Vroeger kocht ik vaak bechamelsaus. Niet van die potjes die kant en klaar zijn, want die vond ik wel erg duur, maar de zakjes. Beetje melk en boter erbij en klaar. Totdat ik ontdekte dat bechamelsaus maken echt niets voorstelt. De rollen waren ineens omgedraaid. Ik voelde me een beetje bedonderd. Bechamelsaus is niet veel meer dan bloem, melk, boter en een snufje nootmuskaat, zout en misschien een beetje peper. Hoe durven ze me daar zoveel voor te laten betalen! Voortaan ging ik dus de bechamelsaus zelf maken.
Sinds ik bechamelsaus maak, komt het vaker op tafel en dat zorgt voor blije gezichten.
Laat die zakjes liggen, voortaan ga je bechamelsaus of witte saus zelf maken
Vanaf vandaag maak je zelf je bechamelsaus! Waarom niet, het is tenslotte echt heel eenvoudig. Ik zal het je laten zien. Zelf je saus maken heeft nog een bijkomend voordeel: ik geef je het basisrecept, maar wij vinden het wat aan de krappe kant thuis. Ik maak vaak 1/5e deel meer. Maar je kunt natuurlijk ook voor minder kiezen als je niet met 4 hongerige personen thuis bent.
Waarbij gebruik je bechamelsaus of witte saus?
Deze witte romige saus is een ideale basic. Heerlijk bij je lasagne of pasta, maar ook als basissaus bij vis, vlees, over bloemkool en andere groenten. Voeg kaas toe en je hebt een kaassaus. Google er gerust op los op zoek naar allerlei variaties. Wat dacht je van mosterdsaus, paprikasaus, champignonsaus. Het is een fijne basic dus.
Ik maak graag iets meer bechamelsaus. Je kunt er deze geweldige croque monsieur voor lunch mee maken. Aanrader, doen!
Bechamelsaus zelf maken
Benodigdheden:
50 gram boter
50 gram bloem
500 ml melk
Snuf zout
Snuf (verse) nootmuskaat
Eventueel snuf peper
Bechamelsaus recept
Smelt de boter op een zacht vuurtje. Voeg de bloem toe. Roer het geheel goed door op een zacht vuurtje, op die manier geef je de bloem kans om gaar te worden.
Roer de bloem met een houten lepel goed door. Laat de bloem niet verkleuren.
Roer een klein scheutje melk door het bloemmengsel. Voeg de rest rest van de melk toe en klop met een klopper het geheel klontvrij. Het vuur mag iets hoger.
Als de saus bijna kookt, zul je merken dat de bloem het geheel gaat binden.
Breng je witte saus op smaak met een snufje zout, peper en (verse) nootmuskaat.
Tips om aanbranden te vermijden
Zet het vuur niet te hoog.
Maak de saus in een man met een dikke bodem.
Maak de saus op een vlamverdeler.
Bakken met bechamelsaus
Nu denk je misschien, waarom bechamelsaus? Behalve lasagne bak je er toch niets mee? Toch wel, binnenkort laat ik je een heerlijk recept zijn van een bijzonder lekker lunchbroodje met bechamelsaus.
Wordt vervolgd…
Comments