top of page

Interview met Rutger van den Broek


Interview Rutger van den Broek
interview rutger van den broek
Wat heb je altijd van Rutger van den Broek willen weten?  Dat vroeg ik vorige week aan jullie. En dat heeft Rutger geweten, want jullie zijn echte Rutger-fans en stelden hem ruim 80 vragen! Het viel voor Rutger natuurlijk niet mee om hier een keuze uit te maken. In dit interview met Rutger lees je het antwoord op maar liefst 16 van de leukste vragen.

De eerste drie vragen, van Vivian, Jannachien en Aletta worden beloond met een Bakbijbel van Rutger!  De winnaars van de prijsvraag zijn inmiddels op de hoogte gebracht.


Maar eigenlijk zijn we allemaal een beetje winnaars? Rutger zit comfortabel op zijn praatstoel en babbelt er lekker op los. Lees je mee?

Interview met Rutger van den Broek


Vivian: Jaaa, wil ik heel graag winnen!! Rutger, hoe lang is jouw bakken ‘to do’ -lijstje en wat staat er op dit moment bovenaan? Ik raak nog steeds niet uitgebakken en vraag me af hoe dat gaat bij iemand met zoveel bak-ervaring!

“Mijn ‘to do’ lijstje is heel lang en volgens mij raak ik nooit uitgebakken. Er is zoveel te ontdekken en te bedenken, ik weet soms niet waar ik moet beginnen. Ik wil nog veel verschillende macaron-smaken ontwikkelen en maken, ik wil meer met zuurdesem gaan doen, experimenteren met gekleurd biscuit in patronen, kleine hartige hapjes bakken… hoe lang wil je het lijstje hebben? Bovenaan staan de macarons met passievrucht en witte chocolade, ik denk dat ik die zondag ga bakken!”

Jannachien: Stel…. je ontmoet iemand en…BAM!!! verliefd en je wilt indruk maken, nodigt die iemand uit…. welk recept uit jouw Bakbijbel maak je dan om indruk te maken? “Grappig, want dit is echt gebeurd. Mijn vriend kende ik pas net en toen bakte ik mijn Fraisier voor hem. En of het nu daar door komt of niet, 2,5 jaar later zijn we nu nog steeds samen. Deze verfijnde Franse taart met twee dunne lagen biscuit, waartussen een lichte botercrème en aardbeien, afgedekt met een laagje marsepein is echt verleidelijk ☺”

Interview Rutger van den Broek20150926_0001
interview rutger van den broek

Aletta: Hoi Rutger, welke eigenschappen /vaardigheden die je in je werk als verpleegkundige nodig hebt / gebruikt, komen ook bij het bakken weer goed van pas? Zijn er veel overeenkomsten tussen beiden? Groetjes Aletta (ook verpleegkundige )

“Eigenlijk zijn er best wel veel overeenkomsten. Bij het bakken is nauwkeurig werken belangrijk, wat ook met het werken en rekenen met medicatie veel terug komt. Een fijne motoriek is handig, die je ook als verpleegkundige bij het prikken en wondverzorgen nodig hebt. En vooral als je voor mensen bakt wil je dat mensen er blij van worden, eigenlijk ook een soort verzorgen.”


Janien: Beste Rutger, is er nog iets waar jij graag zelf nog een recept van zou willen hebben? “Wat ik heel lekker vind en waar ik nooit uitgegeten van ben, is Spakenburgs hart. Het is mij nog nooit gelukt om deze net niet helemaal gare koek, gedecoreerd met glazuur, na te maken. En het recept ervan is geheim. Als iemand het heeft, hou ik mij van harte aanbevolen ☺”

Gesina Jagt: Als een kunstenaar, schilder enz. klaar is met zijn/haar werk hebben ze soms moeite om er afstand van te doen. Als je een hele mooie taart hebt gebakken heb je er dan ook moeite om hem aan te snijden??? “Ik heb er gelukkig niet zo’n last van om afstand te doen van mijn taarten, ik bak graag voor anderen. Hoeveel tijd ik ook in een taart gestoken heb, uiteindelijk moet hij gewoon heel lekker zijn! De enige manier om dat te ontdekken en daar van te genieten is toch door hem aan te snijden, daar ontkom je niet aan. Het is soms wat cru om iets waar je uren aan hebt staan werken doormidden gesneden te zien worden, maar als je daarna iedereen ziet genieten, dan weet je waar je het voor doet.”

Interview Rutger van den Broek20150926_0004

Josien tuinier: Hallo Rutger, wat zou je bakken voor de koning en koningin? “Voor de koning en koningin zou ik een mooie high tea neerzetten, met veel friandises. Mijn bramenschuitjes en citroencheesecakejes komen er zeker bij te staan en waarschijnlijk ook wel een mooie macarontoren. Dus Maxima, mocht je dit lezen, wanneer schikt het jullie?”

Nelise: Waar was je eerste baksel en hoe oud was je toen? “Eén van mijn eerste baksels die ik echt helemaal zelf gemaakt heb was een klappertaart: een kokostaart met chocoladeganache er bovenop. Ik denk dat ik 13 was toen ik uit school zelf de ingrediënten ervoor had gekocht.”

Kim: Goedemorgen Rutger, wat bak je zelf het liefst? Iets groots? Iets kleins? Iets zoets? Of juist hartig? En bak je zelf nog geregeld? Fijne dag! “Ik vind het heel leuk om kleine, fijne hapjes te bakken. En uiteraard zoet ☺ Het hoofdstuk friandises is dan ook echt mijn favoriete hoofdstuk. De hapjes zijn klein, strak, mooi afgewerkt en gewoon heel lekker! En ja, ik bak nog regelmatig, is het niet voor een boek, dan wel gewoon ter ontspanning.”

Bakbijbel van Rutger van den Broek

Marjon Blokland: Hallo Rutger
, Met welk recept heb jij het meeste moeite gehad om het onder de knie te krijgen en wat was het grootste struikel blok in dat recept? “Met een goed recept voor een gebakken cheesecake heb ik heel lang moeite gehad. Misschien is het omdat ik te perfectionistisch ben, maar het wilde nooit goed lukken naar mijn mening. Ondanks dat andere mensen die hem proefden het wel lekker vonden, ik was er nog niet tevreden over. Gelukkig heb ik nu een heel fijn recept voor mijn cheesecake, die ook in de Bakbijbel staat.”


Ellie: Hoi Rutger, ik bak nu nog vaak met pakjes-zakjes en durf nog niet zo goed zonder. Waar kan ik het beste mee beginnen wanneer ik dat los wil laten? Begin vooral met niet te moeilijke recepten, bijvoorbeeld een basiscake, chocolate chip cookies of een victoria sponge cake. Als je die onder de knie hebt kun je gaan experimenteren met toevoegingen en andere smaken. Net als bij veel andere dingen moet je het bakken ook door ervaring leren. En bij mij lukte ook nooit alles in één keer hoor, maar dan weet je in ieder geval ook hoe het niet moet.”


oliebollen bakken Rutger van den Broek
interview rutger van den broek

Karen: Hoi Rutger,
 Heb jij ook wel eens dat je midden in de nacht wakker wordt omdat je ineens zin hebt om iets te gaan bakken of inspiratie krijgt voor een mooie taart oid? En wat maak je dan?
 Ik vraag me namelijk af of ik nou de enige ben die zo gek is op bakken dat ik er zelfs van droom en midden in de nacht mijn bed uit ga om ‘aan de bak’ te gaan!
 “Je bent zeker niet de enige die zo gek is om midden in de nacht te gaan bakken, ik doe het ook op de raarste momenten. Al doe ik het niet vaak midden in de nacht, er ligt wel altijd een notitieblokje in de buurt om nieuwe smaken en ontwerpen op te schrijven. Soms doe ik er vervolgens niks meer mee, maar het kan ook leiden tot een mooi nieuw recept.”


Jo’s Daughter: Hallo Rutger, bak je ook als je verdrietig bent? En zo ja wat maak je dan om je weer wat beter te voelen… Daar ben ik best benieuwd naar. Heb zelf lange tijd niet kunnen bakken omdat er emoties in de weg zaten. En ik zou graag weten of jij een recept hebt dat je weer een stuk happier laat voelen. “Bakken is voor mij heel ontspannend en ook als ik verdrietig ben kan het goed werken om mij beter te voelen. Bij feel good food denk ik toch snel aan chocolade, daar ga ik mij altijd beter door voelen. Mijn ultieme brownies of decadente chocolade sinaasappeltaart zijn denk ik mijn favorieten als het gaat om baksels waar je (weer) blij van wordt.”


Interview Rutger van den Broek20150926_0002

Joseph: Hey Rutger, als keukenprins sta ik vaak te bakken en er gaat geen week voorbij zonder taart cake of koekjes. Maar mijn vraag aan jou is, bakt er ooit iemand iets lekkers voor jou? Want omdat ik zelf bak krijg ik nooit iets lekkers te proeven/eten van familie, vrienden of kennissen. Is dat bij jou wel het geval, of “moet” jij ook alles zelf bakken… “Het klinkt herkenbaar, ik moet meestal ook zelf bakken. Mensen durven mij ook niet altijd alles te laten proeven, omdat ze denken dat ik het niet goed genoeg vind. Terwijl ik echt niet zo moeilijk ben! De liefde en aandacht van zelfgebakken dingen vind ik al geweldig!”


Linda Roest: Rutger, ben jij een “nette” bakker of is je keuken “ontploft” (zoals bij mij ;-)) als je iets aan het bakken bent. “Ik probeer altijd een nette bakker te zijn, maar soms lukt dat niet helemaal. Wel werkt het veel lekkerder als je alles een beetje schoon houdt en opruimt tussendoor. Van te voren weeg ik vaak alles al af, zodat ik in één keer door kan gaan. En tussen de stappen door gaat alles in de vaatwasser, zodat ik weer met een schoon werkblad kan beginnen aan de volgende stap.”


Interview Rutger van den Broek20150926_0003

Gerlinde: Beste Rutger, als ik niet de zelfde bakvorm heb als in een recept beschreven hoe weet ik dan dat de bakvorm die ik zelf wel heb (bv een tulband) groot genoeg is? Heb van de week iets gebakken en dat ging er helemaal overheen…. “Het is altijd vervelend als een recept een bakvorm aangeeft die je niet hebt. In mijn Bakbijbel heb ik een tabel staan waarin staat welke vormen je voor elkaar kunt vervangen en hoe je recepten om kan rekenen voor een andere vorm. Dit kun je zelf ook doen, reken de inhoud uit van de genoemde vorm en vergelijk dit met die van je eigen vorm.”


Wat heb ik weer veel van Rutger geleerd. Zo heb ik geleerd dat ik nooit mee zal doen aan Heel Holland Bakt, want de pattiserie-kennis en ervaring van Rutger ligt vele malen hoger. Maar ook dat je rustig ervaring moet opdoen met bakken en het gewoon opnieuw moet proberen als het niet lukt, dat je als ouders de liefde voor het bakken een beetje kunt voeden en vooral: dat je bakt omdat je het zelf heel erg leuk vindt!


Maar ik vroeg me ook af? Mocht Maxima reageren? Heb je nog een afwashulp nodig Rutger? Of een bak-assistente? Ik denk ook niet dat ik de enige ben die dan bij je gaat solliciteren!

Bedankt lieve lezers voor al jullie vragen. Zonder jullie was dit interview nooit zo interessant geworden!


Een review over Rutgers laatste bakboek: Bakbijbel vind je hier.

Wil je de bakbijbel graag zelf aanschaffen? Je vindt deze goede bakbasic bijna in iedere boekenwinkel.Gerelateerde posts

Comments