top of page

Peer in bladerdeeg


Peer in bladerdeeg
Peer in bladerdeeg
Het is tijd om de appels en peren van de bomen te plukken. Anders loop je de kans dat ze straks met de eerste herfststorm ruw uit de boom worden gewaaid. Heb je zelf geen fruitboom, dan kun je overal in Nederlands speciale plukdagen bezoeken, om je fruit zelf van de boom te plukken. Onze kinderen vonden dit vroeger geweldig en wij als ouders natuurlijk stiekem ook. Ik vind deze peer in bladerdeeg taartjes echt iets voor de herfst. Een herfst-ding, hoewel peren eigenlijk zo goed als het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Hoe eet je eigenlijk deze peer in bladerdeeg?


Ik vind ze lekker bij de koffie maar ook heerlijk met een bolletje (kaneel) ijs als dessert.  Het ijs smelt zachtjes over de taartjes die nog maar net uit de oven komen.


Peer in pannetje
Peren voorkoken in suikerwater

Peer in bladerdeeg

Benodigdheden voor 4 stuks:

  1. 2 peren (ik gebruikte Conference)

  2. 4 plakken bladerdeeg of 1 plak meer als je extra versiering wilt aanbrengen

  3. 300 ml water

  4. 150 gram suiker plus later nog 75 gram suiker

  5. 2 kaneelstokjes en/of kaneelpoeder

  6. 1 geklutst ei


Peer in bladerdeeg op bakmat
Van bladerdeeg peren snijden

Peer in bladerdeeg; zo maak je het

Breng het water met 150 gram suiker en de kaneelstokjes aan de kook. Schil de peren en snij ze door de midden. Ik probeerde ook het takje door de midden te snijden maar dat mislukte. En dus heeft de ene halve peer straks wel een takje en de andere niet.


Je zou de peren ook kunnen koken in perensap, of water waar een scheutje witte wijn is toegevoegd. Dit deed ik niet, ik kookte de halve peren in het suikerwater ongeveer in 15 minuten bijna gaar. Laat de halve peren goed uitlekken in een zeef. Snij als de peren zijn afgekoeld, sneden in de peer van uit de top, zonder de top zelf in te snijden.


Verwarm de oven voor 200 graden (hete lucht oven).

Peer in bladerdeeg gebakje de saus

Snij nu het bladerdeeg in de vorm van een peer. Je kunt er nog een extra rand omheen maken, maar mijn ervaring is niet dat het bladerdeeg er niet veel hoger van bakte. Snij van het bladerdeeg dat je over hebt een takje en een blaadje.


Tip: snij het bladerdeeg als het net een beetje begint te ontdooien. Wacht niet tot het helemaal zacht is, dan laat bladerdeeg zich moeilijk snijden.

 Vers gebakken peer in bladerdeeg

Leg de peer op het bladerdeeg, smeer de randen in met het geklutste ei en bak het in ongeveer 18-20 minuten gaar.

Terwijl de peer in bladerdeeg aan het bakken is, gooide ik de helft van de suikerstroop weg, deze is op dit moment te waterig. Het klinkt zonde, maar anders moet je er heel veel meer suiker in doen om hier een siroop van te maken en zoveel siroop heb je niet nodig. Ik voegde zo’n 75 gram extra suiker toe en kookte het suikerwater in tot het begon te bubbelen. Dat is het teken dat het suikergehalte nu zo’n beetje klaar is voor gebruik.


Besprenkel de peer met wat suiker- en kaneelsiroop en strooi wat extra kaneelpoeder over de peer. Je zou ook kunnen kiezen voor poedersuiker.


Hmmmm, lekker met een bolletje ijs.


Peer in bladerdeeg gebakje, smullen
Peer in bladerdeeg

Gerelateerde posts

コメント


bottom of page