top of page

Bakbijbel van Rutger van den Broek


Bakbijbel van Rutger van den Broek
Bakbijbel van Rutger van den Broek
Vanaf het moment dat Rutger van den Broek zich naar de eerste plaats bakte in Heel Holland Bakt werkte, ben ik fan. Nou ja, fan klinkt misschien wel een beetje puberaal. Maar zodra Rutger bakt, komt dat fijne gevoel bovendrijven. Dat herkenbare gevoel van heerlijk achter de keukenmachine staan en genieten van het lawaai dat het maakt. Ja echt, ik word rustig van het lawaai van die machine. Of om de oven aan te doen en te weten dat hij zich vast voorverwarmd terwijl je zelf lekker aan de slag gaat met de ingrediënten. Heerlijk.

Rutger straalt en geen wonder; Rutgers naslagwerk zijn recepten die goed in elkaar zitten. Waar je ècht op kunt bouwen, recepten die werken, heerlijk smaken en er prachtig uitzien.

Zo’n boek is Rutgers nieuwe boek: Bakbijbel; Rutger bakt van A tot Z. En dus stralen wij mee, want wij hebben nu ook een naslagwerk om vol zelfvertrouwen als thuisbakker aan de bak te gaan. 


Bakbijbel van Rutger van den Broek

De bakbijbel van Rutger van den Broek

is lekker dik, weegt goed 1200 gram en heeft 500 pagina’s met maar liefst 160 recepten. Een deel van de recepten ken je nog van de andere bakboeken van Rutger maar het grootste deel van de recepten is nieuw.  De bijbel is ook veel meer dan alleen maar een bundel recepten.


Het is eigenlijk een beetje een basisworkshop thuis; samen in de keuken met Rutger.

Er is uitgebreid ruimte voor uitleg over vele materialen, ingrediënten en technieken die je gebruikt als thuisbakker.


Bakbijbel van Rutger van den Broek
Bakbijbel van Rutger van den Broek

Er zijn technieken waarbij het prettig is als je begeleid wordt door veel foto’s. Zo snap je beter wat je moet doen. Bijvoorbeeld deze Italiaanse meringue. Dit kan fout gaan als je het recept niet goed stap voor stap volgt. Foto’s maken vaak meer duidelijk waar het fout kan gaan.


Rutger is een prettige meester. De ene meester op school kon vroeger toch ook beter uitleggen dan de andere?

Bakbijbel van Rutger van den Broek

De meeste recepten zijn voorzien van een prachtige foto en op de andere bladzijde lekker kort en bondig het recept.


Ik vind het ook erg leuk dat er bij een recept vaak iets persoonlijks staat. Een herinnering, een tip, wat meer informatie. De bakbijbel is voorzien van veel typisch Hollandse recepten. Lekker Oud Hollandse rondo’s, aardbeiensloffen, vele soorten vlaaien, slagroomtaarten, gevuld speculaas, kasteeltjes met marsepein.


Maar ook kletskoeken, wentelteefjes en hoe bak je eigenlijk lekkere poffertjes en wafels.


Bakbijbel van Rutger van den Broek

De bakbijbel gaat verder dan onze zoete Hollandse geschiedenis, met diverse soorten macarons, cupcakes, brownies, churros en verschillende friandises.


Friandises? Ik had er een paar jaar geleden nog nooit van gehoord. Dit zijn kleine, meestal zoete hapjes. 

Bakbijbel van Rutger van den Broek

Er is ook veel plaats voor grootse projecten. Deze fraisier moet ik toch ook eens hoger op mijn to do list plaatsen. Wat een prachtige taart! Maar de crème brûlée taart met rood fruit, de sachertorte en de citroentaart met knapperige meringue trekken ook erg.In een apart hoofdstuk “Nooit meer misbaksels”, vertelt Rutger wat er fout kan gaan en hoe je dit kunt voorkomen.


Hoe lekker denk je dat deze appel-notentaart en onderstaande appelkersen kanjers smaken?

Nu ook tijdens het schrijven merk ik dat het echt een dik naslagwerk is. Ik heb de foto’s gemaakt en moet even checken of de namen van het gebak allemaal wel klopt; maar wat een dik boek! Ik moet echt zoeken tussen de vele, vele recepten. Af en toe gebruik ik het register om iets te vinden.


Bakbijbel van Rutger van den Broek

Deze flinke bakbijbel zit bomvol inspiratie, motivatie en techniek. Het is zeker niet alleen een cadeautje voor jezelf. Je familie, vrienden, buren en collega’s zullen heel blij zijn met een goede thuisbakker dichtbij.


Het mag duidelijk zijn: De Bakbijbel van Rutger van den Broek is niet een trendy bakboek anno 2015. Ik ziet het als een naslagwerk, een must voor iedereen die van bakken houdt. Deze bakbijbel is niet tijdgebonden en zal je nog vele, vele jaren bijstaan bij het bakken. Een instant klassieker naast mijn moeders Margriet kookboek uit 1963. Oud en nieuw, beide heel erg bruikbaar. 


De bakbijbel van Rutger van den Broek is verkrijgbaar in de boekenhandel.

ISBN 9789048826278Wie is Rutger eigenlijk?

In dit interview dat gehouden wordt door de lezers van Carola Bakt Zoethoudertjes kom je veel leuks te weten.


-- DANK --

Dit review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van deze bakbijbel: Uitgeverij Carrera culinair.
Uitgeverij Carrera culinair heeft een serie bijbels uitgebracht; een Visbijbel, Groentebijbel en deze Bakbijbel hoort bij deze serie.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

De recept fotografie is van Harold Pereira, de foto’s van de how to’s zijn gemaakt door Michel Wichman.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page