top of page

Review: Zoete lekkernijen

zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra
Wat een heerlijk boek werd er van de week bij mij thuis afgeleverd: Zoete Lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra.

Zoete lekkernijen is een waardige opvolger van: Het Nederlands bakboek

Dit is een oer Hollands boek, waarbij Gaitri veel historische informatie prijsgeeft bij de achtergronden van Nederlandse recepten. Beide boeken zijn afkomstig van Kosmos uitgevers.

Met Zoete lekkernijen verlegt Gaitri vaak letterlijk haar grenzen. De recepten nemen je vaak mee naar veelal exotisch getinte landen, met soms onbekende ingrediënten.


Gelukkig heeft het boek voorin een duidelijk overzicht van ingrediënten. Bij deze ingrediënten staat niet alleen wat het is, maar ook waar je op moet letten bij gebruik van de ingrediënten in je recepten of waar het te koop is.


zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra

Wie is Gaitri Pagrach-Chandra?

Gaitri is een Nederlands culinair geschiedkundige. Wat ik zo leuk vind is dat ze met een niet Nederlandse achtergrond, onze culinaire bakcultuur zo goed op papier weet te zetten. Hoewel ze rondreist door de wereld en haar wereldse recepten deelt, komt haar culinaire kundigheid van het Nederlandse bakken in ieder boek weer terug.


zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra

Vaak sla ik het begin van een boek over en vind ik het intro na enkele zinnen wel genoeg. Bij Gaitri begon haar boek met een zoet verhaal met als titel: Mijn zoete leven.


De inleiding van zoete lekkernijen is het verhaal over de jeugd van Gaitri in Guyana.  Een verhaal vol fascinatie. Een verhaal over de tijd waarin Gaitri opgroeide in een totaal andere cultuur. Over waarom zoet in haar bloed zit, niet letterlijk, maar figuurlijk. De opvoeding van Gaitri vond plaats op de suikerplantages waar in een ver verleden nog de slaven werkten. De verleidelijke geuren van de suikerproductie is de omgeving waar zij opgroeide.


Ik was geen kookboek aan het lezen, maar startte heb begin van een verhaal dat een novelle waardig is.


zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra

Het boek is een diversiteit van deels bekende Hollandse recepten als marsepeinen gebakjes, kokosmakronen, Hollandse slagroomtruffels, weespermoppen en borstplaat. Het accent ligt voor mij toch vooral op het andere deel vol verrassende wereldse recepten. Hoe denk je dat chili-vanilletruffels smaken? Indiase cashewmarsepein, kikkererwtenfudge. Heb je ooit gehoord van Burfi of panir voor zoete lekkernijen of pittige brittle met pinda’s en zaden? Of deze truffels met Matcha?


zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra

Goed gekozen

De titel is goed gekozen: zoete lekkernijen. In dit boek vind je geen taarten, geen grootse extravagante uitdagingen. De heerlijkheden lijken in de details te zitten van de ingrediënten.  Je zou het kunnen zien als zoete tapas. Kleine, locale, zoete, delicate heerlijkheden uit veelal exotische landen.


Persoonlijk vind ik de extra informatie die Gaitri geeft achter de zoete lekkernij een heerlijk aanvulling op het recept. Het geeft meer diepgang, je hebt niet alleen zin om de heerlijkheid te proeven, maar je krijgt er een bepaald gevoel bij.


Soms moet je een paar keer oefenen. Het is geen exact recept dat als je het maakt iedere keer weer identiek is. Maar dat geeft het zelf bakken zoveel plezier

Misschien is het een beetje te vergelijken met het smaakvolle lekkers als je op vakantie bent. Eenmaal thuis word je overvallen door een soort van heimwee. Je maakt het doosje lekkers open dat je op vakantie hebt gekocht en deelt het met je familie. Er is even die trilling bij de gedachte aan waar je bent geweest. Is er een naam voor dat gevoel? Een woord dat dit omschrijft? Gelukzaligheid bij de gedachte aan de plek waar je bent geweest?


zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra

Zo beschrijft Gaitri de vele recepten. Als ik het goed begrijp heeft zij veel gereisd. Zij is al het lekkers dat zij in de loop van de jaren tegen kwam tijdens haar reizen gaan bakken voor familie, vrienden, buren en collega’s van haar man en dochter. Alle recepten zijn uitgeprobeerd.


zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra

Gaitri zegt dat je niets van de recepten moet je nemen zoals het er staat. Je moet leren een recept te voelen, uit te proberen. Soms moet je een paar keer oefenen. Het is geen exact recept dat als je het maakt iedere keer weer identiek is. Maar dat geeft het zelf bakken zoveel plezier.


zoete lekkernijen Gaitri Pagrach-Chandra

Klein maar fijn

Zoete lekkernijen is een aanvulling in je boekenkast als je houdt van bakken van kleine lekkernijen. Aparte uitheemse recepten en soms een verassend recept van om de hoek. Het boek zit vol prachtige platen en achtergrondinformatie.

Helaas staan er niet bij alle recepten een foto.  Maar veelal kun je bij het lezen van de recepten je verbeelden hoe het recept er uit zou zien.

Binnenkort zie je dit heerlijke boek terug op mijn blog als ik ook daadwerkelijk de keuken in duik.

Tot die tijd wordt het dubben wat ik ga maken.


-- DANK --
Met dank aan Kosmos uitgevers voor de mogelijkheid om Zoete lekkernijen te reviewen.

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Jun 01, 2022

Wat een prachtig boek

Like
Unknown member
Jun 05, 2022
Replying to

Het is zeker een prachtig boek. 😄

Like