top of page

Plaatcake met appel met slagroom in plaats van boter

Plaatcake met appel met slagroom in plaats van boter
Appeltaart; wie houdt hier nu niet van! Gelukkig kun je een appeltaart op vele manieren maken en het liefst zou ik ze allemaal proberen. Ik heb een heerlijk recept voor je die lekker snel klaar is. Daarbij is deze plaatcake met appel met slagroom in plaats van boter. Slagroom geeft een heerlijk zachte cake, is minder vet dan een cake met boter en bovendien een stuk goedkoper. Ik heb altijd een houdbaar pakje slagroom op voorraad, want je weet maar nooit wanneer het bakvirus weer toeslaat …..

Een cake bakken met slagroom, dat doe ik wel vaker. Het is heel makkelijk en de opgeklopte slagroom geeft een luchtig effect; denk maar aan de pakken wolkencakes in de supermarkt. Ook zonder een pakket kun je aan de slag met slagroom. Bovenop cakes en taarten gebruik ik graag geschaafde amandelen, dat geeft direct een prachtig effect op je baksel.


Appel in taart; met of zonder schil

Deze plaatcake vind ik zo mooi door de in plakjes gesneden appel. Mijn appeltjes zijn geschild maar je kunt er ook voor kiezen om de schil erop te laten zitten. Dit geeft wat meer kleur in de plaatcake.


De taart is gebakken in een lage (plaattaart). Dat leek me handiger dan in een hogere vorm omdat de appel dan niet te diep kan zakken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Interview Carola Bakt Zoethoudertjes in Mjamtaart

Interview Carola Bakt Zoethoudertjes in Mjamtaart


Carola Bakt Zoethoudertjes in de nieuwste Mjamtaart; Simply the best.

In de allernieuwste Mjamtaart; editie Simply the best, vind je een interview met Carola Bakt Zoethoudertjes. Je leert mij een beetje meer kennen, want heb je ik je al eens verklapt waarom ik de chocolade op zolder bewaar?  Wat is mijn guilty pleasure, welk blog scoort het best en wat zijn mijn favoriete tips voor jou? Je leest het in de nieuwste Mjamtaart; verkrijgbaar tussen de tijdschriften. Natuurlijk vond ik het ook leuk superleuk dat ik een lekker recept mocht bedenken, dat makkelijk te maken is. In deze editie: Simply the best, zijn alle recepten makkelijk te maken. Ideaal toch!


Ik koos voor deze plaattaart met plakjes appel. Hij is heel gemakkelijk om te maken, misschien hebt je de ingrediënten zelfs al in huis.


En heb je geen bakplaat, gebruik dan een ovenschaal of je lasagne-schaal.

De plaatcake klaar voor de oven

Plaatcake met appel met slagroom in plaats van boter

Benodigdheden voor een bakplaat van 30 x 21 cm:

 1. 320 gram bloem

 2. 9 gram bakpoeder

 3. 3 eieren

 4. 200 ml slagroom

 5. 200 gram lichtbruine basterdsuiker

 6. Rasp van 1 citroen

 7. 2 eetlepels citroensap

 8. 4 appels

 9. 2 eetlepels geschaafde amandelen

 10. 2-3 eetlepels fijne suiker

 11. 1 theelepel koekkruiden (mixen met de suiker voor bovenop)

 12. 1/2 theelepel zout

Ook lekker:

 1. Slagroom of chantillycreme en sprinkles voor bovenop!

Appel plaatcake met slagroom in plaats van boter4

Plaatcake met appel met slagroom in plaats van boter

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 2. Smeer je bakblik in met boter en bestrooi het met weinig bloem.

 3. Klop de slagroom tot het stevig is en zet het apart. Klop in een andere kom de eieren romig en voeg beetje bij beetje de lichtbruine basterdsuiker hierbij.

 4. Voeg de gezeefde bloem, bakpoeder, citroenrasp, citroensap en het zout hierbij.  Voeg het beslag en de slagroom met een spatel voorzichtig door elkaar. Doe dit liever niet met een mixer, door te spatelen hou je lucht in het beslag. Vul het bakblik met het beslag.

 5. Schil de appels en snij ze in helften. Verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes van boven naar beneden. Je krijgt in totaal acht halve appels.

 6. Verdeel de helften over het beslag in de bakvorm.

 7. Roer de fijne suiker en de koekkruiden door elkaar. Je kunt ook kaneel- of speculaaskruiden gebruiken. Strooi de geschaafde amandelen gevolgd door het kruiden-suikermengsel over de bovenkant.

 8. Bak de plaatcake met appel in 35-45 minuten gaar.

Appel plaatcake met slagroom in plaats van boter4

Wil je de plaatcake extra mooi maken? Strooi voor het opdienen wat poedersuiker over de bovenkant. Heb je toevallig slagroom en sprinkles in huis, dan maak je het feest compleet!
ak de plaatcake met appel in 35-45 minuten gaar.

Appel wolkencake bewaren

Omdat de cake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.

Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.


Gerelateerde posts

Comments