top of page

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie


Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie
Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie
Marike Bol kreeg een paar jaar geleden de diagnose coeliakie. Op dat moment dacht ze dat ze nooit meer zou kunnen genieten van eten. Als je geen gluten meer eet, vallen veel mogelijkheden af. Maar Marike liet het er niet bij te laten zitten. Gelukkig zijn er nog zoveel mogelijkheden over om van je leven een feestje te maken.

Bakken zonder tarwe; gelukkig zijn er nog zoveel mogelijkheden over om van je leven een feestje te maken


Marike begon een bijzonder bakblog Oh My Pie! en schreef in 2017 haar eerste bakboek: Oh My Pie, van glutenvrije last naar glutenvrij feestje! (het boek review vindt je hier).


Na een jaar begon het toch weer te kriebelen. Marike wilde heel graag een boek maken en hierin laten zien dat er naast tarwe nog behoorlijk veel keuze is in meelsoorten.  Marike vertelt je alles over bakbananenmeel, hazelnoten, – kastanje-, kikkererwten-, kokos-, lupine- en tijgernotenmeel. Wat een bijzondere ontdekkingreis!


Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Wow, Marike lijkt een eindeloze berg energie te hebben. Bij haar boekpresentatie bakte ze een tafel vol lekkers en twee dagen later deed ze het gewoon dunnetjes nog eens over en yes, ik mocht meeproeven!  Ik nam mijn jongste zus mee en wat hebben we genoten van al dat lekkers en het gezelschap.Bedankt voor de geweldige tafels lekkers om te proeven Marike! Wat een werk.

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Bakken zonder tarwe is best een flink boek en alle recepten zijn voorzien van een prachtige foto. Marike bakt vaker zebrataarten en ik heb er al eerder verlekkerd naar zitten kijken. Wat een prachtige taart.  Ik heb hem geproefd bij de boekpresentatie en geef hem een dikke duim omhoog. In het boek verteld Marike hoe je precies deze cheesecake met mango en passievrucht met zebrastrepen maakt.Uit Bakken zonder tarwe: “Kun je niet geloven dat jij ook zo’n plaatje van een taart zou kunnen maken? Herhaal wat ik zeg: “Ik kan dit!” Haal even diep adem, stroop je mouwen op, en ga aan de slag. Heb geduld en tada! Daar is hij, deze prachtige taart!”

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Op en top Oh My Pie! Ontbijttaarten en ontbijttaartjes; kleurig en voedzaam. Wat een vrolijke en lekkere manier om je dag te starten. Marike is en kei in het versieren en op smaak brengen met fruit, noten en zaden. Geen baksel ziet er saai uit.


Foto links: Bramen en blauwe bessen tartelettes. Een bodem met gezonde ingredienten, gevuld met onder andere kokosyoghurt.

Foto rechts: Tropische cake met mango in de cake en mangoroosjes op de cake. De cake is gezoet met mango en tijgernotenmeel. Met dit bijzondere meel ga ik binnenkort ook aan de slag. Tijgernotenmeel smaakt van nature zoet en daarom is er bij dit recept geen extra zoetje toegevoegd.


Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Foto links: Wat een topper. Tijdens de proeverij hoorde ik veel lovende woorden over deze Frambozen cheesecake repen. Neem een hap dwars door de reep heen, dan proef je alle lagen in één hap.


Foto midden: Hummus eierkoeken. Ahh heerlijk, ik heb vaker met kikkererwten gebakken. Ze geven een heerlijke structuur aan je baksel, ze zijn gezond en zo lekker! Wat een bijzonder recept.


Foto rechts: Toscaanse kastanjetaart. De inspiratie vond Marike tijdens haar vakantie in Italië en natuurlijk gaf zij hier haar eigen draai aan. Kastanjemeel is een product die je vaker tegenkomt in Italië.


Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Uit het hoofdstuk hartige happers komt deze quiche met gegrilde puntpaprika. Lekker kleurig naast andere recepten als: uienbroodjes, quiche met pompoen en Italiaanse focaccia.

Taartjes bakken gaat Marike heel makkelijk af, maar voor brood heeft zij zich echt moeten inspannen. Brood zonder gluten is een uitdaging op zich. Veel recepten hebben een lange rij ingrediënten die niet iedereen zomaar in huis heeft. Marike heeft gezocht naar recepten die voor iedereen goed te doen zijn. Zo zie je op de foto rechts een rustiek zaden brood met kastanjemeel en een mix van zaden voor een goede bite.


Uit Bakken zonder tarwe: “Glutenvrij bakken is écht anders dan bakken met meel dat gluten bevat. Je gebruikt andere meelsoorten, het bakproces verschilt, en daarnaast heeft het deeg een andere dikte én structuur. Mijn meest belangrijke tip is dan ook; laat al je verwachtingen los en start met een frisse open blik!”

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie
Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Ik volg Marike op de netwerken en regelmatig valt mijn mond open bij het zien van al die lekkere foto’s op haar blog Oh My Pie! (neem even een kijkje op haar instagram, dan snap je wat ik bedoel). De baksels zijn absoluut vernieuwend, verzorgt, kleurrijk en zijn niet alleen geschikt voor een doelgroep die moet of wil leven zonder gluten en/of lactose. De vrolijke toon van Marike Bol werkt aanstekelijk. Ik heb zin om binnenkort voor je te gaan bakken.


Voedsel? Niet vullen maar voeden


Bakken zonder tarwe van Marike Bol geeft je veel informatie over bijzondere soorten meel, recepten zijn heel divers en zijn vooral  bedoeld om je lichaam te voeden. Dus een scone, een koekje, een stuk taart, fudge of donut. Ze zijn wat mij betreft op het diner na, geschikt voor vrijwel ieder moment van de dag.


Bakken zonder tarwe van Marike Bol van het blog Oh My Pie is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789492537089--MET DANK AAN --
Graag wil ik Marike Bol en uitgeverij Bjornbooks bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Kalkidan van Staveren en de lifestylefotografie van Anne Eigenraam.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page