Onlangs bakte gastblogger Elisabeth een Frans Canadees dessert: Pouding chomeur. Lezeres Mariëtta attendeerde mij op een ander lekker recept uit Canada: butter tart. Ik had hier nog nooit van gehoord maar ik had al snel heel veel recepten gevonden op Pinterest. Wow, het zag er echt lekker uit en als ik naar de lijst met ingrediënten keek, wist ik dat dit thuis bij de mannen goed ontvangen zou worden: boter, suiker, bloem, pecannoten, ei en vanille. Butter tart uit Canada is een heerlijke plaatkoek om te delen. Butter tart plaatkoek uit Canada; schuif je bij?
Meestal wordt dit recept als kleine ronde taartjes gebakken, maar je kunt het ook als taart of plaatkoek bakken.
Ik vermoed dat ik de onderste laag van deze koek familie is van onze boterkoek, de smaak lijkt er erg op.
Minder suiker
Dit recept valt onder de categorie zondigen; Ik vond de hoeveelheid suiker echt te veel en daarom verminderde ik de hoeveelheid met 1/3e deel. Dit deel heb ik vervangen door pecannoten, iets wat ik hier en daar bij recepten tegen kwam. In veel recepten worden in plaats van pecannoten, rozijnen gebruikt. Dan is het recept zelfs nog zoeter, dus dat leek mij geen goed idee.
Bodem lijkt op boterkoek
De onderkant van de koeken lijkt erg op boterkoek. De boter wordt koud door de rest van de ingrediënten gekneed, maar zelf zou ik het een volgende keer op zijn Nederlands doen: kneed de boter op kamertemperatuur goed door het geheel heen, dan wordt het geheel iets egaler gekneed en zet het daarna een uurtje in de koelkast. Nu zelf aan de slag om deze butter tart plaatkoek uit Canada te maken.
Haal de koeken een half uurtje voordat je het wilt eten uit de koelkast
Butter tart plaatkoek uit Canada
Benodigdheden voor 25-30 stuks:
Voor de onderste laag:
240 gram boter op kamertemperatuur
75 gram witte basterdsuiker
260 gram bloem
Indien de boter zout bevat, heb je geen snufje zout nodig
Voor de bovenste laag:
100 gram boter
3 medium eieren
250 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel azijn
Scheutje vanille extract (of 1 -2 zakjes vanillesuiker maar gebruik dan minder basterdsuiker)
130 gram pecannoten in stukjes
Butter tart plaatkoek uit Canada
Kneed het deeg voor de onderste laag. Laat het deeg als alles goed gemengd is, een uur rusten in de koelkast.
Bekleed na 50 minuten een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm met bakpapier. Mijn bakvorm is flexibel en kan ik aanpassen aan iedere afmeting.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bedek de bakvorm met het deeg uit de koelkast en bak deze laag 10 minuten in de oven.
Ondertussen kun je de bovenste laag maken.
Verwarm de boter in een pan op een laag pitje op het fornuis.
Roer de eieren met de suiker, het azijn en vanille luchtig in een beslagkom en mix de iets afgekoelde, gesmolten boter hier doorheen.
Hak de pecannoten iets fijner en voeg ook dit toe.
Bedek de half gebakken onderkant van de butter tart met deze topping en probeer de nootjes een beetje over de hele bovenkant te verspreiden.
Bak de plaatkoek in ongeveer 22-27 minuten gaar.
Laat de butter tart goed afkoelen in de koelkast voor je het aansnijdt. Dit duurt al snel zo’n 2-3 uur.
Je ziet het: dit is zo’n fijn recept die je heel snel kunt maken, ideaal dus!
Kommentare