top of page

Milk and cookie shots van Menno de Koning

Milk and cookie shots koekjes met melk
Milk and cookie shots van Menno de Koning
Een paar maanden geleden verscheen het bijzonder kleurige kookboek van Menno de Koning: Menno’s superheroes kookboek. Die datum vergeet ik niet meer. Het was zo’n  gezellige dag. Ik had een heerlijke lunch achter de rug bij de boekpresentatie van dit kleurrijke boek en de zon straalde. Helaas liet mijn auto mij op de terugweg naar huis in de steek. Jammer voor mijn autootje; na 155.000 kilometer trouwe dienst was het definitief over. De ANWB verscheen destijds heel snel ter plekke. Ik was nog maar net in het gras gaan zitten om in het boek te gaan neuzen, toen er een gele auto verscheen.


De recepten in het boek zijn net zo fleurig en aantrekkelijk als het boek zelf. Menno’s kookboek staat bomvol feelgood en fun-recepten en dus tellen we geen calorieën tellen, maar genieten van het eten en van elkaar. Deze Milk and cookie shots van Menno de Koning is zo’n leuk recept; op en top fun. Kinderen zullen het heel leuk vinden om te trakteren met wat melk, maar ook volwassen zullen een shot koek met Kahlua bij een espresso na het eten zeker weten te waarderen!


Uit Menno’s superheroes kookboek: “Melk & koekjes zijn typisch Amerikaans. Kinderen zijn er dol op. Hier vinden we het meestal een beetje apart om koekjes in melk te dopen maar ik ben er ook dol op. Dit is de hybride versie, een shotje melk direct uit een koekje drinken. De chocolade aan de binnenkant van het koekje zorgt ervoor dat het niet een zompig zooitjes wordt.”

Bakvorm vullen met koekjesdeeg

Milk and cookie shots van Menno de Koning

Benodigdheden voor 10-12 stuks

  1. 225 gram roomboter op kamertemperatuur

  2. 55 gram kristalsuiker

  3. 1 zakje vanillesuiker (of vanille extract)

  4. 75 gram lichte basterdsuiker

  5. 1 eidooier

  6. 1/2e theelepel zout (ik deed ietsje minder)

  7. 1/2 theelepel kaneel

  8. 250 gram bloem

  9. Eventueel 175 gram pure chocolade druppels of stukjes voor door het deeg (heb ik niet gedaan)

Voor in het koekje:

  1. 150 gram pure chocolade

  2. 250-350 ml melk

  3. Eventueel 1 vanillestokje

Extra:

  1. Bakvorm voor smalle cakejes, maar misschien kun je de koekjes ook vormen in een glas en na het koelen uit het glas halen en afbakken. Of dit werkt weet niet zeker.

  2. Appelboor

Milk and cookie shots koekjes met melk
Milk and cookie shots van Menno de Koning

Milk and cookie shots van Menno de Koning

Kneed alle ingrediënten voor de koekjes goed door en vorm hierna de koekjes in de bakvorm. Pff, dat werkte niet echt goed bij mij want het deeg was heel plakkerig en zacht. Misschien dat een klein kwartiertje in de koelkast beter zou werken, het deeg is dan nog niet stijf maar wel iets minder zacht en plakkerig.


Verdeel een stuk koekdeeg in de bakvorm en duw het deeg goed naar beneden en probeer met je vinger een holte te maken. Maak van een klein stukje deeg een balletje, druk het plat en leg het bovenop het deeg in de vorm. Dit is de onderkant van het “glas”. Vul zo alle vormen en laat het deeg minimaal een half uur afkoelen in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven) en bak de koekjes-glazen in ongeveer 20-24 minuten gaar. Haal de koekjes direct uit de vorm. De opening van de koeken waren toch weer een beetje dicht gegaan tijdens het bakken. Nu het deeg nog warm is, kun je met een appelboor de bovenkant weer zonder problemen weer open maken. Ik zag dat mijn koekjesglazen nog niet helemaal gaar waren van binnen en dus gingen de “glazen” weer terug in de oven. Na een minuut of 6-7 later waren ze wel helemaal gaar en mochten ze uit de oven.



Word je chocolade wat dikker, een seconde of 15 in de magnetron doet wonderen!

Verwarm de chocolade zodra je koekglazen afgekoeld zijn. Dit kun je au bain marie doen, maar als ik maar weinig chocolade verwerk gebruik ik zelf vaak de magnetron. Zorg ervoor dat de chocolade vrij dun is, anders krijg je het later niet goed in het glas. Laat de chocolade in het gaatje lopen, bijna tot bovenaan. Met een lepeltje bedekte ik een klein beetje de randen rondom de holte. Het overtollige chocolade ging weer retour in bij de chocolade. Werk zo koekje na koekje af. Word je chocolade iets te dik? Een seconde of 15 in de magnetron doet wonderen.


Laat de chocolade hard worden, dit gaat het snelste in de koelkast. Schenk op het aller- allerlaatst voor presenteren de melk in het koekjesglas voor melk en maak het feest af met een half fleurig rietje.


Uit Menno’s superheroes kookboek: “Feestje? Probeer eens met Kahlua!”

Menno’s superheroes kookboek van Menno de Koning

is verkrijgbaar in de boekenwinkel.

ISBN: 9789021561547

Dit recept is afkomstig uit Menno’s superheroes kookboek.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page