top of page

Bak! van Jayne Jubb; bakken voor de buren


Bak! van Jayne Jubb; bakken voor de buren
Bak! van Jayne Jubb; bakken voor de buren
Het ene bakboek is het andere niet. Een bakboek kan dik zijn, mooie linten bevatten, de titel in gouden letters, een bekende auteur hebben en toch een beetje saai zijn. Het mist de persoonlijke touch, de magie van de verhalen bij het recept; want daar hou ik van. Hier voldoet Bak! van Jayne Jubb; wèl ruimschoots aan. Het boek is van voor tot achter een soort culinair sprookje waar jij ook een rol in kunt krijgen.

Het duo achter het bakboek is Jayne Jub en haar man Sjoerd Servaas. Jayne is Engelse van oorsprong en heeft altijd al gebakken. Samen met haar man die chefkok is, zijn ze een buurtbakkerij begonnen die ontstaan is om van hun bakrestjes af te komen. Zij gaven ze weg aan de buren en al snel ontstond er een geliefde buurt bakkerij: “Bakken voor de buren”


Eén keer in de week gaat de buurtwinkel open en dat is op vrijdag om 17.00. Er staat een twee meter lange tafel midden in de kamer waarop al het brood en gebak is uitgestald. Het huis ruikt heerlijk en Jayne vertelt dat het eigenlijk een wonder is hoeveel je op een dag kunt bakken met een gewone oven.


Je kunt niet even binnen vallen, om iets te kunnen kopen in de buurtbakkerij, eerst moet je je inschrijven op de bakbuurlijst.

Bak!, alsof je bij de buurtbakker op bezoek bent en je naast Jayne staat terwijl ze babbelt haar tips en trucks verklapt. Dat vinden wij als thuisbakker maar al te leuk. Schuif eens op, dan luisteren we mee.

Inhoudsopgaven Bak van Jayne

De inhoud is kort en vermeld alleen de hoofdstukken. Jayne vertelt hoe de buurtbakwinkel is ontstaan, over het vrijdagmiddaggevoel en waarom zelf (brood) bakken zo’n goed en gezond idee is. Brood is vermoedelijk een belangrijk onderdeel in de buurtbakkerij lees ik tussen de letters door. Voedzaam brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Dat je niet altijd hoeft te kneden tot je polsen pijn doen vertelt Jayne over een techniek die wordt uitgelegd in het hoofdstuk Basis boerinnenbrood.

Tussen voedzaam eten door lusten we natuurlijk ook wel eens een traktatie en daarvan vind ik veel bijzondere recepten terug. Homemade patisserie en ik laat je er een aantal zien. Bekende recepten maar ook eigen of soms typisch Engelse recepten waar de roots van Jayne liggen.


Lemon- en limebar van Jayne

De meeste recepten zijn voorzien van een mooie foto en een persoonlijke, soms grappige introductie. Dat maakt het bakboek veel meer dan alleen maar een boek met recepten. Op de foto boven Lemon & lime bars; eentje uit de top drie van meest gevraagde baksels. Voor je het weet heb je een grote bakplaat vol om een heleboel gasten mee te verwennen.


Niet ieder recept heeft een foto, maar ik het niet erg vind want ik word bij ieder recept verleid door het introductieverhaaltje waarin blijkt dat Jayne naast bakken ook een geboren verteller en schrijfster is.


Bak! van Jayne Jubb; bakken voor de buren

Je proeft de liefde voor brood in BAK! Brood wordt steeds vaker in eigen keukens gebakken en dat doen we niet voor niets. Het is zo ontzettend lekker en je bakt een voedzaam brood. Je vindt broodrecepten met gist, met zuurdesem, bakingsoda en Jayne heeft een geweldige methode gevonden waarbij je slechts een aantal seconden moet kneden in plaats van minuten. Ik had hier nog niet eerder van gehoord en ik ga het recept voor dit boerinnenbrood zeker eens proberen.


Onder het motto: vertraging is een zegen, geef je brood de tijd om langzaam te rijzen. Een manier van bakken dat je brood veel smaak geeft. Een totaal andere kijk op brood dan de industriële bakkerijen, waar brood soms in slechts 1 uur gebakken wordt.

Brioche, super soepbrood, Scandi-brood met anijs, dubbel pompoenbrood, Zorba de Griek-brood (met zwarte olijven en feta), rode wijn walnotenbrood, Schots black bread met stroop, komijn en venkel of zoals op de foto: Rogge-mosterdbrood.


Bijzonder brood Jayne Jubb

Brood is belangrijk in Bak! en bij brood moet je heel breed denken. Van basic gistbrood, easy broodbakken, zuurdesem op een manier die voor iedereen werkt naar recepten als hierboven:Foto Links: The Brick: een brood waarbij ik meteen denk: dat wil ik ook maken! Lekker stevig, een lekkere bite van de zonnebloem pitten. Het brood is in de koelkast 2 weken houdbaar; handig dus! De buurvrouw van Jayne tipte om een plakje te roosteren; je huis zal heerlijk geuren naar gebrande noten.


Foto rechts: Multikleuren-maisbrood, met maismeel, wortel en bosuitjes; een brood dat alleen maar lekkerder wordt als je het een paar dagen in de koelkast bewaard.


Taarten Jayne Jubb

Patisserie is erg geliefd in deze vrijdagmiddagbakkerij. Bestsellers als chocolade-cheesecakebrownies, millionaire’s shortbread, chique tarte aux fruits. Maar het stel verwend regelmatig ook klanten die iets liever baksel eten die vrij zijn van gluten, suiker of lactose.


Foto links: De bosbessen-walnoten-ricottataart is glutenvrij. Het was een probeersel, want Sjoerd kwam thuis met een lading ricotta. Kun je daar iets mee vroeg hij aan Jayne. Wat een prachtige taart met lekker veel noten, blauwe bessen en ricotta. Dat moet samen wel lekker zijn!


Foto rechts: Peer-amandeltaart en variaties hierop. Groots in zijn eenvoud; een amandelvulling doet mij altijd een beetje chique aan. Een taartje die goed te doen is voor iedereen.


Plaatkoeken Jayne Jubb

Foto links: Voor elk wat wils. Sommige recepten zijn zondig, andere zijn iets minder zondig gemaakt zoals deze Supersonic Turbo Flapjacks. Flapjacks zijn een soort granolarepen uit Engeland en ze bevatten vaak heel veel suiker en boter. De variatie op deze reep is een krokante feel-good-reep en doet-je-goed-verwennerij.

Duurzaamheid is een hot item. Onder het motto van alle kleine beetje helpen, is er een manier waar je thuis aan kunt werken: voedselverspilling.


Jayne: “Ik krijg een kick van het opmaken van restjes, oftewel op creatieve manieren een ander gerecht maken. Noem het een tikkie nerdie (naast mijn liefde voor excelsheets). Thuis werd er vaak gegrapt dat “ons Jaynie” een maaltijd kon maken met “het niks in de koelkast.”

Foto rechts: In Bak! vind je het recept van een vegetarisch worst met restjes broodkruimels en kaas (diverse kazen werken prima) en kruiden, maar ook broodpudding of het recept op de foto rechts: Appel brown Betty. Goed idee, want ik heb af en toe appel over maar ook broodkruimels.

Ik heb al heel wat bakboeken in mijn handen gehad, maar Bak! van Jayne Jubb is niet te vergelijken met andere bakboeken die ik ken. Jane is een geboren schrijfster, zij kan receptuur en een flinke portie humor, heel goed combineren en daarmee de lezer enthousiasmeren zelf aan de bak te gaan. Bijzondere en bruikbare recepten voor iedereen en veel tips die nieuw voor mij waren.


Hoewel ik er nooit het vrijdagmiddaggevoel zelf heb mogen ervaren in de huiskamer van Jayne en haar man Sjoerd, voelt het alsof ik toch in de bakery ben geweest. Naast het bewonderen van de fotografie is het zo leuk om de anekdotes bij de recepten te lezen!

Bak! van Jayne Jubb; is verkrijgbaar bij de boekenwinkel en bij de buurtbakker zelf.

ISBN: 9789045220819


-- DANK --

Graag wil ik Karakter Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van BAK! van Jayne Jubb. De fotografie is van José van Riele. 
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page