top of page

Boterkoek met noten


Boterkoek met noten
Een van de makkelijkste en lekkerste recepten is toch wel Oudhollandse boterkoek. Wat is dat geweldig lekker! Geroosterde noten op een laag boterkoek is een geweldige combi; tijd om het zelf eens te proberen in de oven. Hierdoor kleed je de boterkoek iets aan en krijgt het ook een bite. De abrikozenjam die na het bakken over de noten gesmeerd wordt, laat de noten extra mooi glanzen. Zelf heb ik behoorlijke stukken gesneden, dat ziet er op de foto toch wel lekkerder uit, maar van een klein stukje kan ik ook erg genieten!

Rond of vierkant

Een ronde koek vind ik feestelijker maar een vierkante vorm werkt bij deze boterkoek ook prima en die laat zich goed in blokjes snijden. Dat is vooral handig als je wilt trakteren. Bij dit recept zou ik bij een vierkante vorm een vorm kiezen van ongeveer 20-21 cm; bijvoorbeeld een brownie-vorm.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Boterkoek met noten

Boterkoek met noten

Benodigdheden:

 1. 250 gram boter (kies een lekkere!) op kamertemperatuur

 2. 85 gram suiker

 3. 85 gram witte basterdsuiker

 4. 250 gram bloem

 5. Snuf zout

 6. 200 gram gemengde noten (indien gezouten minder zout gebruiken)

 7. 2-3 eetlepels abrikozenjam

 8. Springvorm van 22-23 cm

Duw de noten een klein beetje in de boterkoek voordat je het gaat bakken

Recept boterkoek met noten

 1. Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout door elkaar. Kneed nu de bloem hier doorheen. Maak hier een bal van en laat het afgedekt minimaal een uur rusten in de koelkast. Een nacht is ook prima als dat beter uitkomt.

 2. Verwarm de oven voor 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 3. Smeer de springvorm in met boter en bestrooi het licht met bloem, of bedek de vorm met bakpapier.

 4. Duw het deeg over de bodem.

 5. Verdeel de noten over de bovenkant en druk ze een klein beetje in het deeg.

 6. Bak de koek in 18-20 minuten goudbruin en zet de koek apart. Laat de koek in de vorm zitten tot het is afgekoeld, anders zou hij kunnen breken.

 7. Schep de abrikozenjam in een pan en voeg er een scheutje water bij. Roer het water door de jam. Hou de vorm nog dicht en smeer de verdunde abrikozenjam over de bovenkant van de boterkoek met noten die nog warm zijn.

 8. Laat de koek afkoelen en snij in stukken naar wens.

Geduldig zijn is niet mijn sterkste eigenschap maar bij boterkoek is dit wel nodig. De koek moet goed afkoelen voor je het uit de vormt haalt. Anders kan de boterkoek breken.


Boterkoek bewaren

Bewaar de boterkoek goed afgesloten. Buiten de koelkast blijft de koek zo'n 2 dagen goed. Wil je hem langer bewaren? Dan kun je de koek beter in de koelkast goed afgesloten bewaren. Natuurlijk wordt de koek daar niet lekkerder van, maar een kleine week gaat goed. Een andere optie is eventueel om de boterkoek met noten (deels) in de diepvries te bewaren. Daar blijft hij wel tot 3 maanden goed.

Haal de koek minimaal een half uur voor het presenteren uit de koelkast. Dan kan de boter in de koek op kamertemperatuur en dat komt ten goede aan de smaak.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page