Botercrème


boterceme


Hoe maak je botercrème?

De crème is een echte basic voor de bakliefhebber. Het plakt eetbare materialen aan elkaar. . Maar vooral ook: het is de basis voor toeven voor cupcakes in vele variaties en als tussenlaag in taarten.Botercrème origineel is een crème gemaakt van boter en poedersuiker 1:1.

Het voordeel van deze botercrème is dat hij stevig is, dat is vooral nodig als je een taart gaat bekleden. Je kunt dan geen verdunde versie hebben. De botercrème  wordt stevig in de koeling waarna je de taart strak kunt bekleden met fondant of marsepein. Daarnaast is botercrème ook een 1-2 dagen houdbaar buiten de koeklast en dat is handig als je een taart of cupcakes maakt en je hem niet in de koelkast kunt bewaren.

Er zijn vele variaties te bedenken op de botercrème . Ik ga je straks nog wat ideeën geven. Maar ook een paar links,  maar eerst het recept voor de basis botercrème .


Overigens kun je ook een lactose-vrije maken met wajangboter of ander plantaardige boter. Zelf heb ik het nooit geprobeerd dus heb ik ook geen idee hoe dit smaakt.


botercrème


Zo maak je botercrème


 1. 250 gram roomboter op kamertemperatuur

 2. 250 gram poedersuiker

Mix 10 minuten de zachte boter en het poedersuiker door elkaar. TIEN lange minuten. Een paar minuten zijn best goed, maar echt lekkere zachter botercrème  heeft 10 minuten nodig om zijdezacht aan te voelen. Dit kun je doen met een  handmixer of met een keukenmachine.


De eerste minuut is het wel een beetje uitkijken geblazen dat je het poedersuiker niet zo hard mixt dat het in de keuken belandt. Zet de mixer heel rustig aan in het begin en voer het tempo op. Een beetje stuiven gebeurt eigenlijk altijd en dit probeer ik tegen te houden door een theedoek over de kom te slaan.

Wist je over botercreme:

– Botercrème kun je goed invriezen.

– Is een heerlijk op brood met beleg en eventueel nog wat (rauwe) cacaopoeder, een soort chocoladepasta.

– Is ook weken lang houdbaar in de koelkast.

– Kun je als basis gebruiken en mengen met:

 1. jam

 2. rozenwater

 3. mascarpone

 4. banketbakkersroom

 5. nutella

 6. likeur inkoken tot siroop door botercrème mengen

 7. honing

 8. kaneel

 9. gepureerd of in stukjes gesneden vers fruit of uit de diepvriesHeerlijke toeven waar botercrème de basis is maar dan een andere verhouding:


Lily’s cupcakes met rozensmaak

In deze topping is de basis boter en poedersuiker 1:2 plus rozenwater en melk, heerlijk!


Of deze winnende kruiden cupcake van Ellemieke van den Berg: De kruidige Taj Mahal cupcake met een topping met anijs en botercrème met een deel lammetjespap (melk met bloem).


Heerlijk zacht met een lichte tint anijs.

#basics

0 opmerkingen

Gerelateerde posts