Oliebollen, zo bak je ze!


oliebollen zo bak je ze

Zelf oliebollen bakken, het is toch een traditie voor veel Nederlanders. Het is makkelijk en leuk om je oliebollen met krenten en rozijnen zelf te bakken. In België worden oliebollen ook wel gebakken maar niet in die mate als je in Nederland ziet.

Oliebollen, zo bak je ze!

Oliebollen bakken kost eigenlijk niet zoveel tijd. Alleen… je ruikt zelf ook naar oliebollen, je huis soms ook als je de bollen niet in de schuur, tuin of balkon bakt. Maar zelf oliebollen bakken geeft je een warm gevoel, het doet je aan vroeger denken, knus, samen, feest, het einde van het jaar en dat tussen het knallend vuurwerk van de kinderen in de buurt door.

Ga je dit jaar zelf ook oliebollen maken?

Dan is dit een heerlijk recept. Ik heb de oliebollen van speltbloem gemaakt maar dit kun je eenvoudig vervangen door gewone bloem.  Om de oliebollen een fris zure smaak te geven heb ik blokjes appel toegevoegd en wat lemoncurd. Appelbeignets vind ik ook heerlijk maar ze zijn vaak vrij vet. Daarom zijn dit eigenlijk een beetje de twee in één oliebollen.

Je kunt het recept aanpassen zoals jij het wilt. Zo gebruik ik alleen rozijnen en gebruik ik geen krenten en sukade. Ik heb de rozijnen in water laten wellen, in plaats van in rum of andere alcoholisch drank.

Oliebollen recept om zelf aan de slag te gaan

Benodigdheden:

  1. 500 gram (spelt)bloem

  2. 1 ei op kamertemperatuur

  3. 375 ml. spa rood (evt. kun je de helft vervangen door bier)

  4. 40 ml. lauwe melk

  5. 40 verse bakkersgist

  6. 25 gram boter

  7. 15 gram suiker

  8. Flinke eetlepel lemoncurd (of evt. de schil van 1 citroen rasp)

  9. 200 gram rozijnen/krenten (of 100 gram rozijnen en 100 gram krenten)

  10. Evt. 100 gram sukade naar smaak

  11. 80-100 gram kleine stukjes appel

  12. 8 gram zout

  13. 5 gram kaneel

babyflesje van de jongens als maatbeker

Mijn maatbeker……

Een oude babyfles van mijn kinderen. Het is niet meer de mooiste fles maar heel handig en precies en wordt zeer regelmatig met een zweem van nostalgie gebruikt.

Was de rozijnen goed en laat ze één tot enkele uren weken in water.  De rozijnen zullen vocht opnemen  en omdat ze vol vocht zitten zullen ze dit later tijdens het bakproces niet uit de oliebol halen waardoor de oliebol niet zo droog wordt.

Laat de rozijnen (en eventueel de krenten) goed uitlekken en droog ze af met een theedoek. Heb je nog tijd over, laat ze dan drogen op een schone theedoek.

Laat de boter in een pannetje langzaam smelten, als de boter bijna gesmolten is kan het vuur uit.

Voeg het zout en de suiker bij de bloem, samen met het ei en roer dit geheel door met een vork.

Nu kan beetje bij beetje het koolzuurhoudend water bij het beslag, blijf goed roeren met de vork. Het is best een pittig karweitje om het geheel goed door te roeren totdat er geen klontjes meer zijn.


Voeg de melk met het gist toe en roer dit mengsel door tot een mooi glad beslag.


Rustig doorroeren van het oliebollen beslag

Gebruik nu de garde om de lemoncurd, het kaneel en de boter toe te voegen. Roer het nog een keer kort goed door.


Tot slot mogen de fruitige smaakmakers bij het geheel: de rozijnen en de stukjes appel.  Roer nog een laatste keer goed door met een houten spatel tot een mooi glad beslag.


Het deeg op een warm plekje laten reizen

De klassieke manier is: bevochtig een theedoek en doe dit om de kom heen. Zelf bevestig ik altijd een pedaalemmer-zak over de kom.

Laat het beslag in de kom een uur rusten en rijzen bij de verwarming of een andere warme, tochtvrije plek.


It's alive. Het deeg reist bijna de pan uit

Een uur later heeft het gist in het beslag hard gewerkt en is net zo goed gerezen als een beslag van gewone bloem.

De frituur

De frituur staat inmiddels aan. De oliebollen worden gebakken in olie van 180 graden Celsius. Laat de frituur goed op temperatuur komen.


het deeg met de krenten en rozijnen doorroeren met houten spatel

Het beslag word nog enkele malen doorgeroerd met een houten spatel en is dan klaar voor gebruik.

Zelf maak ik de oliebollen met een ijslepel. Maar je kunt het natuurlijk ook met 2 lepels maken, dan worden ze groter.

De ijslepel wordt kort in de olie gedoopt. Hierna schep ik een lepel vol deeg tot de rand. Probeer deze lepel zo netjes mogelijk te houden zodat je straks  mooie ronde bollen krijgt. Langzaam in de olie laten glijden

De bollen zijn door de appel iets zwaarder dan normaal en willen meteen naar beneden zinken in mijn frituur. Dat is natuurlijk niet handig als de bollen tegen het verwarmingselement vast kleven.

Door de bollen rustig bovenin onder het olie los te laten blijven ze netjes boven drijven.

Na enkele minuten kun je de bolletjes omdraaien met een lepel.

Wanneer ze goudbruin zijn gebakken kan de pret beginnen! Haal ze met een schuimspaan uit de olie maar laat ze nog even uitlekken op een papieren servet of keukenpapiertje.

Het sneeuwt

Een oliebol is eigenlijk pas af met een laagje suikersneeuw (poedersuiker).


Je zelf gebakken oliebollen bestrooid met poedersuiker

Eet smakelijk met oud en nieuw en een heel gelukkig, gezond en zoet Nieuwjaar!

Beware

#oudjaar

0 opmerkingen

Gerelateerde posts