top of page

Atelier Confiserie

Atelier confiserie
Er is al veel zoets door mijn handen gegaan om te maken, maar snoepgoed? Dat is onbekend terrein voor mij. Snoep, is dat niet dat zoete spul dat je in zakjes koopt in de supermarkt? Kun je het zelf maken dan? Zeker, maar een beetje hulp in de vorm van een inspirerend boek als Atelier Confiserie is natuurlijk heel welkom. Die hulp heb ik gevonden!

Als een kind zo blij neem ik je mee door Atelier Confiserie; wat een chique naam voor een heerlijk boek over snoep. Je spreekt het een beetje uit alsof je de lolly van de cover in je mond hebt en net de tintelende smaak van het zure poeder op de lolly tot je doordringt.


Bij de titel blijf ik even hangen; wat betekend het eigenlijk? Ik zocht het voor je op: confiserie: Een winkel of bedrijf waar snoepwaren van een vaak verfijnde soort worden gekocht of gemaakt. (bron: encyclo.nl) En dat op een kunstzinnige manier dus.


En wat is er leuker dan snoep delen? Wat dacht je van een zoete winactie? Wordt vervolgd….


Atelier confiserie

Atelier Confiserie

Wat kun je in het atelier verwachten behalve het feit dat kinderen bij jou in de buurt niet weg te slaan zijn als je begint met bladeren? 


Zoals je ziet is bijna het hele Oud Hollandse assortiment vertegenwoordigd. Van lolly’s, toffeetjes, Engelse drop en babbelaars tot veel zoet genot uit het buitenland als marshmallows, nougat, fudge, Turks fruit en nougatine. En natuurlijk krijgt chocolade een eigen hoofdstuk!


Atelier Confiserie van Yasmin Othman

En dus gaan we op zoek naar de kunstenaar in onszelf. Wij die van zoet en snoep houden gaan ditmaal zelf aan de slag. Niks geen kant en klare pondspakken uit de winkel. We gaan voor verfijnde kwaliteit.


Om snoep te maken heb je andere ingrediënten nodig dan bakken. Maar één ingrediënt is altijd aanwezig: suiker. Er worden maar liefst 8 verschillende soorten gebruikt!De suiker-termometer zie ik bij veel recepten opduiken. Een belangrijk attribuut zodra de temperatuur van de gesmolten suiker van invloed is.

Hitte bestendige mallen worden ook veelal gebruikt om snoepgoed een prachtige vorm te geven.


Atelier Confiserie van Yasmin Othman

Iedere pagina is voorzien van een verleidelijke foto met een duidelijke uitleg van de benodigdheden en een kort en duidelijke uitleg van het recept.

Boven: Vanille aardbeiennougat met zelf gedroogde aardbeien in overheerlijke nougat.

karamel, caramel, engelse drop, trekdrop zelf maken

Drie heerlijke voorbeelden die ik heel graag zou willen maken

Engelse drop, is dat mogelijk en waar bestaat dit eigenlijk uit? En wat dacht je van de karamel-fondantspiraaltjes, of de grappige trekdrop?


getrokken suiker

Hier en daar vind je een stap voor stap uitleg met veel foto’s om de techniek wat duidelijker te maken.

Hieronder: prachtig ingepakte zachte fruitsnoepjes, nougat met pistachenoten en barfi met pistachenoten.


Atelier Confiserie van Yasmin Othman

Wat een bijzonder boek is Atelier Confiserie. Een boek over snoep maken. Dat is toch een kunst apart en met een boek in de buurt is het bijzonder aantrekkelijk om aan de slag te gaan.  Ik begeef me zelf ook op vreemd gebied maar ik ga binnenkort toch een poging wagen.


Er rest echter een ander probleem, hoe maak ik een keuze uit de 252 bladzijden?


Atelier Confiserie van Yasmin Othman is te koop in de boekenhandel.

ISBN: 9789461431141


Zoete Winactie! (succesvol afgesloten)

Nu heb ik je natuurlijk helemaal lekker gemaakt en wil je zelf aan de slag. 

Van uitgeverij Good Cook mag ik één exemplaar verloten. Wat moet je daarvoor doen?

  1. Het zou leuk zijn als je Carola Bakt Zoethoudertjes op Facebook liked, maar het is geen verplichting. Delen vind ik ook heel fijn maar is niet noodzakelijk om te winnen. 

  2. Schrijf onder het berichtje van 18 maart over de winactie op Facebook wat voor jou het meest verfijnde snoep is en waarom. 

  3. Belangrijk: Je hebt tot en met 23 maart kans om mee te doen. 

Daarna zal er een winnaar gekozen worden. Hou je facebook dus in de gaten want als ik geen contact met je kan krijgen moet ik helaas een andere winnaar uit kiezen. 

Gelukkig lukt het meestal wel om de winnaar te pakken te krijgen. 

Carola Bakt Zoethoudertjes kun je overigens ook volgen op instagram, twitter en via RSS.


-- DANK --
Met dank aan uitgeverij Good Cook voor de mogelijkheid een review te schrijven over Atelier Confiserie en een Winactie te organiseren.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page