Al eerder kwam ik recepten tegen van brood met aardappel. Dit exemplaar bleef hangen. Wat een mooie kleur. En wat zal de zoete smaak het goed doen bij zachte broodjes; Pan de Camote, zoete aardappelbroodjes.
Ik vond dit recept uit Peru op het blog van Tessa Couperus: PaTESSerie. Tessa reist al een paar jaar door Zuid Amerika om uiteindelijk waarschijnlijk in Ecuador te gaan wonen. Tijdens deze reis heeft ze ook op zoet culinair heel wat inspiratie opgedaan en wij mogen daarvan mee genieten!
Tessa vertelde me dat er in Peru meer dan 200 verschillende soorten zoete aardappelen zijn.
Wist je dat zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel is? Hij behoort tot de knollen en is dus een groente.
Eigenlijk zou ik dit zoete aardappelbroodje, een broodje gezond moeten noemen. Zoete aardappels zijn namelijk heel gezond.
De broodjes zijn heerlijk zacht. Lekker met een likje roomboter. Lekker bij de soep. Ik lust de zoete aardappelbroodjes zowel zoet als hartig.
Zoete aardappelbroodjes
Pan de Camote
Benodigdheden:
500 gram bloem plus zo’n 100 gram extra
500 gram geschilde zoete aardappelen
250 melk
80 gram boter
2 eetlepels suiker
10 gram droge gist
1/4 theelepel zout
Zo maak je Zoete aardappelbroodjes
Schil de zoete aardappelen, kook ze met weinig zout gaar. Laat de zoete aardappelen goed uitlekken en verwarm ze nog kort , schuddend, in de pan om zoveel mogelijk van het vocht te laten verdampen. Pureer de zoete aardappelen en laat het afkoelen.
Kneedt de bloem, de suiker, gist, boter met het zout een kleine 20 minuten. Is je deeg te dik? Voeg dan eventueel een eetlepel vocht toe. Maar voeg liever niet of niet meer toe dan nodig want straks zal de aardappelpuree je deeg al een stuk dunner maken. Laat het deeg een uur rijzen onder een plastic zak of plastic folie.
Meng na een uur voorzichtig de aardappelpuree door het deeg. Bij mij was het deeg vrij dun door het vocht in de puree. Het brood werd er niet minder om. Na zo’n 45 minuten tot 1 uurtje rijzen was het deeg heel luchtig en zeker twee maal zo groot.
Het deeg was erg vochtig en vrij dun. Het leek een beetje op het deeg van ciabatta. Is jouw deeg ook erg vochtig geworden? Bestrooi je werkblad dan met bloem en hou extra bloem dichtbij mocht je het nodig hebben. Rol het deeg door de bloem totdat je weer grip krijgt op het deeg. Voeg zo nodig nog wat bloem toe. Verdeel je deeg in 16 stukken en rol er mooie bolletjes van. Lukt het rollen niet omdat het deeg te dun is? Rol het door weinig bloem tot je grip hebt op het brood. Probeer het deeg dat je niet gebruikt steeds te bedekken om uitdrogen te voorkomen. Misschien is jouw zoete aardappel niet zo vochtig. Bij Tessa was het deeg niet zo vochtig.
Verdeel de bolletjes over je bakplaat. Ik heb een flexibele vierkante ring die ik gebruikte om de broodjes in te laten rijzen. Deze kun je op maat aanpassen. Zou ik deze niet hebben dan zou ik ze gewoon op een plaat plaatsen met steeds een klein beetje ruimte er tussen om te rijzen.
Je kunt ze ook los als bolletje laten rijzen maar ik vind ze tegen elkaar aan geplakt leuk om uit elkaar te trekken. Een pull apart effect.
Maak de bolletjes zoals je zelf graag wilt. Laat het deeg nog zo’n 20-30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Bak de zoete aardappelbroodjes in zo’n 30 minuten goudbruin.
De broodjes waren heerlijk. Lekker zacht als brioche. Ik vond het brood wel snel oud worden. Wat over was heb ik daarom in de diepvries bewaard en in porties meegenomen naar mijn werk. Zo kon ik er nog vaker van genieten.
Bron: www.patesserie.com
Comentarios