top of page

Bakken met Menno de Koning


Bakken met Menno de Koning
Bakken met Menno de Koning
Respect voor alle kandidaten die de zenuwslopende weken rondom de opnamen van Heel Holland Bakt doorstaan. Nog meer respect voor de finalisten. Wat is dat hard werken, maar de beloning is groot: Een eigen bakboek als Bakken met Menno de Koning uitbrengen, is dat eigenlijk niet een stille wens die we allemaal hebben?

Nadat Menno de koning Heel Holland Bakt 2014 won was al vrij snel duidelijk dat het bakboek er ook daadwerkelijk ging komen. En nu op de dag van de boekpresentatie is zelfs al duidelijk dat Menno zo vol ideeën zit dat je niet raar moet kijken als er op de korte termijn een tweede boek verschijnt; een kookboek. 

Ik ga je zo een kijkje geven in “The bake force” van Bakken met Menno, maar eerst neem ik je mee naar de boekpresentatie die werd gehouden op 29 janurari in Betty Blue in Amsterdam. Behalve wat leuke fotootjes, heb ik ook wat nieuwtjes gehoord. Stay on tuned!

Geen zin in” roddel en achterklap”? Meteen door naar het bakboek? Scroll dan even verder. 

Review en boekpresentatie Bakken met Menno de Koning


Paul de Leeuw had er zin in en kon bijna niet wachten om het eerste exemplaar “Bakken met Menno” uit te reiken. Paul lijkt behoorlijk onder de indruk van Menno’s looks en zijn talent in de keuken.

Helaas was Paul wat aan de vroege waardoor mijn speeddate met Menno niet door kon gaan. Maar…. ik heb een andere manier gevonden om Menno toch nog wat antwoorden te ontfutselen. Maar daar….. ….. vertel ik je een ander keer over.


Martine Bijl en Janny van de Heijden


Collega’s? Nee, volgens mij zijn de dames Martine Bijl en Janny van de Heijden inmiddels goede vriendinnen. Zij grapten er op los.

Menno de Koning en Patricia van Buuren Schothorst

Was vroeger de Mjam Taart! alleen te verkrijgen in speciaalzaken, vorige week zag ik de Mjam Taart! zelfs in de supermarkt. Gewoon in het dorp waar ik woon. Mjam taart! zit goed in de lift! Patricia van Mjam Taart! verklapte me dat ze Menno bereid hebben gevonden om voortaan een eigen column te schrijven in het zoete hobbyblad. Zo ben je verkoper, om vervolgens ook bakker te worden én schrijver! What’s next? Ik ben benieuwd.


Menno de Koning en vriend Tim

Menno met zijn vriend Tim. Zou hij ook van bakken houden? En behoord hij tot het testteam van Menno?

Ook zo nieuwsgierig naar Bakken met Menno? Wat kun je verwachten behalve een kiekeboe-taart? Kom ik neem je snel mee!


Review en boekpresentatie Bakken met Menno de Koning

Laat Menno zelf zijn recepten uitzoeken en het bakboek gaat er uitzien zonder poespas. Vier hoofdstukken, dat is waar het boek uit bestaat. Van zijn grote liefde voor Amerika, zijn liefde voor cupcake (Menno: “Je houdt van ze of je haat ze.”), zijn keuze voor vegetarisch eten en zoet & zondig.


Amerikaanse bakes and cakes

  1. Cupcake galore

  2. Very vegan

  3. Guilty pleasures

Gelukkig zijn veel herkenbare recepten die je Menno zag bakken in de uitzendingen van Heel Holland Bakt tussen de recepten door terug te vinden. Zo kun je de uitzendingen van Heel Holland Bakt weer even opnieuw beleven.

Review en boekpresentatie Bakken met Menno de Koning

Lekker thuis achter je fornuis heb je de tijd en lukt deze bovenstaande taart Chocoladetaart “go nuts” vast en zeker. In de uitzending was er niet genoeg tijd voor Menno om deze taart tot zijn recht te laten komen.

Het bakboek is opgebouwd uit grote foto’s van het recept en een uitgebreide uitleg op de andere pagina of soms zelfs pagina’s  Sommige recepten vragen om wat meer foto’s bij de uitleg.

Tussen de bladzijden door vertelt Menno over zichzelf.  Bijvoorbeeld dat hij verzot is op Amerika, ooit een eigen bedrijfje is begonnen in cupcakes en waarom hij ook graag vegan bakt.


chocolade cola cake Menno de Koning

De liefde voor Amerika druipt van zowel de taarten als van de bladzijden af. Recepten als chocolade-cola cake, Pumpkin pie, carrot cake whoopies en red velvet cake. Foto’s van Menno in een American store, met een pot crisco in zijn hand.

Cupcakes Menno de Koning

De cupcake over het topje van populariteit heen? Als het aan Menno ligt niet. De mogelijkheden voor dit kleine mini gebakje zijn eindeloos. Menno kiest liever niet voor cupcakes met een dikke laag fondant. Liever de cupcakes met smaakmogelijkheden zoals deze Marvelous Mojito.

Links onder: Deze taart moet ik je binnenkort echt laten proeven. Ooooh daar waren de aanwezigen bij de boekpresentatie het mee eens. Het is de Chocolade Pindakaastaart.

Rechts onder lijkt en mooi afgesmeerde zomerse fruittaart. Dat is het ook maar het is ook een kiekeboe taart of hidden design taart. Als je de taart aansnijdt verschijnen er laagjes cake in alle kleuren van de regenboog.

Kiekeboe taart Menno de Koning

Heel herkenbaar: de Hidden designtaart waarmee Menno uiteindelijk de jury wist te overtuigen dat hij de beste thuisbakker van 2014 was.

Rechts onder ook een heerlijk recept uit de uitzending: Bramencharlotte.