het geheel kort door elkaar tot het gemengd is maar niet langer dan nodig, om de lucht in het beslag te houden.

  8. Vul de bakingcups met het beslag, dit gaat het gemakkelijk met een ijslepel.

  9. Strooi een paar stukjes aardbeien en geschaafde amandelen over de bovenkant.

  10. Bak de aardbeien wolkencakejes in ongeveer 17-20 minuten gaar.


Aardbeien wolkencakejes

Tips voor bakken van een cakejes met stukjes aardbeien

  1. Gebruik verse aardbeien.

  2. Indien je de aardbeien wast: dep ze goed droog met een theedoek of keukenpapier om te voorkomen dat er te veel vocht in het cakebeslag komt.

  3. Bestrooi de kleine stukjes aardbei licht met bloem voordat je ze voorzichtig door het cakebeslag roert. Hierdoor zakken de stukjes minder snel naar de bodem.

  4. Controleer of de cake gaar is met een (saté) prikker.

  5. Haal cupcakes altijd na het bakken direct uit de cupcakevorm; dit voorkomt dat de bakpapiertjes om de cakes los gaan zitten.

  6. Bak je een grote wolkencake? Laat de cake goed afkoelen voor je hem aansnijdt. Dit voorkomt breken.

  7. Heb je poedersuiker? Bestrooi de aardbeiencakejes voor het opdienen.


Fleurige bakingcups maken je wolkencakejes extra mooi



Kommentare


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page