top of page

Ananas upside down cakejes


Ananas upside down cakejes
Momenteel is de 11e editie van the Great British bake off op de televisie; oftewel de moeder van onze Heel Holland bakt. Ik vind het heerlijk om te kijken, omdat ze in Engeland soms smaakcombinaties durven te maken die je hier niet vaak ziet. Ze krijgen aan de andere kant van de zee ook wat meer tijd om te bakken is me opgevallen, dat geeft natuurlijk ook iets meer tijd om iets moois te maken van je baksel. Vaak zit ik mijn mobiel op de bank en sla bijzondere recepten of tips meteen op als inspiratie op mijn Pinterest. Zo bakten ze onlangs tijdens de technische opdracht deze Ananas upside down cakejes. Heerijk, ik heb vroeger de volwassen versie al eens gemaakt in een heeeeeel oud blog (let niet op de foto’s, maar op het recept want het is super!)

Creatief zijn

Ik heb het recept wel een beetje aan moeten passen. In de show hadden ze speciale schaaltjes om in te bakken waarin een hele schijf ananas paste. Een recept een beetje vormen naar eigen wens vind ik niet erg, dat doe ik eigenlijk heel vaak. Ik gebruikte een cupcake bakvorm en maakte de ringen ananas kleiner met een uitsteker, maar een gewoon mesje werkt natuurlijk ook. Ook gebruikten ze speciale maraschino kersen; tja die heb ik zelfs nog nooit gezien in Nederland. Ik gebruikte de spuitzak voor mooie toefjes met sprinkles bovenop, dat maakt van iedere gewoon cakeje een gebakje.

Ananas upside down cakejes

Ananas upside down cakejes

Benodigdheden voor 6 stuks:

Voor de siroop:

 1. 130 gram suiker

 2. 60 ml water plus 2 eetlepels water

Voor de cake:

 1. 6 ringen verse ananas of ananas uit blik op maat gemaakt

 2. 125 gram boter op kamertemperatuur

 3. 125 gram fijne suiker

 4. 2 eieren

 5. 1 eetlepel lemoncurd

 6. 125 gram zelfrijzend bakmeel

 7. snufje zout

Voor de topping:

 1. Slagroom (125 ml) of chantilly-creme  (50 gram poeder met 33 gram water en 33 gram melk)

 2. Heb je sprinkles; gebruik ze!

Snij de ananas kleiner

Ananas upside down cakejes maken

 1. Verwarm 30 gram suiker met 2 eetlepels water en zet het op een zacht vuur. Roer het niet door maar maak eventueel de pan met rollende bewegingen om de suiker te verdelen en te helpen oplossen. Kook dit zo’n 3-4 minuten op het kleinste vuur door.

 2. Voeg nu 100 gram suiker en de 60 ml water toe, let op, het kan spatten. Paul Hollywood vermeldt gekookt en afgekoeld water, maar ik heb gewoon water uit de kraan gebruikt, zie geen reden om dit niet te doen. Weet jij dat wel laat het me dan vooral weten.

 3. Beweeg de pan af en toe tot de suiker is opgelost, kook dit op een zacht vuur in.

 4. Karamel die te lang karameliseert wordt bitter

 5. Het recept vermeldt ongeveer 20 minuten op een zacht vuur, maar bij mij ging het sneller dus hou daar rekening mee. Karamel die te ver is ingekookt wordt bitter. Daarbij; de suiker moet straks nog 25 minuten de oven is en zal nog verder karameliseren. Zet dus het vuur uit zodra de karamel een lichtbruine kleur krijgt. Haal de pan van het vuur. Ik goot zelf de karamel over in een andere pan omdat mijn karamel echt niet verder mocht karameliseren. Liever dus op tijd van het vuur.

 6. Terwijl de karamel op staat mag de oven en is het tijd voor de cakejes. Vet je cupcake bakvorm in en bestrooi ze met wat bloem. Leg de ananas onderin. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een elektrische oven of op 180 graden bij een oven met boven- onderwarmte.

 7. Klop de boter en suiker luchtig tot het bijna wit van kleur is en er zacht uit ziet. Klop in een andere schaal de eieren luchtig. Voeg de twee bij elkaar tot een egale massa. Voeg het zelfrijzende bakmeel, de lemoncurd of rasp van 1 citroen en het zout bij en klop kort tot het vermengd is maar niet langer dan nodig.

 8. Schep in iedere vorm met ananas een eetlepel karamel, gevolgd door een ijslepel met cakebeslag. Bak de cakejes in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin.

 9. Laat ze 2-3 minuten rusten buiten de oven en draai de vorm dan om. De cakjes komen los. Laat de cakejes rusten.

Leg de ananas onderop in de cupcake bakvorm

Tijd voor wat versiering!

Gaat er bij the Great British Bake Off een rode maraschino kers met steeltje bovenop; deze zijn heel mooi maar ik ging toch voor een toefje (naar keuze) met spinkles.  Ik kijk zelf graag wat ik in huis heb, zo heb ik in de loop van de jaren heb ik een leuke hoeveelheid sprinkles verzameld en dat is altijd handig en lekker kleurig.

Ananas upside down cakejes

Dit recept is geïnspireerd op het recept uit de technische opdracht uit het programma The Great British Bake Off.

Gerelateerde posts

Комментарии


bottom of page