top of page

Amerikaanse appeltaart met deksel


Amerikaanse appeltaart met deksel
Wat kan ik genieten van appeltaart. Zou het wereldwijd niet een van de meest gegeten taarten zijn? In bijna ieder land worden appels gegeten en dus ook taart mee gebakken. Wat dat betreft kan ik voorlopig nog heel veel taarten uitproberen, zoveel landen in wereld, zoveel appeltaarten to go.

American pie

Een Amerikaanse appeltaart met deksel heb ik niet eerder gebakken, zelfs niet geproefd. Je ziet de taart met enige regelmatig voorbijkomen op de televisie in Amerikaanse series en films. Er is zelfs rondom deze American Pie een hele serie komische films uit voortgekomen, waarin de appeltaart zelfs een erotische rolletje heeft.


Dak erop

Een dakje van deeg, heerlijk hoor, ik hou van het deeg van appeltaart. Voor een keer mogen rozijnen in de verpakking blijven, want die zijn niet gebruikelijk in deze taart. Je zou wel pecannoten kunnen toevoegen, lekker kort geroosterd in de oven voor extra veel smaak.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Voeg de appeltje met kaneel op amandelmeel in de vorm

Eigenlijk moet je koude blokjes boter gebruiken in dit deeg. Zelf vind ik dit niet prettig werken en in plaats daarvan kneed ik het deeg snel en laat het goed en wat langer koelen in de koelkast.

Amerikaanse appeltaart met deksel

Amerikaanse appeltaart met deksel

Benodigdheden voor een springvorm van 23 cm:

Voor het deeg:

 1. 350 gram bloem

 2. 200 gram boter op kamertemperatuur

 3. 1 ei

 4. 100 gram suiker

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. Snuf zout

Voor de vulling:

 1. 5 medium appels in schijfjes

 2. 1 eigeel

 3. 10 gram gesmolten boter

 4. 1 - 1,5 theelepels kaneel naar smaak

 5. 75 gram lichtbruine basterdsuiker

 6. 1 flinke eetlepel lemoncurd

 7. 50 gram amandelmeel (lekker), maar paneermeel werkt ook

Niet perse nodig maar wel mooi en lekker:

 1. Paar eetlepels geschaafde amandelen

 2. Slagroom of een bolletjes vanille-ijs als de taart nog lauw is


Wat een makkelijke appeltaart om te maken

Amerikaanse appeltaart met deksel maken

 1. Kneed van de ingrediënten van het deeg door elkaar. Vind je het deeg iets te droog, voeg dan een splash cold water toe zoals de Amerikanen het zeggen. Een heel klein beetje, je kunt altijd nog iets meer toevoegen. Laat het deeg minimaal een uur koelen en rusten in de koelkast.

 2. Schil de appels, verdeel het in vieren en haal het klokhuis eruit. Snij de appeltjes in plakjes. Strooi de lichtbruine suiker, het ei, kaneel en de gesmolten boter door de appeltjes. Ga direct hierna door met het verwarmen van de oven en het uitrollen van het deeg.

 3. Ik vind het fijn dat een klein deel van het vocht nu uit de appel getrokken wordt. Dit zorgt ervoor dat de taart niet te nat wordt, maar laat het niet te lang staan; je appeltjes moeten straks nog steeds lekker sappig zijn.

 4. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Smeer de springvorm in met boter en bedek het met bloem of bakpapier. Rol 2/3e van het deeg uit in een ronde vorm. Hang het over je rolstok en verhuis het naar de springvorm. Verdeel de randen van het deeg in de zijkant van de vorm. Smeer de lemoncurd over de bodem en bedek het met het amandelmeel.

 6. Het amandelmeel neemt later vocht op uit de appel, maar geeft ook een lichte amandelspijs smaak. Verdeel de appeltjes over de bodem en bedek de bovenkant met het deeg dat nog over is. Duw de randen langs de vorm iets aan.

 7. Snij 6-8 sneden over de bovenkant van het deksel van de taart zodat het hete vocht kan ontsnappen

 8. Strooi wat geschaafde amandelen over de bovenkant en strooi wat suiker hier overheen. Bak de Amerikaanse appeltaart in ongeveer 45-55 minuten goudbruin.


Taartpunt op schotel om geserveerd te worden

Deze wordt vaker gebakken

Is dat smullen of niet! De taart vond ik iets minder zoet als de OudHollandse appeltaart, maar dat beviel eigenlijk heel goed. Je proeft de appel dan beter. Een heerlijk recept dat vraagt om een herhaling.
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page