Bitterballen maken
top of page

Bitterballen maken


Bitterballen maken
Bitterballen, wie lust ze niet! In Nederland worden er zo'n 300 miljoen bitterballen per jaar gegeten, dat zijn er 25 stuks per persoon. Er is een groot verschil in smaak en kwaliteit als je bitterballen koopt. Gelood me, dat kun je zelf echt veel beter! Met dit recept kun je met (restjes) draadjesvlees zelf de lekkerste bitterballen maken, het is verrassend makkelijk! Je kunt natuurlijk ook zelf de smaken aanpassen en zelfs vegan bitterballen maken. Heb je eenmaal zelf je bitterballen gemaakt, dan wil je eigenlijk niet anders. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Maak er gerust wat meer want je kunt ze heel goed invriezen voor een andere keer.

Heb je een goede bitterbal of kroket al eens goed bekeken. In veel snacks moet ik zoeken om een stukje vlees te vinden.  Als je zelf snacks maakt, ben jij de baas. Jij bepaald de smaak, hoe groot wil je het maken, hoeveel vlees gaat erin.


Hoe maak je een goede rundvlees bitterbal?

Probeer een paar dagen eerder een avondmaaltijd te plannen met smaakvol stoofvlees. Koop wat meer vlees. Dan kun je gemakkelijk van wat over is bitterballen maken. Ik maakte behoorlijk grote bitterballen. Een soort XXL versie.  Voor 24 flinke bitterballen hebt je 250 gram vlees nodig. Het ligt een beetje aan het type dat je bent. Maak je kleinere ballen, dan zul je er al snel zo’n 36 van kunnen maken. Dat zijn 36 kleine cadeautjes klaar om in de friteuse te verdwijnen.

Overigens kun je met dit recept ook rundvlees kroketten maken. Aan jou de keus!

Tip: bitterballen kun je goed invriezen! Maak er gerust wat meer.
Bitterballen maken

Bitterballen maken

Benodigdheden voor 24 grote bitterballen of 36 gewone bitterballen:

voor de roux:

  1. 80 gram boter

  2. 100 gram bloem

  3. 250 gram melk

  4. 250 ml. runderbouillon

Verder nodig voor in de bitterbal:

  1. 250 gram zacht “draadjesvlees”  of vlees naar eigen smaak

  2. 6 gram gelatine (3 blaadjes)

  3. 2 eidooiers

  4. peper/zout

  5. 50 gram slagroom

  6. Cayennepeper

  7. Een paar druppels tabasco

  8. 1-2 eetlepels peterselie (naar eigen inzicht)

Om de bitterballen in te rollen:

  1. 5 eiwitten

  2. 10 gram bloem

  3. Paneermeel

Ei en paneermeel om bitterballen te maken

Recept om bitterballen te maken

  1. Zet alles klaar om een roux te maken.

  2. Week de vellen gelatine in water. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Laat het vuur zachtjes aan totdat de boter gesmolten is. Laat de boter kort bruisen. Voeg dan de bloem toe en roer 1-2 minuten goed door. Laat de goudgele roux laat gemakkelijk los van de bodem, dan is het klaar.

  3. Giet nu steeds een klein beetje bouillon en melk toe en roer de roux goed door. Het vocht wordt opgenomen door de bloem. Blijf goed roeren, de bloem zal gaar worden. Proef je roux: als het niet meer melig smaakt en glanst, is het klaar.

  4. Nu mag je de uitgeknepen blaadjes gelatine toevoegen.

  5. Klop de eidooiers los met de room en roer dit door de ragout. Voeg het vlees toe en breng het geheel op smaak met het peper, cayennepeper, eventueel wat tabasco en de peterselie.

  6. Laat de ragout een nacht in de koelkast afkoelen.

  7. De roux is nu koud en stevig geworden. Met een ijsbolletjes-tang haalde ik een balletje uit de roux. Dit balletje liet ik in de bloem vallen en rolde hem vervolgens ook door de bloem. Door de bloem aan de buitenkant blijft de roux niet plakken aan je handen tijdens het rollen.

  8. Nu kun je hem eenvoudig de vorm geven die je wilt. Behalve een bitterbal, kun je er natuurlijk ook een kroketje van rollen.

  9. Rol nu de bal door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Eigenlijk is je bitterbal klaar en kun je hem op een schaaltje bewaren. Hou jij van zo’n extra stevige krokante korst? Rol de bal dan nogmaals door het eiwit en door het paneermeel. Eventueel kun je de tweede maal wat grover paneermeel gebruiken als je dat lekker vindt. De bitterbal kun je ook wat strakker rollen als je hem 2 maal door de het eiwit en paneermeel rolt.

  10. Verwarm je friteuse voor op 180 graden.

  11. Omdat de bitterballen niet koud zijn, kost het wat minder tijd om ze te bakken. Na ongeveer 3-4 minuten zijn ze klaar.

Bitterballen frituren

Bitterballen invriezen

Hou je bitterballen over? Geen probleem. Niemand hoeft meer te eten dan nodig. Bewaar bitterballen, ongebakken, in je diepvries.

Wow, dit is wat ik bedoel. Dit is echt de lekkerste bitterbal die ik ooit geproefd heb. En ik hem hem zelf gemaakt! Het was eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken.
Bitterballen zelf maken; wat zijn ze geweldig lekker!

Wie ga jij verwennen met je homemade bitterballen?

Zijn je bitterballen goed gelukt? Dan durf je de volgende heerlijkheden vast ook aan. Wat dacht je van:



Gerelateerde posts

bottom of page