top of page

Appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom


Appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom
Een paar jaar geleden bakte ik een appeltaart met een laagje noten bovenop, maar helaas heb ik hem toen niet kunnen proeven. Mijn zoon had destijds een “picknick in de gang” met de kinderen op school en iedereen moest iets lekkers meenemen. Een taart waar een stukje uit is gesneden was toen helaas geen optie. Op de één of andere manier heb ik die taart nooit kunnen vergeten. Ik heb nu zelfs een smoes gevonden om deze taart weer te maken, maar dan een beetje anders. En wel in de vorm van een slof. Want ohhh, wat hou ik van sloffentaarten! Als ik nu…… en jawel hoor. Deze glanzende appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom, is door de sloffenbodem met amandelspijs misschien nog wel lekkerder geworden!

Een beetje hulp in de keuken met de juiste mix

Meestal bak ik recepten met losse ingrediënten, toch is het soms heel fijn als je een klein beetje hulp krijgt met een mix. Zelfrijzend bakmeel is zo’n voorbeeld, een mix voor botercrème of een mix voor royal icing. Je kunt de mixen zelf samenstellen, maar de verhoudingen in en kant en klare mix kloppen precies en dat werkt héél makkelijk en werkt lekker snel. Daarbij zijn sommige mixen handig om op voorraad te hebben voor als je ineens zin hebt om te bakken. Er zijn vele hulpjes bij het bakken en vandaag bak er deze lekkere slof mee!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Handig: DIY sloffentaart pakket

De slof is een echt Hollandse taart en vrijwel iedere bakker verkoopt zijn eigen versie. Heb jij al eens een echte sloffentaart gemaakt? Bij Baktotaal- Bouwhuis vond ik deze leuke set om een eigen slof te bakken. Ideaal voor de beginner of als je geen sloffenvorm hebt.


De set bestaat uit een stevige sloffenvorm, een mix voor de bodem, een mix voor banketbakkersroom en een flink blok amandelspijs. Met dit pakket kun je 4-5 sloffentaarten maken; dat zijn er best wel veel! Aan de slag dus!

Supersnel banketbakkerroom en koekdeef maken

Appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom

Om deze slof te maken gebruikte ik het de set voor sloffentaart van Baktotaal Bouwhuis:

Voor het deeg:

 1. 155 gram boter op kamertemperatuur

 2. 1 medium ei

 3. 500 gram Cookie & Crust mix (Brand New Cake mix)

 4. Sloffenvorm

Voor de room:

 1. 300 ml water

 2. 105 gram Banketbakkersroom (uit Brand New Cake mix; crème patisserie)

Voor de amandelroomvulling:

 1. 180 gram spijs uit het pakket

 2. 150 gram banketbakkersroom van het recept hierboven

Voor de appel-notenvulling:

 1. 1,5 medium appel in stukjes

 2. 1/2-1 theelepel kaneel; naar smaak

 3. 1 theelepel custardpoeder

 4. 30 gram rozijnen

 5. 1 eetlepel (bruine basterd) suiker

Voor de topping:

 1. 130 gram geroosterde noten

 2. 2-3 eetlepels abrikozenjam met een scheutje water

 3. Banketbakkerroom

 4. Spuitzak

 5. Spuitmondje St Honoré of spuitmondje naar eigen keuze

 6. Eventueel sprinkles

Bedek de sloffenbodem met appeltjes en rozijnen

Appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom

Meng de keukenmachine of met de hand, de Cookie & Crustmix met de boter en het ei tot een egaal deeg. Dek het af en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. Een nacht van tevoren is ook goed mogelijk.


Mix 300 gram water met 105 gram banketbakkersroommix tot het er egaal uitziet, dek ook dit af en zet het weg in de koelkast.


Snij de appel in kleine stukjes en doe ze in een kom met de suiker, kaneel, custardpoeder en de rozijnen. Laat het even staan. Er zal wat vocht uit de appel ontsnappen, maar dat vind ik juist prettig, dan wordt de taart niet zo nat.


Maak de vulling voor de sloffentaart door 180 gram spijs en 150 gram banketbakkersroom door elkaar te mengen; met een vork gaat dit het handigst.

Appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom

Verwarm na een uur de oven voor op 160 graden met een heteluchtoven of op 180 graden met boven- en onderwarmte. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot één centimeter hoog. Leg het deeg op een vel bakpapier. Gebruik je sloffenvorm om het deeg uit te steken en laat de bakvorm om je deeg liggen, het deeg zal straks langs de vorm iets omhoog rijzen. Het deeg dat over is kun je bewaren in de diepvries voor een andere keer. Schep de vulling met amandelroom met een klein lepeltje op het deeg en laat een kleine centimeter aan de randen vrij. Bak de slof in ongeveer 35-40 minuten tot de appeltjes gaar zijn en de slof goudbruin. Laat de slof afkoelen.

Appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom

Normaal bak je een slof op een iets warmere temperatuur, ongeveer 15 graden hoger, maar omdat ik de appel goed gaar wilde bakken, zonder dat de slof té donker zou worden, koos ik voor langer en op een lagere temperatuur bakken.

Van lekkere taart tot mega-lekkere taart

Tijd op de taart een upgrade te geven! Gebruik de restwarmte van de oven om de nootjes zo’n 10 minuten te roosteren en laat de nootjes afkoelen. Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water op een laag vuurtje, zodat het iets dunner en beter smeerbaar wordt. Doe de sloffenvorm opnieuw over de taart, zo blijven de nootjes straks beter op zijn plek. Smeer de appeltjes in met de abrikozenjam en verdeel de nootjes over de bovenkant. Smeer opnieuw de abrikozenjam over de nootjes zodat ze mooi gaan glimmen en een beetje aan elkaar blijven kleven als de jam afkoelt. Verwijder de bakvorm.

Vul je spuitzak met de banketbakkersroom en spuit een kleine zigzag bovenop de nootjes. Versier de bankbakkersroom met je favoriete sprinkles en geniet van deze heerlijke sloffentaart!

Bewaar de appel-noten sloffentaart met banketbakkersroom in de koelkast maar haal hem een half uur voor het serveren uit de koelkast. Dan smaakt hij het lekkerst! Je gasten zullen genieten!

De set om je eigen slof te maken is koop bij Baktotaal Bouwhuis voor 19.95. Wat een leuke set om iemand cadeau te doen of om zelf cadeau te vragen; is er nog plek op je verlanglijstje?

Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal Bouwhuis. Meer weten? Lees mijn disclaimer.

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page