top of page

Amandel schuimtaart met slagroom en Daim


Amandel schuimtaart met slagroom en Daim
Amandel schuimtaart met slagroom en Daim

Onlangs ben ik bij de Ikea voor de Daim chocolade gezwicht (sommige supermarkten verkopen ze ook). Die zijn zoooo lekker en ik dacht; ik ga ze smelten, net al ik ooit bij Toblerone deed, en verwerken in een taart. Ondanks de heerlijk Daim snoepjes gaat wat mij betreft de hoofdrol in dit taartje toch gaan naar de meringue met nootjes. De nootjes maken schuimgebak echt zoveel lekkerder als de “kale versie” en geven een heerlijke structuur. Die amandelen, maar andere nootjes is ook mogelijk, heb ik niet te fijn gemaakt. Zo proef je ze extra goed in deze amandel schuimtaart met slagroom en Daim.


Indien je nootjes te fijn maakt, geef je het vet uit de nootjes kans om het eiwitschuim in elkaar kan doen zakken. De lucht moet zoveel mogelijk in de meringue blijven.


Dit heerlijke taartje is door de meringue en de daimsnoepjes best wel aan de zoete kant, ondanks dat de slagroom maar heel weinig suiker bevatte. Een klein stukje taart is al snel voldoende. Maar je kunt het taartje ook combineren als onderdeel van een grand dessert. Je zou de dikke laag Daim bovenop ook kunnen vervangen door een minder dikke laag. Bijvoorbeeld met een mooie drizzle; deze lijnen over de bovenkant ziet er vast ook prachtig uit. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor pure chocolade, die is een stuk minder zoet.


Op die manier pas ik vaak een recept aan naar eigen inzicht. Ik wil het vaak net even anders. En wil jij het anders; gewoon doen!


Maar, als echte zoetkauw, heb ik genoten van een stukje taart!


Spatel gehakte amandelen door de meringue

Amandel schuimtaart met slagroom en Daim

Benodigdheden voor een taartje van 18 cm

  1. 125-135 gram eiwit (ongeveer 4 eiwitten)

  2. Dezelfde hoeveelheid in fijne suiker

  3. Dezelfde hoeveelheid in poedersuiker (hiervoor maal ik suiker in een koffiemolen)

  4. 1 theelepel maizena

  5. 90 gram gehakte amandelen, rooster ze voor het hakken kort in de oven (lekker!)

  6. Snufje zout

Voor de vulling:

  1. 500 ml slagroom (400 ml als vulling en wat over is om de Daim te verdunnen)

  2. 90 gram geroosterde amandelen, met vel vind ik persoonlijk mooier, maar zonder kan ook

Voor de topping:

  1. 12-15 stuks Daim chocolaatjes

  2. Per 5 stuks Daim; 1 eetlepel slagroom


Bouw de cakelagen op
Amandel schuimtaart maken

Amandel schuimtaart met slagroom en Daim

Zelf bak ik dit soort taartjes vaak in een paar dagen. De lagen meringue bakken; duurt zo’n 4 uur en dat past niet altijd in één dag.


Maak je bakmaterialen goed vetvrij. Klop de eiwitten stijf en voeg als ze bijna stijfgeklopt zijn de suiker in delen bij. Klop verder tot de eiwitten volledig stijf en glanzend zijn. Voeg de maizena, het zout en de poedersuiker toe en meng dit kort en voorzichtig met een spatel dit door de eiwitten. Voeg als laatste de gehakte amandelen toe en spatel ze kort door de eiwitten, maar niet langer dan nodig om de lucht in de eiwitten te houden.


Verwarm de oven voor op 80 graden bij een hete lucht oven of op 100 graden bij een oven met boven en onderwarmte. Je kunt ook iets hoger bakken, (zo’n 20 graden meer) maar dan bakken de eiwitten minder mooi wit.


Tip: bak de meringue met gemalen nootjes een dag of een paar dagen eerder. Zo heb je op de dag van serveren meer tijd.

Goddelijke combi: nootjes in meringue
Amandel schuimtaart met slagroom en Daim

Teken drie cirkels van 18 cm op een vel bakpapier en draai het vel om zodat je niet op de inkt het schuim spuit. Vul een spuitzak, spuit cirkels van 18 cm en smeer de bovenkant plat. Zelf past dit bij mij niet op één bakplaat, ik gebruikte er twee bakplaten om tegelijk te bakken.


Ik spuit vaak nog een paar losse toefjes; deze kan ik gebruiken om in te schatten of de meringue al droog is; test meringues dus.


Bak de meringue in ongeveer 4 uur droog. Laat de plakken meringue goed afkoelen en verpak ze goed in plasticfolie tot je de taart gaat opbouwen. Pak je de meringue niet goed in, dan heb je kans dat het vocht aantrekt.

De taart kan het best gegeten worden op de dag dat hij in elkaar wordt gezet. Hoewel ik de dag erna hem ook nog erg lekker vond. De meringue wordt dan wat vochtiger, meer chewy.

Klop de slagroom stijf. Omdat de meringue al erg zoet is hoef je geen of weinig suiker te gebruiken bij de 400 ml slagroom.


Bewaar de mooiste plak meringue voor bovenop. Bedek de onderste laag met de helft van de slagroom en verdeel het over de plak. Leg de tweede schijf hierop en herhaal dit. Leg de bovenste cirkel op het taartje.


Amandel schuimtaart met slagroom en Daim
Amandel schuimtaart met slagroom en Daim

Bakken met Daim

Met vrijwel alle soorten chocolade snacks kun je bakken. Stukjes in cupcakes, door ijs of deze toplaag voor de taart, verwarmd over ijs; heerlijk! Bij deze Daim chocolade had ik verwacht dat de chocolade au bain marie zou smelten, maar dat verliep niet zo netjes en eenvoudig als ik hoopte. Daarom voegde ik per 5 stuks Daim; 1 eetlepel slagroom toe om het iets dunner en beter controleerbaar te krijgen. Roer goed door en verdeel het over de bovenste laag nootjesmeringue.


Versier met chocolaatjes en wat eiwitschuim in het midden als je nog wat schuim over hebt.

Tijd om te genieten van deze amandel schuimtaart met slagroom en Daim!

Gerelateerde posts

Comments