top of page

Ananascake op zijn kop

Ananascake op zijn kop
Echte schoonheid zit van binnen. Dat geldt ook voor deze Ananascake op zijn kop taart. De taart vind ik niet echt een plaatje om te zien, maar het smaakt als het spreekwoord: als een engeltje die over je tong piest…. Stel je voor; je hebt een luchtige iets wat dunne laag smeuïge cake. Daaroverheen zitten paar heerlijke plakken verse ananas afkomstig van de heerlijkste marktkraam die te vinden is op de Rotterdamse markt. Lekkere dikke plakken met er overheen een dikke laag karamel. Zo’n dikke laag dat de karamel tijdens het bakken helemaal langs de zijkanten naar boven pruttelt. Ananas met karamel all over cake is het eigenlijk.

Waar komt dit familieverzoekje eigenlijk vandaag?

Omslag van LEON Zoete waren & Hartige zaken

Met de feestdagen kreeg ik bovenstaand boek. Het is eigenlijk een soort van familieboek dat ik zelf wel zou willen maken. Met anekdotes van de familie. Achtergrondinformatie waar de recepten vandaan komen. Dat kan tante Huppelepup zijn, of nichtje zuszo,  een vriendin of collega van vroeger. Het is een boek met een bepaald gevoel. Hebben we niet allemaal ons eigen kookboek met recepten van familie, vrienden, collega’s enzovoort? En knus kookboek dus.

Verse ananas van de Rotterdamse markt

Ananascake op zijn kop

Benodigdheden voor de karamel:

 1. 100 gram (ongezouten) boter

 2. 150 gram licht bruine basterdsuiker

Benodigdheden voor de cake:

 • 125 gram (ongezouten) boter

 • 180 gram fijne kristalsuiker

 • 2 eieren

 • 1 theelepel vanille extract

 • 1 theelepel zout (afgestreken)

 • 100 ml. volle melk

 • 210 gram bloem

 • 2 theelepels bakpoeder

 • 1/2 ananas geschild en zonder kern in schijven gesneden

Vier schijven ananas in de pan

Ananas upside down cake

Det taart bakte ik in een 24 cm vorm. Persoonlijk mag van mij de taart iets hoger en zou ik de volgende keer voor een 20-22 cm. vorm kiezen. Maar….. de ananas was wel zo groot dat hij niet in een kleinere vorm paste. Of je moet natuurlijk van het ontwerp afstappen.

Zet de oven aan op 170 graden (heteluchtoven).

Eerst maak je de karamel. Doe de boter en de basterdsuiker in een pan en laat het zachtje smelten. Blijf goed roeren. Als het flink gaat bubbelen is het klaar en kan het onderin de taartvorm.

Leg hier de plakken ananas op de afgekoelde karamel.

Klop de boter (op kamertemperatuur) en de suiker tot het een luchtige massa is. Voeg dan de eieren één voor één erbij en meng dit goed. Voeg de vanille, het zout en de helft van de melk toe.

Zeef het meel en het bakpoeder boven een kom en voeg de helft bij de mix.

Nu kan de andere helt helft van de melk en de meel erbij. Mix kort, alleen totdat alles is opgenomen.

Het cakebeslag kan bovenop de ananas en karamel. De cake is na ongeveer 40 minuten klaar.

Ananas upsite down. Kwetsbaar maar heerlijk

Laat de cake in de vorm afkoelen. De cake is behoorlijk kwetsbaar, dus voorzichtig.

De karamel bubbelde in de oven langs de zijkant naar boven. Na het afkoelen houdt de karamel de vorm vast. Doe de cake nog even kort 1 minuut in de oven. De karamel smelt nu weer licht en de vorm laat dan makkelijk los.

Ananascake op zijn kop op een schotel met vorkje

Eventueel kun je ook ananas uit blik gebruiken. Maar het lijkt me ook een heerlijke cake met peren, abrikozen, appel. Eigenlijk al het fruit dat lekker is in de oven.


De ananascake op zijn kop is na dagen nog steeds lekker maar hij is het allerlekkerst de eerste dag. Dan is de karamel nog wat knapperig. Ik denk dat het vocht uit de cake de karamel later wat zacht laat worden.

Zet je wereld even kort op zijn kop en geniet van deze heerlijke upside down cake.


Gerelateerde posts

Comments