top of page

Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van Anne Marie Reuzenaar


Natuurlijk zonder suiker van Anne Marie Reuzenaar
Sugar, sweetie pie, suikerhartje, honey: zoete koosnaampjes. Een zoet kind, een suikertante, ze kwamen erop af als vliegen op de suiker. We zijn het zo gewend. Suiker is positief. Nee, niet in Natuurlijk zonder suiker van Anne Marie Reuzenaar.

En ongesuikerd je mening geven is weer minder positief. Hoewel…. je weet wel wat je aan iemand hebt. Duidelijkheid. Is dat niet waar dit suikerboekje omdraait? 


Ja, ik eet suiker en jij waarschijnlijk ook. Ik bak mijn zoethoudertjes vaak lekker zoet. Daar gebruik ik een weegschaal voor en zo weet ik precies hoeveel suiker ik gebruik. Dat is een van de voordelen van bakken en koken met eigen en liefst verse ingrediënten: je weet wat er in je eten of lekkers zit aan ingrediënten.

Maar ook al doe ik nog zo mijn best, niet van alle producten is duidelijk of het suiker bevat of niet.  Laat staan hoeveel suiker het bevat. Dat suiker niet alleen in koek en taart zit en niet alleen in kilo verpakkingen in de schappen van de supermarkt te vinden zijn, vormt een belangrijke lijn in dit kook- en bakboek. Maar liefst 80% van de producten in de supermarkt bevat suiker.


Leuk, ik hou van weetjes, zelfs als ze de waarheid over suiker vertellen die ik eigenlijk helemaal niet wil weten.


inhoud Natuurlijk zonder suiker Anne Marie Reuzenaar

Natuurlijk! Zonder suiker bevat prachtige, stevige bladzijden. Ze vertellen je enerzijds over wat suiker precies is. Of we suiker nodig hebben. Wat voor suikers je hebt.

Stapsgewijs ontrafel je het spel van de suikers om verstoppertje te spelen in de producten. Het zijn de producten die je regelmatig in je boodschappenkarretje stopt. Vaak uit gewoonte.  Vele producten ken je al zo ver als je herinnering gaat.

Maar welke alternatieven heb je? Hoe kun je het beste boodschappen doen. En Een volwaardig en gezond menu maak je zoveel mogelijk zelf. Maar hoe?


Natuurlijk zonder suiker Anne Marie Reuzenaar

Ik ben onder de indruk. Wist je dat Nederlanders wereldwijd het dubbele aan suiker gebruiken van het gemiddelde gebruik van suiker? Daarmee staan we op de derde plaats wereldwijd,  na de Verenigde Staten en Duitsland. 

Tussendoortjes Natuurlijk suikervrij Anne Marie Reuzenaar

En zo neemt Anne Marie je mee langs vele categorieën en laat zien hoeveel suikerklontjes (van 4 gram) hier eigenlijk in zitten. Van sommige producten had ik het ook wel verwacht maar ik word toch ook regelmatig verrast.

Overzicht Natuurlijk zonder suiker Anne Marie Reuzenaar

Een groot deel van dit Natuurlijk! Zonder suiker kookboek bestaat uit recepten met bovenstaande hoofdstukken.


Sommige recepten zijn koemelkvrij, lactosevrij, tarwevrij, glutenvrij of vrij van geraffineerde suiker. Dit wordt per recept aan gegeven.


Je vindt heerlijke, creatieve recepten als groene thee met gember en kruidnagel, maar ook smakelijke salades met geroosterde bieten en pecorino romano, nasi met Chinese kool, ei en zelfgemaakte satésaus, witlof met za’atar uit de oven, of speltspaghetti met kabeljauw en zeekraal.

Natuurlijk zonder suiker Anne Marie Reuzenaar

Mijn oog valt niet alleen op de zoete koek, taart en desserts.  Deze powersoep lijkt me heerlijk, net als de geroosterde-bietensoep met broccolikiemen of de speltpasta met boerenkoolpesto. Hmmmm.

Natuurlijk lekker suiker Anne Marie Reuzenaar

Oei en dan kom je in mijn comfort zone. Zoet bakken, lekkers bij de koffie, een toetje, verwennerij. Moet ik dat nu doorstrepen?

Zeker niet,  er wordt veelal deels gebruikt gemaakt van alternatieven voor suiker. Maar het accent bij een baksel lijkt ook vaak verplaatst naar een speciaal ingrediënt. Zo proef je in deze brownie ook kardemom, sinaasappel en pistachenootjes.

Hoe verslaafd ben ik aan suiker?

Hoeveel suiker gebruik je eigenlijk? Waar zou je wellicht wat van kunnen minderen? Doe de test en je krijgt een beetje inzicht in je suiker-gedrag.


Omslag Natuurlijk zonder suiker Anne Marie Reuzenaar

Laat ik eerlijk zijn. Ik kende de boeken van Anne Marie Reuzenaar niet. Wel van naam, maar ik heb ze nooit ingekeken.  Zou dat komen omdat ik stiekem een beetje verslaafd ben aan suiker en ik natuurlijk alle boeken voorbij loop waarvan ik eigenlijk weet, dat ze willen dat ik mijn suikerverslaving een beetje onder controle hou.

Nee, ik ga suiker niet volledig schrappen maar ik vind het wel leuk om in een bewustmakings-proces te belanden en de meest onwaarschijnlijke plekken van suiker in voedsel te herkennen. Suiker deels te beperken is natuurlijk een goede start.


Anne Marie houdt de 90/10% regel aan: als je nu 90% gezond eet, dan is er ook 10% ruimte voor wat minder gezond. Het evenwicht van die balk van gezond en minder gezond kun jenatuurlijk zelf bepalen. Een beetje hulp en motivatie van dit heerlijke boek helpt daar bij.

Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van Anne Marie Reuzenaar is te koop in de boekhandel.

ISBN nummer is 9789021559179


-- DANK --

Dit review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Natuurlijk! Zonder suiker: Kosmos Uitgevers.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog. of kan ik meerdere foto’s tegelijk op één foto plaatsen.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page