top of page

Blondies met stroopwafel


Blondies met stroopwafel
De jongens thuis zijn soms best kritisch. Er moeten vooral gebakken worden met volle, lekkere ingrediënten. Verwend? Zeker, maar zijn we dat eigenlijk allemaal niet? Dit is echt een recept om te delen en delen is altijd en goed idee.  Dus graag bakken met suiker en boter. Voeg er witte chocolade en stroopwafels toe en….. dan heb je heerlijke blondies met stroopwafel. Toch heb ik iets bezuinigd op suiker en boter in dit recept; door de stroopwafels zou het anders erg zoet worden en uit evenwicht. Niet tè zoet, dat is uiteindelijk lekkerder.

Blondies is familie van de brownie en je kunt er alle kanten mee op. De combi met stroopwafels leek me heerlijk. En omdat ik zelf dicht bij een stroopwafelfabriek woon, waar je 6 dagen per week stroopwafels uit de muur kunt trekken alsof het een kroket is, besloot ik voor die combi te gaan.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Uit de muur trekken

Kruimels en stroopwafels uit de muur trekken, dat heeft iets magisch toch? Ik vermoed dat menig fietsritje langs Waddinxveen gaat, om dit typische OudHollandse product uit Gouda mee te nemen in de fietstas naar huis. Dat de wafels heel erg lekker zijn proef je terug in het resultaat van deze blondies.


Zonder toevoegen van extra karamel zou ik de blondies ook best karamel-blondies kunnen noemen, met dank aan de stroopwafels die zich is gaan mengen in het beslag.

Plaatkoeken als brownies en blondies zijn ideale traktaties. Ze zijn makkelijk te maken en eigenlijk iedereen reageert enthousiast. Misschien geen patisserie op je bordje, maar wel zeer tevreden smaakpapillen.

Cookiebar met karamel door stroopwafel

Blondies met stroopwafel

Benodigdheden voor 24-30 stuks:

 1. 2 eieren

 2. 200 gram lichtbruine basterdsuiker (ik koos voor 100 gram witte en 100 gram donkerbruine basterdsuiker omdat de lichtbruine op was)

 3. 175 gram roomboter

 4. 150 gram witte chocolade

 5. 250 gram zelfrijzend bakmeel

 6. 1/2 (3 gram) theelepel zout

 7. 6 stroopwafels, 5 erin en 1 voor bovenop

Ook nodig:

 1. Bakblik of ovenschaal van ongeveer 18 x 26 cm

Blondie, zusje van brownie met witte chocolade

Hoe maak je de blondies met stroopwafel

 1. Vet je bakvorm in en zet de oven aan op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- of onderwarmte.

 2. Smelt de boter op een laag vuurtje. Als de boter bijna gesmolten is mag de witte chocolade erbij. Doe je dit samen tegelijk, dan heb je kans dat de witte chocolade als eerste smelt en gaat aanbranden, spreek ik uit ervaring. Voeg je het later toe dan voorkom je dit. Maar blijf erbij, witte chocolade wil niet graag verlaten worden en aanbranden ligt op de loer.

 3. Zodra beiden gesmolten zijn mag het vuur uit en meng je het goed door elkaar. Eventueel kun je de pan koelen door het een paar minuten in de gootsteen met koud water te zetten. Niet te lang, anders gaat het stollen.

 4. Klop de eieren luchtig en voeg de suiker en het zout toe.

 5. Voeg het gezeefde zelfrijzende bakmeel erbij en klop het heel kort door. Voeg als laatste de stroopwafels in stukjes en de iets afgekoelde boter met chocolade toe. Ik sneed kleine stukjes en iets grotere. Ik klopte het zo’n 10 seconden door het beslag. Of het hierdoor fijner gemalen werd of niet; ik weet het niet meer, maar na het bakken zag je geen stroopwafelstukjes meer terug in de koek. Niet dat het een probleem was ik denk dat dit juist de reden is waarom de blondie naar karamel smaakt; echt heel lekker!

 6. Vul de bakvorm en verdeel stukjes van de laatste stroopwafel over de bovenkant.

 7. Bak de stroopwafel-blondies in ongeveer 25 minuten gaar. Bak liever niet veel langer anders wordt de binnenkant te stevig en iets droger van smaak. Denk maar aan de brownie; die bak je ook niet te lang.

Blondies met stroopwafel

Nu het moeilijkste: hoe blijf ik van mijn blondies af?

Laat de blondie goed afkoelen voor je hem aansnijdt. Dit duurt al snel een aantal uren en dit is misschien wel het moeilijkste deel van dit recept; wachten. Snij de blondie met stroopwafels in grote of kleine stukjes, net wat je zelf graag wilt.

Voor de zekerheid

Zelf heb ik voor de veiligheid een deel in de diepvries gedaan. Zo blijf ik ervan af en heb ik altijd wat lekker op voorraad bij onverwachte gasten.


Gerelateerde posts

2 則留言


未知的會員
2月22日

Hoi! Ik mis in het recept van de stroopwafel blondies het moment waarop de gesmolten chocolade en boter toegevoegd moet worden. Als laatste denk ik?

按讚
未知的會員
2月22日
回覆

Hoi Marian, Klopt, ik ga het erbij vermelden. Dank je voor het het doorgeven. Succes met bakken en genieten van de blondie!

Groetjes Carola

按讚
bottom of page