top of page

Bloedsinaasappelen


Bloedsinaasappelen
Bloedsinaasappelen

Ze zijn maar heel kort verkrijgbaar: bloedsinaasappelen of ook wel wijnsinaasappelen genoemd.  Er zijn twee soorten bloedsinaasappelen: de volbloed heeft een bijna volledig rode schil en vruchtvlees en dan heb je nog de halfbloed; deze schil is bijna volledig oranje, net als het vruchtvlees. De foto hierboven laat een halfbloed zien.


De bloedsinaasappel bestaat nog niet zolang, pas rond 1850 ontstond deze bijzonder sinaasappel rond de Middellandse zee.


Bloedsinaasappelen
Bloedsinaasappelen

Hoe smaakt de bloedsinaasappel

De bloedsinaasappel smaakt anders dan een gewone sinaasappel. De smaak is fris en zoet, maar ook een beetje bitter, als een grapefruit. De kleur en de smaak doen mij een beetje denken aan Campari.


Waar kun je bloedsinaasappelen kopen

De bloedsinaasappelen zijn verkrijgbaar tussen december en maart. Je vindt ze in het schap met fruit van de supermarkt of op de markt bij de fruit-stand. Ik kom de vruchten vaker tegen op de Zwarte markt in Beverwijk. Niet bij iedere supermarkt is de vrucht verkrijgbaar, maar vraag ernaar, waar vraag ontstaat komt een product soms alsnog in de schappen.


Je moet soms best moet zoeken. De volbloed sinaasappel is donkerrood en zul je sneller herkennen, maar meestal kom ik zelf de halfbloed versie tegen. Omdat deze bijna helemaal oranje is, moet je soms goed kijken om de juiste sinaasappel te herkennen.


Galette met bloedsinaasappel

De bloedsinaasappel laat zich goed schillen, waarna je plakjes kun snijden dwars door de sinaasappel. Deze plakjes staan heel mooi in bijvoorbeeld salades. Of snij plakjes sinaasappel tussen de velletjes weg en gebruik de partjes sinaasappel in salades, gebak of desserts.

Zo aromatisch als het sap is, zo is ook de schil. Was de schil goed en gebruik de rasp om gerechten een kruidig, zoet-bittere smaak te geven.


Galette met bloedsinaasappel

Mooi rood fris sap; bloedsinaasappelen

Als je de bloedsinaasappel perst, krijg je prachtig rode sap. Heerlijk om te zo te drinken, in smoothies of in desserts.

Pimp je gerecht of baksel met een schijfje van de bloedsinaasappel. De kleur is prachtig en de smaak lekker fris.


Bloedsinaasappelen
Bloedsinaasappelen

Bronnen: wikipediaEcoville.nl, Jamie Oliver

Gerelateerde posts

Comments