Chewy kokoskoek taart met sinaasappel


Kokoskoektaart met sinaasappel
Chewy kokoskoek taart met sinaasappel

Vandaag had ik een leuke lunchafspraak met mijn familie; oom, tantes, nichten en zussen. We hadden elkaar al een tijd niet meer gezien en iedereen zou wat meenemen. Ik dacht aan iets met brood, maar door tijdgebrek wilde ik graag al een dag eerder iets maken.

Opdracht: neem wat mee maar let goed op, één van de aanwezigen eet zoutvrij als dat kan.


De basis kokoskoek taart is echt al jaren een favoriet in de familie, maar ook op mijn blog. De taart is lekker chewy van binnen. Vind je hem wel erg veel suiker bevatten? Dat klopt, maar neem dan een klein stukje, vergeet vooral niet te genieten, hij is zo lekker!


Zoutvrij bakken

Oei, ik heb een paar keer zonder zout gebakken, maar dat ging dan altijd per ongeluk, dan was ik zout vergeten. Bij brood is zoutloos best moeilijk; je kunt met kruiden wel ene hoop smaak geven, maar het blijft een gemis. Bij gebak gaat het beter omdat diverse ingredienten best dominant aanwezig zijn. Ik besloot mijn kokoskoek taart te bakken, maar dan anders.


Behalve dat deze geweldig is, is het recept ook een persoon die we allemaal kenden en niet meer in ons midden is.


Geen zout? Ik ging op zoek naar een smaakmaker om het gemis te vervangen. En dat is gelukt. Volgens mij was dat een gezamenlijke conclusie

En ben jij wel van de zout, voeg dan niet veel meer dan een snufje toe, maar… het is niet nodig; echt niet!


Geen zin in gedoe? Bak dan alleen de taart en laat de versiering achterwege.

Kokoskoektaart met sinaasappel

Kokoskoektaart met sinaasappel

Benodigdheden:

Voor de koek:

  1. 125 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 1/2 theelepel bakpoeder

  3. 10 gram maizena

  4. 300 gram fijne suiker

  5. 100 gram geraspte kokos

  6. 125 gram boter op kamertemperatuur

  7. 2 eieren

  8. rasp van 2 flinke sinaasappels

  9. 1 eetlepel sinaasappelsap

  10. springvorm van 20-22 cm

  11. snufje zout eventueel naar smaak

Voor de glazuur:

  1. 2 theelepels sinaasappelsap

  2. poedersuiker tot het glazuur de juiste dikte heeft

  3. eventueel oranje kleurstof, ik gebruikte kleurstof van scrap cooking op basis van paprika

Voor de topping:

  1. 200 gram slagroom

  2. 1 zakje slagroomversteviger

  3. 20 gram suiker

  4. sprinkles

natuurlijke kleurstof en sprinkler

Kokoskoektaart met sinaasappel maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden elektrisch of op 190 graden met boven- en onderwarmte. Bedek een springvorm van 20-22 cm met bakpapier.

  2. Klop de boter met de suiker romig. Voeg nu ei voor ei door het beslag.

  3. Zeef het zelfrijzende bakmeel, het bakpoeder en de maizena en spatel dit samen met de sinaasappelsap en de geraspte sinaasappel door het beslag. Roer tenslotte de kokos hier doorheen.

  4. Vul de springvorm en bak de kokoskoek taart in ongeveer 30 minuten gaar.

  5. Zet de oven uit en zet de deur op een kier. Laat de taart een klein half uurtje afkoelen in de oven Hierdoor zakt hij wat minder snel in.

  6. Als de koek koud is, is het tijd voor versiering. Maak de glazuur van het sinaasappelsap met poedersuiker tot het de juiste dikte heeft. Voeg eventueel wat kleurstof toe. Breng de glazuur aan op de taart. Strooi meteen de sprinkles op het glazuur, dan blijft het goed plakken.

  7. Klop de slagroom stijf en vul de spuitzak. Spuit toeven naar eigen inzicht op de taart en versier de taart met sprinkles en nog wat sinaasappelschil als je dit nog over hebt.

Kokoskoektaart met sinaasappel; houtvrij

Kokoskoek-taart bewaren

Zonder slagroom is de taart buiten de koelkast goed te bewaren. Een klein weekje gaat zeker lukken, maar vers is lekkerder. Met topping erop moet je de taart in de koelkast bewaren. Na 2 dagen gaat de slagroom vaak toch inzakken, maar voor die tijd is hij vast op!



Tip: bak de taart eerder en bewaar hem in de diepvries. Handig als je in tijdnood dreigt te komen!

Zo ziet de taart er basic uit, zonder topping. Lekker chewy!


#koningsdag #oranjegebak #taarten

0 opmerkingen

Gerelateerde posts