top of page

Appel beignets met beslag


Appel beignets met beslag
De een noemt het appel beignets met beslag, de ander noemt het appelflap. Zelf noem ik het ook appelflap. Oei, daar is niet iedereen het mee eens want een appelflap is een vel bladerdeeg gevuld met stukjes appel, gebakken in de oven of frituur kun je zo ook noemen. Hoe dan ook, deze typisch Oud Hollands lekkernij, eten we voornamelijk met Oudjaar. Een gefrituurde schijf appel, met een laagje krokant deeg. Bak ze dit jaar eens zelf, met deze tips lukt het jou ook.

Het is eigenlijk zo gemakkelijk en veel lekkerder dan de appel beignets met beslag uit de supermarkt of oliebollenkraam. Denk je eens in; vers gebakken, nog een beetje warm gevuld met appel die heerlijk zacht is geworden.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Appelflappen of appelbeignets?

Dat zijn toch appel in driehoekjes van bladerdeeg in de oven? Ja, zo noemen veel mensen de appelflap. Maar bij ons thuis waren dit dé appelflappen. Vroeger kon je overigens ook geen bladerdeeg in de supermarkt vinden zoals vandaag de dag.

Bak je oliebollen of appelbeignets? Probeer dit lekkers te bakken vlak voordat je het opeet. Ze zijn koud ook zeker heel lekker, maar net gebakken…. net uit de frituur…. lekker warm…. krokant…. met een laagje poedersuiker?  Goddelijk.


Persoonlijk vind ik het niet erg om oliebollen en ander lekkers in de keuken te bakken. Dan zet ik de friteuse onder de afzuigkap.  Ja, je huis ruikt dan best wel naar oliebollen of appelbeignets. Maar dat vind ik niet erg. Bak je zalm in een grillpan, dan ruikt je huis ook 2 dagen naar zalm. Noem het liever een welkomstgeur. Kom, schuif aan. We hebben wat lekkers van je gebakken. Dat betekend het!


Appel beignets met beslag

Appel beignets met beslag

Benodigdheden voor appel beignets met beslag

 1. 3 Grote zoetzure appels als jonagold of goudreinetten (per appel maak je ongeveer 4 appelbeignets)

 2. 200 ml melk op kamertemperatuur

 3. 2 gram gedroogde gist

 4. 125 gram bloem

 5. Ongeveer 100 gram fijne kristalsuiker

 6. 1 zakje vanille suiker

 7. Snufje zout

 8. Kaneel naar smaak

 9. Zonnebloemolie

Appel beignets met beslag

Zo maak je deze appel beignets met beslag

Een friteuse is ideaal om in te bakken omdat de temperatuur veel makkelijker onder controle te houden is. Maar het is zeker ook mogelijk te frituren in een gewone pan met olie.


Terwijl het deeg rijst kun je alles klaar zetten.  Meng de suiker (eventueel met nog een zakje vanillesuiker erin) in een plat schaaltje of bord. Hier dopen we straks de appel in. Zorg voor servetten of een theedoek om je appel goed mee droog te deppen. Zet de friteuse gereed en klaar om aan te zetten. Je hebt enkele borden nodig voor de appelflappen, maar ook ene bord om je vuile vork en schuimspaan op te leggen.


Schil de appels liefst niet te lang voordat je ze gaat frituren. Dit om verkleuring tegen te gaan.

Verwarm de olie naar 180 graden. Gebruik geen mandje in de friteuse.


Doop de appel in het beslag voor appelbeignets

Als je de appel meteen in het beslag  doopt, loop je de kans dat het er van af glijdt. Daarom droog ik de appel goed droog, rol hem daarna meteen goed door het suiker met kaneel mengsel, hierna door het deegmengsel. Breng de appel met de vork in het midden, om zo weinig mogelijk aan te raken, in de hete olie.

Oei, ze zinken naar beneden om daarna weer naar boven te komen.  Draai ze na ongeveer 3 minuten om als ze goudbruin zijn.


Appel beignets met beslag

Mocht de schaal toch plots niet helemaal op gaan, je kunt de appelbeignets kort opwarmen in een oven van 180 graden.


Tips voor de lekkerste appelbeignets

 1. Vervang je appel eens door schijven ananas of stukken banaan.

 2. Gooi je olie niet meteen weg aan het begin van het jaar. Je kunt er nog veel meer lekkers mee bakken. Het is ook zeker nog een paar maanden houdbaar. Binnenkort ga ik aan de slag met een recept voor donuts, cronuts en churros de luxe.

Sneeuw

Een snufje poedersuiker? Ik vind het altijd zo gezellig staan en lekker natuurlijk! Laat je smaakpapillen jubelen met deze zelfgebakken appel beignets, appelflappen!


Ga jij ze bakken dit jaar?


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page