Aardbeien wolkencakejes
- 9 uur geleden
- 3 minuten om te lezen

Soms kom je een recept tegen die heerlijk luchtig is en supersnel klaar. Deze aardbeien wolkencakejes zijn daar een perfect voorbeeld van! Een wolkencake is een heerlijke, superluchtige cake die je maakt met opgeklopte slagroom in plaats van boter of olie. Door die slimme wisseltruc bevat de cake maar ongeveer één derde van het vet van een traditionele cake, terwijl je toch die zachte, smeuïge structuur behoudt. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers, maar het graag een tikje lichter houdt.
De cakejes bevatten ies minder suiker dan je gewend ben, maar met de sappige stukjes aardbei erin merk je daar niets van. De kleurige stukjes aardbei zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook verrukkelijk fris van smaak. Perfect voor een picknick, een feestje, of gewoon om jezelf te trakteren op een wat lichter zoet momentje.
Wist je dit al over wolkencake?
Wolkencakes oorspronkelijk populair werden in Japan, waar ze bekendstaan omdat ze fluweelzacht zijn
Slagroom zorgt niet alleen voor luchtigheid, maar ook een romige smaak
Voor wolkencakes kun je het beste slagroom met minstens 35-40% vetgehalte gebruiken voor het beste resultaat
Slagroom kun je eenvoudig op voorraad hebben, gepasteuriseerd zelfs in je voorraadkast
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Zin gekregen om te bakken: zo maak je de aardbeien cakejes met slagroom in plaats van boter

Aardbeien wolkencakejes
Benodigdheden voor 12 cakejes:
125 gram bloem
75 gram amandelmeel
4 eieren
200 gram koude slagroom liefst met 35-40 % vetgehalte
140 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
7,5 gram bakpoeder (half zakje)
200 gram aardbeien in kleine stukjes
Snuf zout
Geschaafde amandelen
Ook nodig:
Bakvorm voor cupcakes
Cupcake bakpapiertjes naar eigen smaak of maak zelf tulp-bakingcups met de methode in deze link

Aardbeien wolkencakejes
Vul de bakvorm voor cupcakes met bakpapiertjes.
Snij de aardbeien in kleine stukjes, hou enkele eetlepels achter die bovenop het beslag versieren.
Roer een afgestreken theelepel bloem door de aardbeien die het zakken van het fruit in het beslag tegengaan.
Verwarm de oven voor op 170 ºC bij een heteluchtoven of op 190 ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de eieren tot ze luchtig zijn en licht van kleur; dit duurt al snel zo'n 5 minuten.
Klop in een andere kom de koude slagroom met de vanillesuiker tot het stijf is.
Voeg de slagroom bij de luchtig geklopte ei en voeg de bloem, amandelmeel, bakpoeder, suiker, stukjes aardbeien en zout toe. Spatel het geheel kort door elkaar tot het gemengd is maar niet langer dan nodig, om de lucht in het beslag te houden.
Vul de bakingcups met het beslag, dit gaat het gemakkelijk met een ijslepel.
Strooi een paar stukjes aardbeien en geschaafde amandelen over de bovenkant.
Bak de aardbeien wolkencakejes in ongeveer 17-20 minuten gaar.

Tips voor bakken van een cakejes met stukjes aardbeien
Gebruik verse aardbeien.
Indien je de aardbeien wast: dep ze goed droog met een theedoek of keukenpapier om te voorkomen dat er te veel vocht in het cakebeslag komt.
Bestrooi de kleine stukjes aardbei licht met bloem voordat je ze voorzichtig door het cakebeslag roert. Hierdoor zakken de stukjes minder snel naar de bodem.
Controleer of de cake gaar is met een (saté) prikker.
Haal cupcakes altijd na het bakken direct uit de cupcakevorm; dit voorkomt dat de bakpapiertjes om de cakes los gaan zitten.
Bak je een grote wolkencake? Laat de cake goed afkoelen voor je hem aansnijdt. Dit voorkomt breken.
Heb je poedersuiker? Bestrooi de aardbeiencakejes voor het opdienen.

Kommentare