top of page

Bakken met Menno de Koning


Bakken met Menno de Koning
Bakken met Menno de Koning
Respect voor alle kandidaten die de zenuwslopende weken rondom de opnamen van Heel Holland Bakt doorstaan. Nog meer respect voor de finalisten. Wat is dat hard werken, maar de beloning is groot: Een eigen bakboek als Bakken met Menno de Koning uitbrengen, is dat eigenlijk niet een stille wens die we allemaal hebben?

Nadat Menno de koning Heel Holland Bakt 2014 won was al vrij snel duidelijk dat het bakboek er ook daadwerkelijk ging komen. En nu op de dag van de boekpresentatie is zelfs al duidelijk dat Menno zo vol ideeën zit dat je niet raar moet kijken als er op de korte termijn een tweede boek verschijnt; een kookboek. 


Ik ga je zo een kijkje geven in “The bake force” van Bakken met Menno, maar eerst neem ik je mee naar de boekpresentatie die werd gehouden op 29 janurari in Betty Blue in Amsterdam. Behalve wat leuke fotootjes, heb ik ook wat nieuwtjes gehoord. Stay on tuned!


Geen zin in” roddel en achterklap”? Meteen door naar het bakboek? Scroll dan even verder. 


Review en boekpresentatie Bakken met Menno de Koning

Paul de Leeuw had er zin in en kon bijna niet wachten om het eerste exemplaar “Bakken met Menno” uit te reiken. Paul lijkt behoorlijk onder de indruk van Menno’s looks en zijn talent in de keuken.

Helaas was Paul wat aan de vroege waardoor mijn speeddate met Menno niet door kon gaan. Maar…. ik heb een andere manier gevonden om Menno toch nog wat antwoorden te ontfutselen. Maar daar….. ….. vertel ik je een ander keer over.


Martine Bijl en Janny van de Heijden

Collega’s? Nee, volgens mij zijn de dames Martine Bijl en Janny van de Heijden inmiddels goede vriendinnen. Zij grapten er op los.


Menno de Koning en Patricia van Buuren Schothorst

Was vroeger de Mjam Taart! alleen te verkrijgen in speciaalzaken, vorige week zag ik de Mjam Taart! zelfs in de supermarkt. Gewoon in het dorp waar ik woon. Mjam taart! zit goed in de lift! Patricia van Mjam Taart! verklapte me dat ze Menno bereid hebben gevonden om voortaan een eigen column te schrijven in het zoete hobbyblad. Zo ben je verkoper, om vervolgens ook bakker te worden én schrijver! What’s next? Ik ben benieuwd.


Menno de Koning en vriend Tim

Menno met zijn vriend Tim. Zou hij ook van bakken houden? En behoord hij tot het testteam van Menno?

Ook zo nieuwsgierig naar Bakken met Menno? Wat kun je verwachten behalve een kiekeboe-taart? Kom ik neem je snel mee!


Review en boekpresentatie Bakken met Menno de Koning

Bakken met Menno de Koning

Laat Menno zelf zijn recepten uitzoeken en het bakboek gaat er uitzien zonder poespas. Vier hoofdstukken, dat is waar het boek uit bestaat. Van zijn grote liefde voor Amerika, zijn liefde voor cupcake (Menno: “Je houdt van ze of je haat ze.”), zijn keuze voor vegetarisch eten en zoet & zondig.


Amerikaanse bakes and cakes

  1. Cupcake galore

  2. Very vegan

  3. Guilty pleasures


Gelukkig zijn veel herkenbare recepten die je Menno zag bakken in de uitzendingen van Heel Holland Bakt tussen de recepten door terug te vinden. Zo kun je de uitzendingen van Heel Holland Bakt weer even opnieuw beleven.


Review en boekpresentatie Bakken met Menno de Koning

Lekker thuis achter je fornuis heb je de tijd en lukt deze bovenstaande taart Chocoladetaart “go nuts” vast en zeker. In de uitzending was er niet genoeg tijd voor Menno om deze taart tot zijn recht te laten komen.


Het bakboek is opgebouwd uit grote foto’s van het recept en een uitgebreide uitleg op de andere pagina of soms zelfs pagina’s  Sommige recepten vragen om wat meer foto’s bij de uitleg.


Tussen de bladzijden door vertelt Menno over zichzelf.  Bijvoorbeeld dat hij verzot is op Amerika, ooit een eigen bedrijfje is begonnen in cupcakes en waarom hij ook graag vegan bakt.


chocolade cola cake Menno de Koning

American style

De liefde voor Amerika druipt van zowel de taarten als van de bladzijden af. Recepten als chocolade-cola cake, Pumpkin pie, carrot cake whoopies en red velvet cake. Foto’s van Menno in een American store, met een pot crisco in zijn hand.


Cupcakes Menno de Koning

De cupcake over het topje van populariteit heen? Als het aan Menno ligt niet. De mogelijkheden voor dit kleine mini gebakje zijn eindeloos. Menno kiest liever niet voor cupcakes met een dikke laag fondant. Liever de cupcakes met smaakmogelijkheden zoals deze Marvelous Mojito.


Links onder: Deze taart moet ik je binnenkort echt laten proeven. Ooooh daar waren de aanwezigen bij de boekpresentatie het mee eens. Het is de Chocolade Pindakaastaart.


Rechts onder lijkt en mooi afgesmeerde zomerse fruittaart. Dat is het ook maar het is ook een kiekeboe taart of hidden design taart. Als je de taart aansnijdt verschijnen er laagjes cake in alle kleuren van de regenboog.


Kiekeboe taart Menno de Koning

Heel herkenbaar: de Hidden designtaart waarmee Menno uiteindelijk de jury wist te overtuigen dat hij de beste thuisbakker van 2014 was.


Rechts onder ook een heerlijk recept uit de uitzending: Bramencharlotte. 


In Bakken met Menno de Koning, kom je af en toe wat stukjes op en top Menno tegen: Tattoo’s en comic book strips versieren hier en daar de bladzijden.


Vegan recepten Menno de Koning

Vegetariër

Menno is als vegetariër bewust bezig met eten. Het liefst zou hij al wat dierlijk is ook niet langer gebruiken in zijn recepten. Maar roomboter… dat is heel moeilijk als je dat erg lekker vindt. Toch zijn er mogelijkheden en vaak heeft iemand het niet eens in de gaten dat er geen dierlijk vet verwerkt is, vertelt Menno.


Links boven de chocolade avocadotaart en rechts onder Vegan Tex Mex Burgers.


Cartoon Menno de Koning
May the bake force be with you

Dat tweede boek van Menno?

Iemand met zoveel ambities? Dat gaat er vast komen. Heb je de uitnodiging gezien die ik kreeg om naar de boekpresentatie te komen?  May the bake force be with Menno in cartoon! Ik stem voor een kookboek of bakboek in cartoon!

Wil jij ook samen met Menno gaan bakken in de keuken? Hou je van bakken met een Amerikaans accent? Ben je ook verzot op cupcakes en ben je benieuwd hoe je lekker kunt bakken a la vegan? Menno experimenteert en slaagt met vlag en wimpel.


Bakken met Menno van Menno de Koning is te verkrijgen in de boekenhandel.

ISBN: 9789021558721


-- DANK --
Dit review kwam mede tot stand door de Kosmos uitgevers. Hartelijk dank hiervoor.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Komentarze


bottom of page